• Informacje na temat:

    zupa z pasteryzowanych grzybów

Przepisy na temat: zupa z pasteryzowanych grzybów
  • Karol Okrasa poleca grzyby... kiszone

    Inny sposób na długotrwałe przechowywanie grzybów to - według Okrasy - pasteryzowanie. Grzyby obgotowujemy, dusimy i pasteryzujemy w słoiku. Nadają się do tego rydze. Potem są świetne np. do makaronów. Ale w sezonie grzybowym, oprócz suszenia i marynowania, wykorzystywać trzeba grzyby do przyrządzania zup - zachęca Okrasa. Mistrz kuchni poleca zupę grzybową na bulionie, z kawałkami sera...

  • Gdy przed kilku dniami wybraliśmy się na kolejne grzybobranie, nie martwiłam się o obiad – w domu czekała już na nas zupa ze świeżych grzybów. Zupa z maślaków! Wystarczyło pogotować ją jeszcze przez chwilę, zabielić i ugotować makaron. I jeść, trzęsąc uszami, bo zupa ze świeżych grzybów jest pyszna!

  • Smaczny pomysł na "Zupa z suszonych grzybów"

  • Wypróbowany przepis na "Aromatyczna zupa krem z grzybów"

  • Smaczny pomysł na "Zupa z grzybów leśnych"

  • Przepis wart wypróbowania: "Zupa ze świeżych grzybów"

  • Wypróbowany przepis na "Zupa ze świeżych grzybów"

  • Sprawdzony przepis na "Zupa ze świeżych grzybów leśnych"

  • Lekka, pożywna i szybka w przygotowaniu zupa? Taka jest właśnie zupa pieczarkowa z warzywami i aromatyczną nutą grzybów leśnych. Zupa kusi swym smakiem i aromatem, a dodatek papryczki chilli działa rozgrzewająco, dzięki czemu jest idealna na chłodne dni.

  • Nie wiem jak Wy, ale ja czuję lato w pełni, kiedy poza wysokimi temperaturami (na szczęście było kilka takich dni) zbieram grzyby, a potem w domu roznosi się zapach zupy grzybowej... coś wspaniałego :) ta zupa po prostu pachnie latem i lasem. Grzyby w połączeniu z rozmarynem i estragonem smakują niesamowicie, a taką zupę wrąbie największy niejadek :)

Artykuły na temat: zupa z pasteryzowanych grzybów
  • Tajemnica dobrego gulaszu

    Zupa gulaszowa z boczkiem i groszkiem Paprykowa potrawka z kaszą...

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • Smaki lata: złote kurki

    Najpopularniejszą potrawą z kurkami jest jajecznica na maśle z dużą ilością tych właśnie grzybów. Chętnie jadamy je także ze śmietaną, jako dodatek do makaronu. Warto sięgać po kurki, bo są niezwykle(...), 5 dag mąki tortowej, 500 ml mleka, sól, 1 cebula, 2 gałązki selera naciowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 50 dag mieszanki grzybów (kurki, podgrzybki, pieczarki), 20 dag słoniny, 20 dag makaronu lasagne...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Orient w domu

    ...z nich, jest jednogarnkowe. W każdym z przepisów możesz zastąpić mięso dynią lub kabaczkiem. Indyjska zupa z ciecierzycą Składniki na 4 porcje: 80 dag pasteryzowanej ciecierzycy, 2 cebule, 2 ząbki(...) solą, cynamonem i curry. Gotuj na małym ogniu 10-15 minut. Opłucz pietruszkę i poobrywaj listki. Gotową zupę dopraw sokiem z cytryny. Rozlej na talerze, udekoruj pietruszką i podawaj. Zupa kokosowa...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej do Polski Do...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ? Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Chcesz wygrać jeden z 18 markowych blenderów Braun Multiquick? A może masz ochotę na 100 zestawów produktów Winiary lub 10 000 zł na własne wydatki? Jeśli tak, weź udział w konkursie! Zasady konkursu Chcesz wygrać? Uzupełnij formularz konkursowy dostępny na stronie twojrytm.interia.pl i odpowiedz na pytanie: Jaka muzyka najbardziej inspiruje Cię w kuchni i dlaczego? Masz apetyt na więcej? 10 000 złotych czeka na Ciebie! Prześlij zdjęcie swojej rodziny jedzącej zupę Winiary. Konkurs...

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...