• Informacje na temat:

    zupa z dorsza

Przepisy na temat: zupa z dorsza
  • Zupa rybna biała

    ...pomidor 700g fileta z dorsza 1 łyżka mąki 50g pora (jasna część) 1 pęczek koperku sól, pieprz, sos sojowy do smaku Sposób przygotowania: Do osolonej wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchew i seler. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pokrojonego w grubą kostkę fileta z dorsza. Połączyć obie śmietany z mąką, zahartować i wlać...

  • :) Bardzo lekka i pożywna.

  • ...dorsza odciąć od tuszki, umyć i z głowy wykroić skrzela oraz usunąć oczy i na wolnym ugotować wywar wraz z drobno pokrojoną marchwią, pietruszką i selerem. Gdy wywar jest gotowy, wyciągnąć z niego głowę, dodać koncentrat pomidorowy oraz zrumienioną na maśle drobno posiekaną cebulę i por oraz czosnek, gotować tak długo aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku. Zupa najlepiej smakuje, gdy jest...

  • Warzywa w połączeniu z delikatnym mięsem dorsza.

  • Zupa rybna jakiej jeszcze nie jadłaś!

  • Zupa wigilijna pod gwiazdami z dorsza. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Z chrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować.

  • Operetka albo zupa rybna

    Składniki: 8 krewetek 500 g małży Venus 3 cebule 3-4 ząbki czosnku Po 1 czerwonej i zielonej papryce 500 g pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek Szafran 40 g mielonych migdałów 3 listki laurowe 2-3 łyżki soku z cytryny 400 g dorsza 6-7 łyżek wytrawnego białego wina Sól, biały pieprz Pęczek pietruszki Przygotowanie: Krewetki wyjąć ze skorupek, ściągnąć błonkę. Małże wymyć...

  • Dzisiaj również proste, tradycyjne i sprawdzone danie,. Często gdy nie mam pomysłu na obiad to właśnie wracam pamięcią do dzieciństwa i potraw, które moja Mama robiła. Jedną z nich był filet z dorsza w chrupiącej panierce.

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    ...tworzyć emulsję z tłuszczem. I np. jajko ryby, a konkretnie ikra dorsza, która jest takim produktem greckim - solona ikra dorsza tarama - ucierana z oliwą, daje tę samą konsystencję jak majonez, natomiast uzyskujemy zupełnie inny smak. I to fantastycznie pasuje do jajek" - wyjaśnia Kręglicka. Co do zupy świątecznej, też możemy ją odświeżyć, czy np. zupa cytrynowa jest dobrym pomysłem - docieka PAP Life...

  • Przepis ze starego zeszytu, z którego często korzystam, zarówno do przyrządzania dań jak i do zdjęć.

Artykuły na temat: zupa z dorsza
  • Zupa z dorszem i ziemniakami

    ...1. Mrożonego dorsza rozmrażamy, świeżego płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Marchew i ziemniaki obieramy, płuczemy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Umyte pory kroimy pod kątem w pierścienie. Gałązki lubczyku siekamy. 3. Dorsza gotujemy w mleku z dodatkiem 1/3 szklanki wody, lubczykiem i warzywami, doprawiamy pieprzem i solą. Po...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Zupa rybna

    Do garnka wlej wodę i wrzuć pociętą w słupki marchewkę. Dodaj plasterki cebuli i pora. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć listek laurowy, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dołóż pokrojonego dorsza. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaj przyprawy. Posyp posiekanym koperkiem. Zobacz również:

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Zupa rybna

    Przygotowanie: Do garnka wlej wodę i wrzuć pokrojoną w talarki marchewkę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć listek laurowy, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dołóż pokrojonego w kostkę dorsza. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaj przyprawy. Zupę przed podaniem posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zobacz także:

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Pigwa do dorsza

    ...pigwy z gatunku membrillo jako glazury do pieczonej kaczki w połączeniu ze świeżymi liśćmi szałwii. Pigwa niezastąpiona jest też jako dodatek do... zupy z dorsza. Na sam finał gotowania zupy...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Szczaw to nie tylko zupa szczawiowa

    Szczaw nadaje się nie tylko na zupę. Można go jeść również na surowo np. w sałatkach. Znany kucharz i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak przyznaje, że szczawiu używa w bardzo wielu formach np. do kremu jarmużowo-szczawiowego, sosu szczawiowego do dorsza, ale nie tylko do ryby, majonezu ze szczawiu oraz jako dodatek do zupy ogórkowej zamiast koperku. Jakubiak przekonuje, że przygotowanie...

  • Chcesz wygrać jeden z 18 markowych blenderów Braun Multiquick? A może masz ochotę na 100 zestawów produktów Winiary lub 10 000 zł na własne wydatki? Jeśli tak, weź udział w konkursie! Zasady konkursu Chcesz wygrać? Uzupełnij formularz konkursowy dostępny na stronie twojrytm.interia.pl i odpowiedz na pytanie: Jaka muzyka najbardziej inspiruje Cię w kuchni i dlaczego? Masz apetyt na więcej? 10 000 złotych czeka na Ciebie! Prześlij zdjęcie swojej rodziny jedzącej zupę Winiary. Konkurs...

Wideo na temat: zupa z dorsza
  • Ryby – które kupować i jak je wybierać?

    Ekspert organizacji MSC Anna Dębicka i blogerka kulinarna Daria Ładocha opowiedziały w kuchni "Dzień Dobry TVN" o dobrej jakości rybach. Gdzie je kupować i jak je wybierać? Na stole pojawiły się potrawy takie, jak: sałatka z makrelą wędzoną, dorsz w sosie z pomidorów oraz zupa rybna.

  • Kuchnia z burakiem w roli głównej

    - Buraki mają bardzo dużo wartości mineralnych - powiedział Andrzej Polan, który przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z burakiem w roli głównej. W menu znalazły się potrawy takie, jak: zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem oraz smażony dorsz i buraki z żurawiną. (DDTVN/x-news)