• Informacje na temat:

    zupy greckie

Przepisy na temat: zupy greckie
  • Grecka zupa cytrynowa

    ...i gotować ok. 15 minut na średnim ogniu. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę i wraz z groszkiem dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ostudzić. Do zupy...

  • Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...

  • Chłodnik brzoskwiniowy z imbirem

    Składniki na 4 porcje: 3 duże brzoskwinie puszka brzoskwiń w zalewie pomarańcza łyżeczka imbiru szczypta kurkumy 4 łyżki słodkiej śmietany 500 ml kefiru lub jogurtu greckiego(...) jedną do dekoracji) i obrane surowe brzoskwinie. Całość zmiksuj blenderem. Do musu wlej sok z pomarańczy i kefir. Wymieszaj. 2. Do zupy dodaj koperek, imbir i kurkumę - jeśli jest zbyt kwaśna, dodaj...

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Zielona zupa na detoks

    ...w trunki... Do przygotowania zupy z jarmużu potrzebujemy: 1 pokrojoną w kostkę cebulę, 1 marchewkę, pokrojoną w kostkę, 1 jarmuż, 1 cukinię, garść kiełków szpinaku, 1/2 pęczka posiekanej kolendry, kostkę bulionu warzywnego, kawałek zielonej papryki, łyżkę prażonych pestek dyni, papryka w proszku, łyżkę greckiego jogurtu, sól, oliwę z oliwek, sól. W rondlu z grubym dnem podsmażamy na łyżce oliwy...

  • takie moje zupy z dzieciństwa.troche dziwne ale jedne z moich ulubionych a teraz jest najlepszy na to czas

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    ...uzyskujemy zupełnie inny smak. I to fantastycznie pasuje do jajek" - wyjaśnia Kręglicka. Co do zupy świątecznej, też możemy ją odświeżyć, czy np. zupa cytrynowa jest dobrym pomysłem - docieka PAP Life...

  • Najprostrzy sposób na wykorzystanie niezjedzonej zupy brokułowej.

  • Wegetariańska uczta

    ...serka mascarpone na talerz zupy, wtedy ma łagodniejszy smak, takie rozwiązanie bardzo lubią dzieci. Sałatka z ciecierzycy Składniki: 400 g namoczonej dzień wcześniej suchej ciecierzycy 15(...) różyczki. Podsmażamy na dużym ogniu, aż kalafior się zarumieni. Sos jogurtowo miętowy Składniki: 400 g dobrej jakości greckiego jogurtu 1 pęczek mięty 1 pęczek kolendry 3 łyżki oliwy...

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

Artykuły na temat: zupy greckie
  • Horiatiki, czyli wiejska grecka zupa

    ...i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z gazu i na koniec dodajemy oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zupy moc". Wydawnictwo Zwierciadło.

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Jak smakuje radość

    Nie wiem jak na państwa, ale na mnie oprócz smaku kojąco działa kolor potraw. Kiedy na zewnątrz jest szaro, widok barwnej sałaty czy zupy albo owoców zawsze przynosi sporą dawkę radości.

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    ..., 1 łyżka słodkiej mielonej papryki, 1 łyżka majeranku, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 l bulionu warzywnego, 200 ml kwaśnej śmietany do zupy, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka oleju, sól(...), wymieszaj. Zawartość patelni przełóż do garnka z warzywami. Całość gotuj tak długo, aż warzywa będą miękkie (20-30 minut). Śmietanę wymieszaj w kubku z niewielką ilością gorącej zupy. Mieszając, powoli...

  • Smaczne i zdrowe zupy coraz częściej znowu pojawiają się na naszych stołach. W polskiej kuchni zupa znajduje szczególne miejsce, właściwie obiad bez zupy nie jest ważny. Prawdziwie rodzinny posiłek powinien zaczynać się rosołem z domowym makaronem, a dla maluchów z lanymi kluseczkami. W książce atrakcyjne przepisy na typowo polskie zupy, w całości wykonane domowymi sposobami. A więc jest także przepis na uszka, przecier pomidorowy itd... Są zupy jarzynowe, ale także chłodniki, owocowe,...

  • Zupa chłód, zupa cud

    Doceniam intensywny smak warzyw hiszpańskiej zupy na upały, lubię bułgarską ogórkowo-czosnkową wariację na temat tzatzików, jednak dla mnie polski chłodnik to najlepsza i najzdrowsza zimna zupa na świecie. Ba, jestem w stanie to udowodnić. Na zimno.

  • Jak przyrządzić tradycyjną zupę zacierkową? Jak najlepiej doprawić żurek? Co to jest maczanka? Odpowiedzi na te pytania związane z zupami regionalnymi znajdziecie w naszym nowym e-booku, pękającym w szwach od świetnych przepisów na najlepsze i tradycyjne zupy! W e-booku "Najsmaczniejsze zupy polskich regionów" znajdziecie ponad 30 przepisów na zupy z różnych zakątków Polski. Naszą darmową książkę możecie pobrać w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), mobi (Kidle) i epub (iPad i różne...

  • Sposoby na przejedzenie

    ...dodać do zupy grzybowej czy barszczu. Cząber, jałowiec i kminek - wzbogacą smak kapusty z grzybami i farszu do pierogów. Miętę, melisę i chilli dodaj do sernika, zwłaszcza czekoladowego...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Przygotowując je, warto pamiętać o kilku zasadach, które uchronią nas przed kulinarną katastrofą. Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i...