• Informacje na temat:

    zupa z soczewicy grecka

Przepisy na temat: zupa z soczewicy grecka
  • Mała, zielona, niepozorna, a ma tyle cennych składników. Mowa oczywiście o soczewicy. Zawiera dużo białka, kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny i jest zalecana podczas stosowania diety. U mnie dzisiaj sycąca i aromatyczna zupa grecka z soczewicą i pomidorami. Przepis z opakowania po produkcie. Polecam!

  • Fakes jest tradycyjną zupą w kuchni greckiej.W Grecji podaje się ją z odrobiną oliwy z oliwek i dużą ilością octu.Ocet nie jest obowiązkowym dodatkiem,ale warto go dodać,sprawia,że soczewica jest lżejsza i dodaje lepszy wymiar smaku.Ja przypadkiem trafiłam na przepis na tę zupę,spróbowałam i bardzo nam posmakowała:)

  • Sycąca i rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe popołudnia

  • Pożywna, wysokobiałkowa i smaczna zupa, a przy tym wyjątkowa łatwa do przyrządzenia. Bez mięsa w wersji dla wegetarian. A wzbogacona o smak pulpecików z mięsa wołowego zadowoli nie jedno podniebienie.

  • Zupa z soczewicy to świetny i pożywny pomysł na obiad. Najlepiej smakuje z grzankami i zieloną pietruszką.

  • pyszna sycąca zupa w sam raz na obiad w zimowy dzień.

  • pysznaaa i wege

  • Gdy pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie ta zupka z pewnością poprawi nam humor :)

  • Sprawdzony przepis na "Tradycyjna grecka zupa fakes"

  • Przepis jest naprawdę przedni - wypróbujcie koniecznie! To jest magia. Dosłownie kilka prostych składników na krzyż i nagle... Łał! Jakie to jest pyszne!!! Fakes, grecka zupa z zielonej soczewicy, zadziwia mnie za każdym razem, gdy ją ugotuję. A niby wiem, czego się spodziewać...

Artykuły na temat: zupa z soczewicy grecka
  • Fakesa - grecka zupa z soczewicą

    Fakesa to grecka zupa przyrządzana z soczewicy. Najlepiej smakuje z pieczywem skropionym oliwą.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Grecka fakesa - zupa z soczewicy

    .... Grecka zupa z soczewicy fakesa doskonale smakuje podana z pieczywem skropionym oliwą oraz z plastrami sera feta.

  • Spróbuj, jak smakuje arbuz z ouzo, jogurt cynamonowy, przypalona dynia z twarogiem z koziego sera. Pokochaj grecki bałagan w słodkiej odsłonie z nową książką George’a Calombarisa „Kuchnia Grecka” George Colombaris to jeden z najbardziej znanych greckich szefów kuchni, gwiazda australijskiej edycji MasterChefa. Kochany za humor i eksperymenty kulinarne. Chętnie sięga do swoich korzeni, dzieląc się rodzimymi smakami w autorskich restauracjach, m.in. na wyspie Mykonos. Proste domowe greckie...

  • O zupach i cudach

    .... Najpierw była zupa, potem wynaleziono chleb. A dopiero później koło. Zupę można było zrobić ze wszystkiego, ale nierzadko trzeba ją było przyrządzić z czegokolwiek. W książce "Brewiarz śródziemnomorski(...), lecz smaku zupy, niestety, nie opiszę, bo jej nie jadłem, czego bardzo żałuję. Jednak ciekawi mnie, co to jest za "wszystko", które musi wyjść z kamieni, żeby zupa była dobra? Ile soli można z niego...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Co należy jeść, żeby zwiększyć ilość białka?

    ...​Dobre źródło łatwo przyswajalnego białka stanowi chude mięso drobiowe, cielęcina, wieprzowina, wołowina, a także jajka. Dieta powinna również zawierać dużo roślin strączkowych: grochu, fasoli, cieciorki oraz soczewicy.

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Niezastąpiona bazylia

    ..., cukinii i szpinaku. Dodana na pół godziny przed końcem gotowania, poprawia smak zup z grochu i soczewicy. Pasuje do ryb, drobiu, gulaszów, sosów - słowem, do wszystkiego (są nawet lody bazyliowe...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...