• Informacje na temat:

    zupa z kasza

Przepisy na temat: zupa z kasza
  • Kasza jaglana i jej drogocenne właściwości odżywcze

    Powstała z ziaren prosa kasza jaglana, nazywana przez niektórych „królową kasz” jest jedną z najzdrowszych, ze względu na swoje drogocenne składniki odżywcze. Pomimo jej kilkusetletnich korzeni przez wielu nadal jest niedoceniania. Bogactwo zawartych składników w kaszy sprawia, że pozytywnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Co więcej można z niej przyrządzić wiele ciekawych...

  • niezwykle aromatyczna, smaczna i szybka zupa, zestaw warzyw taki jaki lubimy najbardzej

  • Krewetki z kaszą

    Krewetki to bardzo uniwersalna potrawa – są doskonałe zarówno do dań z makaronem, w zupach czy sałatkach. Można również przygotować je na wiele sposobów. Smażone, gotowane czy grillowane – za każdym razem ich mięso jest pyszne i co najważniejsze, mało kaloryczne.

  • Brokuł i kasza gryczana na rosole, pyszna zdrowa zupa szybka w przygotowaniu. Może być daniem jednogarnkowym.

  • Zupy z kaszą

    Pełne warzyw, zdrowe i bardzo pożywne. Równie dobre jak tradycyjny krupnik.

  • Przepyszna, aromatyczna- dzięki kaszy sycąca. Idealna propozycja na letni obiad.

  • Zupa siemieniotka

    Koniecznie spróbuj!

  • Aromatyczna, rozgrzewająca zupa.

  • Kasza jaglana tak dobra jak komosa ryżowa!

    Nie bez powodu zyskała miano królowej kasz, a i tak jej nie doceniamy.

  • Przepyszna kasza z warzywami, która może stanowić dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Zdrowa, apetyczna i kolorowa. Polecam!

Artykuły na temat: zupa z kasza
  • Aromatyczna zupa z kaszą i ziemniakami

    ...i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryj i gotuj, aż kasza oraz warzywa będą miękkie. Śmietanę rozbełtaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym wlej do garnka i wszystko dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do...

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....

  • Zupa nad zupami

    ...dobrze. Zupa to szybkie danie, może stać w lodówce wiele dni, a kapuśniak, żurek czy barszcz czerwony smakują nawet lepiej na drugi dzień. Rozgrzewa nasz organizm w zimne dni, ale i chłodzi (nie zapominajmy o chłodnikach i zupach owocowych!) w upał. Może być potrawą jednogarnkową, jeśli są w niej węglowodany złożone - makaron pełnoziarnisty, kasza czy brązowy ryż, oraz białko - sztuka chudego...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Zupa z porów z kaszą jęczmienną

    ...jęczmienną. Podlej gorącym rosołem i zagotuj. Przykryj, gotuj na średnim ogniu około 15 mi nut, aż kasza będzie miękka. Zdejmij garnek z ognia. W misce wymieszaj żółtko ze śmietaną. Wlej do gorącej zupy...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Leśna zupa grzybowa

    ...20 minut, aż kasza zmięknie. Zrobić zasmażkę z mąki i reszty masła, rozprowadzić śmietaną, zaciągnąć zupę. Udekorować gałązkami rozmarynu. Zobacz także:

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Na chłodne dni najlepsza jest zupa

    W zimowe, mroźne dni zupa będzie idealnym daniem i to nie tylko na obiad, ale także na ciepłą kolację. To sposób nie tylko na rozgrzanie organizmu, ale także na dobre nawodnienie.

  • Kasza jaglana coraz częściej jest podawana na naszych stołach. Wszystko dzięki jej dobremu wpływowi na cały organizm. Jej walory smakowe docenili użytkownicy Smakera. Poznaj wyjatkowe przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Fot. 123RF Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Właściwości kaszy jaglanej doceniono już w Starożytności. Nic dziwnego, bo jest lekkostrawna i ma dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Kasza to również świetne lekarstwo na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon...

Wideo na temat: zupa z kasza
  • Kulinarne propozycje na dania z kaszą według Andrzeja Polana

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z dodatkiem różnego rodzaju kasz: zupę z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej, ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami, pizzę z młodą kapustą, kaszą gryczaną i oscypkiem oraz baklawę kokosową z kaszą manną. (DDTVN/x-news)

  • Pyszna kuchnia do 10 zł

    Daria Ładocha postanowiła przygotować w "Dzień Dobry TVN" dania, których koszt nie wyniesie więcej niż 10 złotych. Na stole pojawiły się potrawy takie, jak: zupa warzywna z kapustą i żółtą papryką, zupa krem z kukurydzy z imbirem i chili, kasza gryczana z fasolką, burakiem i serem oraz pęczak z pieczonymi warzywami. (Dzień Dobry TVN)

  • Kuchnia, która leczy i rozgrzewa

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" coach zdrowia Agnieszka Cegielska i Karolina Murdzia przygotowały dania rozgrzewające. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: budyń jaglany z jabłkiem, zimowa zupa rozgrzewająca oraz rozgrzewająca kasza gryczana z dynią i marchewką. (DDTVN)