• Informacje na temat:

    zupa ze świeżych prawdziwków

Przepisy na temat: zupa ze świeżych prawdziwków
Artykuły na temat: zupa ze świeżych prawdziwków
  • Grzybowe specjały

    ...sosie Składniki: 50 dag mięsa mielonego, 1 kajzerka, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 4 łyżki startego żółtego sera, 4 łyżki mąki, 6 łyżek oliwy, sól i pieprz, cebula, 30 dag prawdziwków, szklanka bulionu(...) kieszonek sklej białkiem, obtocz w tartej bułce. Smaż na maśle z obu stron. Zupa grzybowa Składniki: 60 dag mieszanych leśnych grzybów, pół pęczka włoszczyzny, 6 łyżek drobnego makaronu (gwiazdki...

  • Jeśli jesteście zapalonymi grzybiarzami, tak jak autor książki Pal Karlsen, koniecznie w waszej biblioteczce musi znaleźć się "Biografia prawdziwka". Biografia prawdziwka" to książka, która każdego grzybiarza zaskoczy czymś, czego jeszcze nie wiedział. Można w niej przeczytać między innymi o tym:- co wyróżnia prawdziwka spośród innych grzybów- jakie są jego odmiany i ich cechy szczególne- jak są zbudowane i co z tego wynika- co łączy grzyby z drzewami i dlaczego ten związek jest bardzo ważny-...

  • Smacznych świąt

    Barszcz z pieczonymi uszkami Składniki na 6 porcji: Na barszcz: 10 dag suszonych prawdziwków, 4 buraki, 1 i 1/2 l wywaru warzywnego, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, liście laurowe(...) oczekiwania): 50 minut Zupa orzechowa Składniki na 4 porcje: 20 dag orzechów włoskich oraz kilka połówek do dekoracji, litr wywaru warzywnego, 1/2 szklanki śmietanki kremówki (30 proc.), 2 żółtka, sól...

  • Opinie na temat mrożonek są podzielone: niektórzy uważają je za szkodliwe i wykluczają z diety, dla innych są źródłem witamin w trakcie zimy i podstawą wartościowych dań obiadowych. Dziś, dzięki odkryciom naukowców, wiemy, że mrożonki są równie wartościowe jak świeże produkty, a niekiedy nawet zdrowsze. Fot. 123RF/Picsel Według naukowców z Hallam University w Sheffield mrożone warzywa i owoce mogą być zdrowsze niż świeże - dzieje się tak dlatego, że zamraża się świeżo zebrane warzywa, pełne...

  • Sycące zupy na chłodne dni

    .... Podgrzewaj, wciąż mieszając, aż zupa piwna zacznie gęstnieć. 3. Bułkę pokrój w kostkę i zrumień na suchej patelni lub podpiecz 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120° C. 4. Gotową zupę piwną(...) dag mieszanej fasoli, włoszczyzna, cebula, 6 ziemniaków, 30 dag kiełbasy lub 20 dag wędzonego boczku, 25 dag żeberek wieprzowych (świeżych lub wędzonych), listek laurowy, po kilka ziaren jałowca...

  • Zioła to nasi naturalni sprzymierzeńcy. Ich siłę wykorzystywali nasi przodkowie, używając ich w medycynie ludowej, magicznych obrzędach, zabiegach pielęgnacyjnych i w kuchni. Odpowiednio dobrane potrafią zdziałać cuda. Najwięcej aromatu, olejków eterycznych, flawonoidów oraz witaminy i składników mineralnych mają świeże zioła. Właśnie dlatego dietetycy i kucharze zalecają używanie w kuchni świeżych, a nie suszonych roślin. Dodane na kilka minut przed ich przetworzeniem nie tylko wzbogacą...

  • Afrodyzjaki - przez żołądek...

    ...samopoczucie a tym samym zdolność przeżywania orgazmu. Polecamy: Makaron z karczochami , Kotlety z bakłażanów , Sałatka marchwiowo-figowa , Zupa z dyni , Sałatka miłości "Miłosne" grzyby(...) (pobudza krążenie, najlepiej stosować go jako dodatek do kąpieli), skrzyp (w postaci herbatki ze świeżych łodyg), szafran, tatarak (seksualnie pobudza spożywanie korzenia oraz kąpiel w tataraku), wanilia...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Doniczki ze świeżymi ziołami na stałe zazieleniły półki supermarketów czy stoisk z warzywami. Wszyscy zasmakowali w świeżej bazylii czy oregano, ale wybór jest już znacznie bogatszy. Wiele osób jest przyzwyczajonych do ziół suszonych, ale kiedy otworzymy się na te świeże, raczej już na stałe zagoszczą one na naszych stołach. Czym różnią się od siebie zioła świeże i suszone? Kiedy i jak je stosować? Oto kilka prostych porad: Najważniejsza różnica między ziołami świeżymi a suszonymi jest taka,...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...