• Informacje na temat:

    zupa żurek z jajkiem przepis

Przepisy na temat: zupa żurek z jajkiem przepis
  • Przepis na żurek z jajkiem i frankfurterkami

    Wielkanoc bez żurku? Trudno to sobie wyobrazić, prawda? Producent z branży mięsnej i laureat programu „Doceń polskie” proponuje wariację na temat tego specjału - żurek z jajkiem i… frankfurterkami. To idealna propozycja dla osób, które choć nie przepadają za białą kiełbasą, nie chcą rezygnować z tradycyjnej świątecznej potrawy.

  • Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku

  • Żurek staropolski z białą kiełbasą

    ...czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo.   Smacznego!   Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy(...). seler - ¼  średniej szt. woda - ok. 3l liść laurowy - 3 szt.  ziele angielskie - 5-6 ziarenek gotowy zakwas żurek - 1 butelka ok. 500ml cebula - 1 szt. pieprz czarny, pieprz...

  • Wypróbowany przepis na "Żurek z jajkiem"

  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • Dobra zupa

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Przepis wart wypróbowania: "Żurek z jajkiem i kiełbasą"

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...wielkanocnej potrawy. Żur jak z Kujaw Choć żurek to staropolska zupa podawana na wielkanocne śniadanie w całym kraju (a także w wielu innych słowiańskich państwach), to przepis pochodzący z Kujaw został(...) sobie Wielkanocy bez chrzanu, ale największymi fanami dań z tej rośliny są ewidentnie mieszkańcy Małopolski. Chlubą tej części Polski jest chrzanówka lanckorońska, czyli zupa na bazie świeżo startego...

  • Smaczny pomysł na "Żurek z jajkiem"

Artykuły na temat: zupa żurek z jajkiem przepis
  • Dobre pomysły na kiełbasę

    Tradycyjny żurek Składniki na 4-6 porcji:  1/2 litra gotowego zakwasu na żurek, 2 cebule, 20 dag wędzonego boczku, 200 ml śmietany, sól, pieprz, 1-2 listki laurowe, ok. 1 i 1/2 litra wody, 4 jajka(...). Dołożyć kiełbasę. Gotować ok. 25 minut. Dodać żurek, doprowadzić do wrzenia, zdjąć i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Śmietanę zmiksować z mąką, wlać do zupy. Jajka ugotować na twardo. Białą kiełbasę...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...

  • Na szlaku smaku z marką WINIARY – odkrywaj zupy razem z nami!

    ...domu, czyli ziemniaki i marchewka. Pyszna zupa dla całej rodziny od marki WINIARY dostępna jest w pięciu lubianych smakach: Kartoflanka, Żurek, Barszcz Biały, Grochówka i Krupnik. Rodzinna Zupa WINIARY(...)Rodzinna Zupa WINIARY – to garnek pysznej i pożywnej zupy dla całej rodziny. Przygotujesz ją w prosty sposób z użyciem świeżych składników, które masz w kuchni. Wystarczy do dwóch ziemniaków...

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    Kuroniówka to zupa-symbol. Stworzona w latach 90. przez Jacka Kuronia, ówczesnego ministra pracy i polityki społecznej, idea serwowania najbiedniejszym i bezrobotnym pożywnej zupy, odżywa w kryzysowych czasach współczesnej Polski. O słynnym dziadku, który nauczył pomagać potrzebującym, i tacie, który pokazał, jak wyrażać uczucia poprzez gotowanie opowiada kucharz - Jakub Kuroń.

  • Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Fot.123RF/Picsel Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków. Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów,...

  • We Wrocławiu i Łodzi tryumfowały zupy

    W miniony weekend odbyły się dwa ostatnie finały regionalne konkursu "Polskie danie dla Europy". Pierwsze miejsce we Wrocławiu zajęła "Hubertówka na trójniaku" Marty Polińskiej z Wrocławia. W Łodzi zwyciężyła "Zupa z kaczki z pierożkami" Lidii Zengteler z Kalisza.

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...