• Informacje na temat:

    zupy - krupnik na zoladkach

Przepisy na temat: zupy - krupnik na zoladkach
  • Wypróbowany przepis na "Krupnik na żołądkach drobiowych"

  • I znów powracam do smaków dzieciństwa choć troszkę zmodyfikowanym. Przepis wpadł mi w ręce gdy przeglądałam książkę Magdy Gessler Moje Kuchenne Rewolucje.

  • Witajcie moi drodzy!!! Dzisiaj u mnie w kuchni klasyka – na obiad gotuję krupnik z kaszą jaglaną. Coś pysznego i zdrowego.

  • Pyszny krupnik w wersji nieco zmienionej, bo ziemniaki podane są osobno. Tak się je tą zupę u nas w domu od lat.

  • Zarówno dla dorosłych jak i dla całkiem małych dzieci.

  • Bardzo wyśmienita sycąca ,smaczna zupa na wywarze mięsnym lub jarzynowym , szybko się przyrządza .Sprawdza się nie tylko w chłodne, jesienne i zimowe dni . Polecam

  • Szybka, smaczna i przede wszystkim tania zupka :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Krupnik"

  • Delikatna zupa, syta i łatwa do zrobienia

  • Przepis na pyszny gęsty krupnik, na zimowe obiady.

Artykuły na temat: zupy - krupnik na zoladkach
  • Podroby na stole

    ...i indycze dobrze przepłukuję. Także nerki moczę przed gotowaniem - przekrojone na pół przez godzinę, a po zmianie wody przez następne 2 godziny. Dobre na wywary Na podrobach często gotuję zupy, np. krupnik na żołądkach albo sercach drobiowych. Bardzo dobry jest również barszcz gotowany na płucach cielęcych lub wieprzowych, potocznie zwanych dudkami.

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Po które z nich powinniśmy sięgać, gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów? Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Niestety, bardzo często zdarza się, iż tradycyjne dania kuchni polskiej są niezwykle kaloryczne. Do wielu zup dodaje się kaloryczną zasmażkę lub tłustą śmietanę. Czy na diecie powinniśmy zapomnieć o tego typu daniach? Nic z tych rzeczy! W końcu zupy...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Jesteśmy narodem, który uwielbia zupy. Nic więc dziwnego, że goszczą one także na naszym świątecznym stole. Ale jak je przygotować, aby smakowały każdemu członkowi rodziny? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Na co jeszcze, poza...

  • Smaczne i zdrowe zupy coraz częściej znowu pojawiają się na naszych stołach. W polskiej kuchni zupa znajduje szczególne miejsce, właściwie obiad bez zupy nie jest ważny. Prawdziwie rodzinny posiłek powinien zaczynać się rosołem z domowym makaronem, a dla maluchów z lanymi kluseczkami. W książce atrakcyjne przepisy na typowo polskie zupy, w całości wykonane domowymi sposobami. A więc jest także przepis na uszka, przecier pomidorowy itd... Są zupy jarzynowe, ale także chłodniki, owocowe,...

  • Jak przyrządzić tradycyjną zupę zacierkową? Jak najlepiej doprawić żurek? Co to jest maczanka? Odpowiedzi na te pytania związane z zupami regionalnymi znajdziecie w naszym nowym e-booku, pękającym w szwach od świetnych przepisów na najlepsze i tradycyjne zupy! W e-booku "Najsmaczniejsze zupy polskich regionów" znajdziecie ponad 30 przepisów na zupy z różnych zakątków Polski. Naszą darmową książkę możecie pobrać w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), mobi (Kidle) i epub (iPad i różne...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Przygotowując je, warto pamiętać o kilku zasadach, które uchronią nas przed kulinarną katastrofą. Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i...