• Informacje na temat:

    zupy skandynawskie

Przepisy na temat: zupy skandynawskie
  • Zupa skandynawska z grochem

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki i włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Ziemniaki zrumień na 1/2 oliwy. Następnie wraz z włoszczyzną i grochem włóż je do garnka. Wlej 6-7 szkl. wrzącej wody. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj 30 minut.  2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na reszcie oliwy. Dodaj do zupy. Przypraw ją solą, pieprzem i imbirem. Wyjmij 1/3 ziemniaków...

  • Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...

  • Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

    Gwiazda kuchni skandynawskiej, Claus Meyer, jest wielkim orędownikiem jedzenia chleba do posiłków - Dobre pieczywo podwyższa jakość posiłku, pomaga w trawieniu i wzmacnia zdrowie - uważa współzałożyciel słynnej kopenhaskiej restauracji Noma.

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Jak zrobić zakwas chlebowy?

    Jeśli chcielibyśmy regularnie piec chleb, warto abyśmy mieli w swojej kuchni zakwas chlebowy. Dzięki niemu chleb będzie miał bardziej indywidualny charakter i będzie zdrowszy. Swoją recepturą na zakwas podzielił gwiazdor kuchni skandynawskiej, Claus Meyer.

  • takie moje zupy z dzieciństwa.troche dziwne ale jedne z moich ulubionych a teraz jest najlepszy na to czas

  • Sprawdzony przepis na "Skandynawskie placki z łososiem"

  • Najprostrzy sposób na wykorzystanie niezjedzonej zupy brokułowej.

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Szybkie do zrobienia a dodają zupie wyjątkowy smak

Artykuły na temat: zupy skandynawskie
  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    .... Niedzielne ciasta? - No cóż, jeśli chodzi o pieczenie i ciasta, raczej nie jestem ekspertem. Bardzo lubię robić zupy, mięso, warzywa - pieczenie to trochę co innego. Są dwa rodzaje kucharzy: tacy(...) prapradziadkowie - pochodzi z tej części Europy. Przodkowie babci z Wilna i Kobrynia. Babcia ze strony ojca często robiła rosół z kulkami z macy - potrawą raczej z tych okolic. Poza tym zupy - typowo polskie...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Dom pachnący cynamonem

    ...: litr rosołu ugotowanego na włoszczyźnie, szklanka ryżu ugotowanego na sypko z łyżką masła (15 dag), cytryna, żółtko, łyżka masła, 1/2 łyżki mąki, 1/4 l śmietany do zupy, sól 1. Rosół(...) się zupy). 2. Wszystko zagotować. 3. Połączyć z ryżem, dodać skórkę z cytryny oraz cytrynę bez skórki i pestek, pokrojoną w cienkie plasterki. Świąteczne śledzie marynowane Pomysł na...

  • O skandynawskiej kuchni, smakach dzieciństwa, duńskich świętach oraz pracy w najlepszej restauracji świata z Clausem Meyerem, szefem kuchni legendardej Nomy, rozmawia Kasia Rutkowiak. © Claus Meyer 2016 Kasia Rutkowiak: Jakie są Twoje najwcześniejsze kulinarne wspomnienia z okresu dzieciństwa? Smak, zapach? A może okazja? Claus Meyer: Hmmm, niech pomyślę... To muszą być jabłka. Smak i zapach jabłek. Jesienią jako dzieci chodziliśmy do pobliskiego sadu podkradać jabłka. KR: Kilka dni temu...

  • Abecadło dobrej formy

    ...wolne rodniki oraz pozbyć się szkodliwych substancji. Uwaga! Najwięcej likopenu zawierają pomidory suszone, w formie zupy, sosu lub ketchupu (bo obróbka warzyw zwiększa jego ilość). Taneczne pląsy...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Infekcje zimowe. Pomogą: sauna, dieta, zioła

    ...konfiturą. A energii na cały dzień dodadzą gorące posiłki, zwłaszcza kasze i zupy. Kasza – zdrowy posiłek To największy dietetyczny hit ostatnich lat. Warto docenić je szczególnie o tej porze roku(...). w gołąbkach. Nadaje się też do dań przyrządzanych na słodko, np. z rodzynkami i orzechami. Gorące warzywne zupy Gorące posiłki dodają nam energii. Talerz warzywnej zupy zjedzonej w porze lunchu...

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Przeziębienie: 15 kuracji z całego świata

    ...i pieprz. Na koniec gotowania wrzuć do zupy pokrojony w kostkę ser tofu. Popijaj gorący bulion przez trzy dni lub do czasu, gdy poczujesz poprawę. Finlandia: Relaks w saunie Ten wynalazek...

  • Wigilijny stół nie może obyć się bez świątecznej zupy. Najpopularniejszy tego dnia jest barszcz czerwony, jednak w niektórych regionach Polski je się inne, ciekawe i nie mniej smaczne zupy. Fot. 123RF/Picsel Zupa jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Nic dziwnego, że jemy ją także w Boże Narodzenie. To od niej najczęściej zaczynamy wieczerzę wigilijną, więc bardzo ważnym jest, aby była ona naprawdę smaczna. Najczęściej zajadamy się barszczem z uszkami, jednak to nie wszystko! Co...