• Informacje na temat:

    zupa z dyni z gałką

Przepisy na temat: zupa z dyni z gałką
  • Zupa dyniowa

    Składniki: 70 dag dyni 30 dag marchewki 20 dag ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 2 czubate łyżki bulionu w proszku sól, pieprz gałka muszkatołowa kilka gałązek natki pietruszki 15 dag gęstej śmietany Przygotowanie: 1. Marchewkę oraz ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Dynię oczyść z pestek oraz włókien. Miąższ odetnij od skóry...

  • W lasach i parkach już pomału złocą się liście, a więc w ogrodach króluje dynia. Trzeba to warzywo wykorzystać maksymalnie, dlatego dzisiaj zapraszam na przepyszny, aksamitny krem z dyni. Dodatek imbiru i gałki muszkatołowej podkreśla smak i wyrazistość tego jesiennego warzywa.

  • Aksamitna zupa - krem

    ...na średnim ogniu 10 minut. Dodaj pokrojony miąższ dyni. 3. Zupę gotuj jeszcze 10 min. Wlej kremówkę. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj(...)Składniki: 60 dag dyni piżmowej 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 100 ml kremówki 30 proc. 5 dag żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa, zioła...

  • Dzisiaj propozycja dla tych, którzy niczego nie lubią marnować. Zapraszam na przepyszną zupę, która powstała na bazie wody, w której wcześniej gotowane były szparagi. Moja Mama nauczyła mnie ją przygotowywać, ja natomiast wzbogaciłam ją gałką muszkatołową i świeżym koperkiem. Warto spróbować! :)

  • Zupa dyniowo-jabłkowa

    ...oliwie. Zupę zmiksować, doprawić solą pieprzem , cukrem, gałką muszkatołową i octem. Podawać w bulionówkach. Do każdej porcji  nałożyć nieco śmietany, wsypać pestki dyni i kostki jabłka. Dekorować(...)Składniki: 800 g dyni 2 cebule 4 małe jabłka 5 łyżek oliwy z oliwek 1,5 l bulionu warzywnego 4 łyżki pestek dyni 6 łyżek śmietany Sól, pieprz, cukier Gałka...

  • Pyszna :)

  • Zupa dyniowa w misce

    Składniki: średnia dynia włoszczyzna łyżka masła klarowanego liść laurowy ziele angielskie 2 nitki szafranu 4 łyżeczki śmietany 4 serki topione pół łyżeczki kozieradki gałka muszkatołowa szczypta imbiru pieprz kajeński natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: 1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój w cząstki. Dynię obierz, łyżką wyjmij pestki, miąższ...

  • Często korzystamy z sezonowych przysmaków. Jesiennie, nie monotonnie, aromatycznie...

  • Zupa dyniowa na sposób hinduski

    Ta wyjątkowa zupa smakuje wszystkim...

  • Sezonowa smaczna i rozgrzewająca zupa na chłodne dni.

Artykuły na temat: zupa z dyni z gałką
  • Zupa krem z dyni i gruszki

    Oryginalne połączenie smaków. Dynia od lat podbija nasze stoły. Jej szerokie zastosowania zaskakuje szefów kuchni na całym świecie. Robi się z niej kompot, idealnie pasuje do sałatek i surówek. Jednak tym razem proponujemy przepis na krem.

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Smaczna dynia

    Miąższ dyni długo wydawał mi się mało inspirujący kulinarnie. Był piękny, ale mdły. Z dyni interesowały mnie tylko pestki. Aż nastąpił przełom - odkryłam idealną zupę dyniową.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów

    Przygotowanie 1. Obrać brukiew oraz dynię i pokroić w dużą kostkę. 2. Rozgrzać masło i przesmażyć przez 5-7 min brukiew z dynią. Dodać 250 ml bulionu i dusić przez 20-25 min na wolnym ogniu, aż brukiew zmięknie. 3. Zmiksować warzywa z resztą bulionu, dodać miód, chili w proszku i doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, a następnie podgrzać. 4. Umyć chili, osuszyć, przekroić na...

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Dynia na słono i słodko

    Słusznie nazywana jest królową jesieni. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i ma niewiele kalorii. Dynia jest pyszna w potrawach i deserach!

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

  • Sekrety udanych zup

    ...„Zupa musi być” – to motto naszych babć i mam. I choć ich zupy były gęste i zawiesiste, wciąż wspominamy ich smak, próbując go odtworzyć. Oto rady, które pomogą wam odnaleźć smak dzieciństwa, ale dzięki którym zupy będą smaczne, ale nie tak ciężkie jak w kuchni babci.

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...