• Informacje na temat:

    zupy bez glutenu

Przepisy na temat: zupy bez glutenu
  • Przepis na bezglutenową zupę kokosową

    ...musi się to od razu wiązać z niesmacznymi potrawami, bo z tym często są kojarzone alergie pokarmowe. "Pysznie bez glutenu" to tytuł książki Grażyny Bober-Bruijn i Gosi Wieruszewskiej. Autorka sama jest na diecie bezglutenowej, bo na celiakię choruje od szóstego roku życia. W swojej książce udowadnia, jak można jeść smacznie i zdrowo, mimo uczulenia na gluten. Jednym z pomysłów na pożywną...

  • Naleśniki bez mąki są dobrą alternatywą dla tradycyjnych naleśników. są bardzo delikatne i miękkie. Ciasto biszkoptowe ale o wiele smaczniejsze. Podane z serkiem waniliowym smakują prze cudnie.

  • Blog kulinarny: Internetowa książka kucharska

    ..., z racji trunku serwowanego z potrawami. "Anka w garnkach" natomiast jest blogiem, na którym możemy znaleźć wiele przepisów na dania, ciasta i desery, które amatorscy kucharze mogą bez trudu wykonać(...)" pisanym przez 15-letnią Weronikę cierpiącą na nietolerancję glutenu i pozostającą na diecie z powodu choroby. Dziewczyna we wspaniały sposób radzi sobie ze słabościami poprzez swoją pasję - gotowanie. Na...

  • Ciasto bez glutenu, bez jajek i bez laktozy dla osób z nietolerancjami.

  • Propozycja na pizzę w innej, ale równie smacznej wersji. Pizza jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich osób nie tolerujących glutenu i drożdży.

  • Podstawowym składnikiem tego ciasta jest kolorowa fasola, a dodatek kakaa i bananów daje ciekawy smak. Jest wilgotne i nie trzeba go już niczym ponczować. Dodałam do niego trzy łyżki miodu, lecz można się obejść bez niego, ponieważ banany dają naturalną słodycz.

  • Lżejsza i zdrowsza wersja oponek serowych. Z dodatkami smakują idealnie.

  • Hallloween, czary mary, psikusy i słodycze - mam dla Was dzieciaki taki słodki psikus haha hahaha - 20 chrupiących paluchów

  • W moim Brownie są tylko produkty pochodzenia roślinnego. Jest idealne dla ludzi cierpiących na celiakię oraz tych, którzy z różnych przyczyn stosują dietę wegańską.

  • Pyszny i rozpływający się w ustach. Jego wykonanie jest banalnie proste.

Artykuły na temat: zupy bez glutenu
  • Gluten. Winny czy niewinny?

    ...osoby z nietolerancją glutenu, alergią na pszenicę, nadwrażliwością na gluten powinny rzeczywiście bezwzględnie go unikać – dodaje.  Co się stanie, gdy mimo wszystko spożyjemy gluten, jeśli nie(...), inaczej mówiąc inicjują stan zapalny. Inaczej jest w przypadku zdrowego człowieka, którego organizm radzi sobie nawet z dużymi cząstkami peptydów, dlatego eliminacja glutenu z diety jest bezcelowa...

  • Celiaklia długo była kojarzona jako schorzenie małych dzieci, z którego z wiekiem się wyrasta. Nic bardziej mylnego. To poważna nietolerancja pokarmowa, która może się objawić w każdym wieku. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników...

  • Bez glutenu: Moda czy zdrowie?

    Wyłączenie z jadłospisu bez wskazań lekarza produktów zawierających gluten może - jak każda dieta eliminacyjna - prowadzić do niedożywienia - radzi dr Hubert Sieradzki, lekarz rodzinny.

  • Jeśli jeszcze nie znacie FiKa i jego strony, czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposób nie przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK, czyli Szymon Kubicki, przeszło rok temu wykluczył ze swej diety gluten. Gotowanie bez glutenu otworzyło...

  • Zupy z proszku - zdrowe?

    ...ryż, kaszę czy makaron i przyprawy ziołowe (np. Dania Babci Zosi). Bez glutenu Gdy twój organizm nie trawi tego białka, pałaszuj tylko bezglutenowe zupki instant (np. Bezgluten). Są one dostępne np. w dużych supermarketach albo sklepach ze zdrową żywnością. Jeżeli zaś jesteś wegetarianką, skorzystaj z innej opcji i wybieraj zupki bez dodatków pochodzenia zwierzęcego (np. Vita Natura). Zioła na...

  • Już wkrótce usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Nawet jeśli cierpimy na celiakię lub z innych powodów zrezygnowaliśmy z glutenu, na naszym stole mogą zagościć tradycyjne potrawy. Przekonajcie się, jak je przyrządzić, eliminując gluten, a będą to naprawdę niezapomniane święta, pełne nowych doznań smakowych! Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i...

  • "Kuchnia polska bez pszenicy"

    ...- z burakami albo fasolą. A do tego najważniejsze podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. Wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych(...)Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Ekoszał!

    Jemy wege, kupujemy eko. Szukamy produktów bez glutenu, bez laktozy. Sadzimy na skwerkach jarmuż i zbieramy miód z balkonowego ula. To chwilowa moda czy wyraz głębszych potrzeb? A zatem powiedz mi, co jesz, a powiem ci kim jesteś!

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...