• Informacje na temat:

    zupa z suszonych owoców

Przepisy na temat: zupa z suszonych owoców
  • Czas na leśne owoce

    ...łyżeczkę miodu. Wypij zaraz po przyrządzeniu. Napar z malin. 2 łyżki suszonych owoców zalej szklanką wrzątku, zostaw pod przykryciem na 15 min. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu(...) jeżyn stosowane są przy grypie, przeziębieniach, kaszlu, katarze. Zachowaj je na dłużej Owoce można ususzyć. Zimą będą jak znalazł. Spośród owoców leśnych najczęściej suszy się czarne jagody...

  • Ma zwolenników i przeciwników, ale święta bez niego odbyć się nie mogą! Kompot z suszonych owoców to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole.

  • Soczyste i aromatyczne!

    .... Pamiętaj jednak, by szukać w sklepach suszonych bananów, a nie chipsów bananowych. Te ostatnie są bardzo kaloryczne.

  • Dla miłośników suszonych owoców będzie to pyszny dodatek np na kanapkę,naleśnika lub po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka;) Zdrowa,bez dodatku cukru. Fajnie komponuje się z razowym pieczywem

  • Piersi Kurczaka Zagrodowego nadziewane bobem, zawijane w boczku

    Podczas wakacji w kuchni królują nie tylko soczyste owoce, lecz także sezonowe warzywa. Jedną z charakterystycznych letnich przekąsek jest bób. Jego wyjątkowy smak sprawia, że doskonale smakuje w najprostszej postaci - ugotowany z odrobiną soli, ale też jako dodatek do makaronów, zup czy sałatek. Doskonałym pomysłem okazuje się być połączenie jego oryginalnego smaku z aromatycznym i delikatnym mięsem Kurczaka Zagrodowego.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kompot z suszonych owoców"

  • Krew w kuchni czyli czernina i krwiste naleśniki

    ...używa się też suszonych owoców, a podaje się ją z kluskami ziemniaczanymi lub ziemniakami. Zdaniem Wasielewskiego krwiste potrawy mogły przyjąć się na Żuławach m.in., ze względu na pewną szczególną...

  • Można dodać inne przyprawy wedle gustu. Z kardamonem ostrożnie ponieważ jest bardzo intensywny. Przepis pozwala uzyskać około 2 litrów nalewki pierwszej kategorii i około 2 litrów drugiej kategorii.

  • Co warto mrozić, suszyć i wekować wiosną? Truskawki!

    ...- Mrożenie owoców i warzyw to świetny sposób na to, by móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok  - przekonuje w swojej książce "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento" Malwina Bareła, która jest też autorką bloga "Filozofia smaku". Zatem, co warto mrozić wiosną? Uwielbiane chyba przez wszystkich - zarówno małych, jak i dużych - truskawki! Autorka zimą dodaje je do...

  • Trufelki wyszły przesmaczne,czuć kawałeczki owoców,oraz zapach rumu. Serdecznie polecam:)

Artykuły na temat: zupa z suszonych owoców
  • O zupach i cudach

    .... Najpierw była zupa, potem wynaleziono chleb. A dopiero później koło. Zupę można było zrobić ze wszystkiego, ale nierzadko trzeba ją było przyrządzić z czegokolwiek. W książce "Brewiarz śródziemnomorski(...), lecz smaku zupy, niestety, nie opiszę, bo jej nie jadłem, czego bardzo żałuję. Jednak ciekawi mnie, co to jest za "wszystko", które musi wyjść z kamieni, żeby zupa była dobra? Ile soli można z niego...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Cała prawda o warzywach i owocach

    ...to obiegowe opinie na temat warzyw i owoców. Sprawdź, które z nich są prawdziwe. Szklanka soku owocowego równa się jeden owoc. NIE Soki to z pewnością najlepsza alternatywa dla świeżych owoców(...) i odkładają w tkankach. Jeden banan to świetna przekąska, ale już cztery banany to kaloryczny posiłek. Maluch powinien więc jeść niewielkie porcje owoców kilka razy dziennie. Dietetycy podkreślają, że jedzenie...

  • Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty. „Suszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności. Umożliwia ona dłuższe przechowywanie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej intensywnego smaku i aromatu składników", opowiada Iwonna...

  • Spacer plus zupa z dyni

    ...  zupa-krem z dyni Piekny spacer, w kaloszach, plaszczach przeciw-deszczowych i z parasolami :) I cos mi sie daje ze jutro bedzie podobny, bo...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Schłodź się po litewsku!

    .... Warto w tym czasie wykorzystywać bogactwo świeżych owoców i warzyw oraz porzucić zimowe nawyki żywieniowe. Nasz organizm wręcz dopomina się o inne dania. Proste, lekkie i najlepiej schłodzone. Tak(...) czasów Jagiellonów do naszej rodzimej kuchni przenikały wpływy północnych sąsiadów. Ta tradycyjna zupa często gościła na szlacheckich stołach biesiadnych. Na kresach zwane jest chołodźcem. Potrawa ta...

  • Pasują do sałatek, deserów, na grilla, jako przekąska i dodatek do obiadu. Mowa oczywiście o owocach! Pyszne i zdrowe, 1 lipca mają swoje święto – Międzynarodowy Dzień Owoców. Na czerwono Czerwone owoce zawierają witaminę C, beta-karoten, prowitaminę A, potas i błonnik. Są także źródłem przeciwutleniaczy. Do wyboru mamy całe pyszne „towarzystwo": truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie. Jako że sezon na truskawki będzie się pomału zbliżać do końca, korzystajmy z tych owoców póki czas! Warto je...

  • Pasta umeboshi - japoński superfood

    Pasta umeboshi, przygotowywana z owoców ume, to popularny dodatek do dań kuchni japońskiej. Ze względu na właściwości zdrowotne owoców moreli japońskiej szybko może stać się kolejnym "superfood".

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...