• Informacje na temat:

    zupa z marchewki z imbirem

Przepisy na temat: zupa z marchewki z imbirem
  • Krem z marchewki, imbiru i pomarańczy

    Rozgrzewająca zupa - pyszna!

  • Zimowy brak świeżych warzyw doskwiera chyba każdemu, no ale trzeba sobie jakoś radzić! Warzywa korzeniowe tak poularne w Polsce tylko czekajó na odrobinę więcej troski i atencji. Trochę magii i przypraw w kuchni sprawia cuda. Marchewka choć znienawidzona przez dzieci, jest wrzywem używanym w każdym kraju w każdej postaci, na surowo, po upieczeniu, ugotowaniu czy uduszeniu. Zdrowa i pożywna. Najepiej smakuje tak jak ją lubisz :) Każdy ma swoje smaki i nie ma co z tym dyskutować.

  • Zupa kalafiorowa z imbirem

    Świetna, rozgrzewająca zupa...

  • Prosty przepis na znaną i lubianą zupę marchewkową

  • Marchwianka z imbirem

    Lekka, aromatyczna zupa...

  • Zupa dyniowa z nutą pikantnych dodatków, bardzo rozgrzewająca i aromatyczna

  • Zupa krem z dynią i marchewką

    Sposób przygotowania 1. W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną w kostkę paprykę i cebulę, dopraw papryką w proszku. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Przełóż do garnka, chwilę smaż, mieszając. Zalej wodą lub wywarem, dopraw imbirem, czosnkiem, sola i pieprzem. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.   2. Gdy potrawa się ugotuje, wyłóż...

  • Pyszna zupa rozgrzewająca z imbirem.

  • Zupa-krem z dyni

    Składniki: 2 i pół kg dyni (może być mrożona) 4 duże ząbki czosnku cebula olej 3 marchewki 2 ziemniaki 200 ml mleka kokosowego 2 kostki rosołowe ostra i słodka papryka imbir, curry, cukier, sól sok z połowy cytryny Przygotowanie: Dynię pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchewki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Olej rozgrzej w rondlu, zeszklij cebulę...

  • Aromatyczna surówka do obiadu.

Artykuły na temat: zupa z marchewki z imbirem
  • ​Zupa krem z marchewki z marynowanym imbirem i sałatka z krewetek

    Nowe spojrzenie na marchewkę.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Zupa krem z marchewki

    Marchewki i ziemniaki obierz, umyj pod bieżącą wodą. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki w talarki. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej....

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Zupa krem z kalafiora

    ...marchewkę, ziemniaki oraz kalafior i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kilka różyczek kalafiora wyjmij łyżką cedzakową i odłóż do dekoracji. Gdy zupa nieco przestygnie, zmiksuj ją blenderem...

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Upiększające i lecznicze właściwości imbiru

    ...przyprawa poprawia również smak zup, sosów czy grzybów. Mało  kto wie, że świetnie nadaje się do naszych polskich buraczków czy marchewki, nadając im nieco ostrzejszy i orientalny smak. Medycyna...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Zupa cytrynowo-imbirowa

    Składniki: Pęczek szczypioru 3 marchewki 500 g ziemniaków Bakłażan 30 g imbiru 1 chili 2 kawałki trawy cytrynowej 300 ml mleka kokosowego 800 ml bulionu 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 liście limonki kaffir Sok z ½ cytryny Sól, pieprz 10 g maki 4 łyżki oliwy z oliwek 6 łodyżek kolendry Szczypior, marchewkę, ziemniaki i bakłażana pokroić. Imbir obrać i pokroić...

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...