• Informacje na temat:

    zupa z owoców morza grecji

Przepisy na temat: zupa z owoców morza grecji
Artykuły na temat: zupa z owoców morza grecji
  • Chipsy prosto z morza

    ...wodzie. Aby nie były gumowate, gotuj je bardzo krótko, albo dla odmiany długo i najlepiej w sosie. Prosta przekąska Krążki z kalmarów pojawiają się w paelli albo w zupach z owocami morza. Ale(...) z kalmarami W Grecji najczęściej jada się kalmary podawane z pomidorami, fetą, ziołami. Do sałatek zwykle smażymy je wcześniej ok. 2 minuty na gorącym oleju. Ale można też inaczej. Kalmary pokrój w krążki...

  • Kolebka cywilizacji i ojczyzna wielkich filozofów kusi od wielu lat. W tym roku do Grecji wybierze się co siódmy Polak. Ilu z nich zamówi coś więcej niż sałatkę grecką? Fot. 123RF/Picsel Jak jada się w Grecji?   Kulinarne zwiedzanie należy zacząć od wyboru restauracji - czyli greckiej tawerny. Prawo obliguje greckich restauratorów do nazywania swoich lokali po grecku oraz zapisywania ich nazw greckim alfabetem. Wielu jednak obchodzi to zalecenie pisząc nazwy alfabetem łacińskim, często w...

  • Wesele bez mięsa?

    Istnieje kilka rodzajów diet eliminujących spożycie mięsa. Laktoowowegetarianizm to najpopularniejsza odmiana - oprócz warzyw, owoców i zbóż dopuszcza się jedzenie nabiału, jajek i miodu. Pescowegetarianie jedzą jeszcze potrawy z ryb i owoców morza. Fleksitarianie od czasu do czasu pozwalają sobie na mięso, jednak często nie uznaje się ich za "prawdziwych wegetarian". Za to weganie stronią od...

  • Uwielbiasz ryby, ale przeraża Cię ich patroszenie i filetowanie? Masz ochotę spróbować raków i krewetek, ale nie wiesz, jak się do nich zabrać? Przeczytaj! 60 potraw z 40 gatunków ryb i frutti di mare! Od prostego makaronu z łososiem po subtelne filety z tuńczyka z limonką! Pierwsza część książki zawiera wskazówki związane z zakupem, przechowywaniem, rozmrażaniem i sprawianiem ryb i owoców morza. Dowiesz się także, jak przyrządzać danie na parze, dusić, grillować i smażyć. Poznasz niezbędne...

  • Anna Starmach: Życie pięć smaków

    ..., uroczą knajpkę w Grecji. Nie tęsknię za żadną restauracją z gwiazdkami. Splendor ma znaczenie drugorzędne. Spotkałyśmy się w Krakowie przy ulicy Krupniczej, tam jest moja ulubiona kawiarnia Karma...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Według danych z 2018 r., konsumpcja ryb i owoców morza wynosi w Polsce ok. 12,5 kg na mieszkańca, co przekłada się na prawie ćwierć kilograma tygodniowo. To doprawdy niedużo. Dla przykładu: przeciętny Europejczyk spożywa ok. 23 kg ryb rocznie. Polacy są więc daleko w tyle za innymi mieszkańcami globu. A już z pewnością nie dorównują obywatelom...

  • Z daleka od chorób

    ...od wartościowego śniadania (np. owsianki, omletu z warzywami). Nie przejadaj się Najedzona nie powinnaś wskakiwać do morza, basenu, bo gwałtowna różnica temperatur zwiększa ryzyko(...). Kulinarne przewodniki. Co zjeść we Włoszech? Co zjeść w Grecji? Tekst: Grażyna Morek...

  • Niektórzy twierdzą, że owoców morza lepiej unikać, gdyż ich spożywanie grozi zatruciem. Inni przekonują, że ze względu na obecność kwasów omega-3 i niską kaloryczność, powinny stanowić podstawę diety osób zmagających się z chorobami sercowo-naczyniowymi. Kto ma rację? Przedstawiamy wady i zalety spożywania owoców morza. Dieta śródziemnomorska wychwalana jest przez dietetyków za bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika oraz witamin i minerałów. Głównym źródłem białka u...

  • Biurko z widokiem na plażę

    ...przywiezione z Grecji kolorowe tuniki w kwiaty i mocno wydekoltowane sukienki. Gdy podczas spotkania służbowego ktoś się dziwi, tłumaczę: "Uniformy zabijają fantazję, a ja zajmuję się kreacją". Mieszkanie Kasi(...) zdziwienie. Można ją spotkać o czternastej na spacerze albo z zakupami. - Pewnego dnia sprzedawczyni w sklepie, w którym kupuję owoce morza, nie wytrzymała: "Ciągle panią widzę, nie ma pani pracy...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...