• Informacje na temat:

    zupa z kurek i makaronem

Przepisy na temat: zupa z kurek i makaronem
  • Grzyby, którym trudno się oprzeć

    Krem myśliwski z kurkami Bardzo rozgrzewająca zupa-krem na pierwsze chłodne, jesienne wieczory. Doskonale smakuje z grzankami. Składniki: 350 g obranych kurek, 30 dag boczku, szczypta suszonego(...) zniewalać! Składniki: makaron bucatini, 300-400 g kurek, kieliszek białego wina, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, suszone pomidory w proszku, sól, pieprz, parmezan, pietruszka Przygotowanie...

  • Sezon kurkowy trwa, więc trzeba go w pełni wykorzystać. Niestety w lasach sucho, więc musieliśmy kupić od zawodowych grzybiarzy.

  • Grzyby! Dary naszych lasów

    Leśna zupa grzybowa z drobnym makaronem Składniki na 6 porcji: 60 dag mieszanych leśnych grzybów; pół pęczka włoszczyzny; 6 łyżek drobnego makaronu (gwiazdeczki, kolanka, ew. zacierki); 5 szklanek bulionu warzywnego; 3 listki laurowe; po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego; 3 łyżki masła; sól i pieprz do smaku; pół pęczka natki; pół szklanki śmietany 30 proc. 1. Warzywa czyścimy, myjemy...

  • Zupa z kurek jest lekka i bardzo łatwa do zrobienia, a do tego jeszcze wspaniale smakuje.

  • Domowe, rozgrzewające zupy

    ...rosołu. Podajemy z makaronem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Zupa kurkowa z musztardą i kurkumą Sposób przygotowania Kurki przekładamy do miski,  zasypujemy solą i zalewamy na chwilę(...) i podajemy z ugotowanym makaronem oraz natką pietruszki.

  • Z pierwszych zebranych w tym roku kurek,jedna z moich ulubionych zup.

  • Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

    Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.

  • Kurka, czyli pieprznik jadalny, jest bardzo wartościowym grzybem, gdyż obok dużej zawartości witamin i soli mineralnych jest także niskokaloryczna. A że sezon na kurki w pełni, więc do dzieła. Do ich zagęszczenia używam Fix knorr „zupa z kurek”, gdyż uważam że nadaje on idealny smak potrawie.

  • Dzięki kolorom nabieram energii

    Anna Starmach, jurorka programu Masterchef, opowiada o swoich kulinarnych fascynacjach.

  • Ta zupa ma bardzo kurkowy smak, więc jest specjalnie dla miłośnilków kurek:)

Artykuły na temat: zupa z kurek i makaronem
  • Księga smaków: Kurki

    .... Kwaśną śmietanę połącz z odrobiną zupy i wlej do garnka. Dopraw i dodaj grzyby z cebulą. Z makaronem W rondlu rozgrzej masło. Wsyp 30 dag kurek i duś je z cebulą, aż woda odparuje. Ser gorgonzola(...). Pamiętaj , że kurki możesz przechowywać w zamrażarce maksymalnie przez 3 miesiące. Większą trwałość i dłuższy okres przydatności kurek do spożycia zapewni ich suszenie. Kurki są ciężkostrawne. Aby...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Smaki lata: złote kurki

    ...lasagne pokryte beszamelem i resztą sera. l Lasagne zapiekaj przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 170 st. C. Zupa-krem z kurek Składniki na 4 porcje: kostka bulionu grzybowego, kostka(...), który poprawia koloryt naszej skóry. Bogactwo kurek w naszych lasach, sprawia, że ich cena jest  dość niska, możesz więc kupić większą ilość i zamarynować lub zamrozić, żeby w zimie móc cieszyć się...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Jesienne spacery po lesie cieszą nasze oczy nie tylko gamą ciepłych kolorów na drzewach, ale i bogactwem leśnych grzybów. Koszyk pełen borowików, kurek i podgrzybków to prawdziwe trofeum po długich wędrówkach. Szukając kulinarnych pomysłów na wykorzystanie grzybowych smaków w kuchni warto skorzystać z produktów oraz przepisów marki WINIARY, dzięki którym przygotujemy prawdziwą, grzybową ucztę dla...

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...

  • Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retrowarzywa"

    ...makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową - Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką - Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami - Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto - Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka - Miodownik z pasternakiem - Sushi z marynowaną brukwią - Pikantna zupa krem...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Z jednego garnka

    ...(które już miękkie wyjmujemy, kroimy na kawałki i ponownie wrzucamy do garnka). Przygotowanie takiego dania wymaga czasu, bo zupa gotuje się powoli. Gdy do potrawy dodamy więcej mięsa, otrzymamy(...) dania są kaloryczne, ale nie jadamy ich codziennie! Gulasz wołowy z cukinia Składniki na 4 porcje: 75 dag wołowiny na gulasz,  75 dag cukinii, 10 dag kurek, 25 dag cebuli, 7,5 dag wędzonego boczku...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...