• Informacje na temat:

    zupa z cukinii z gałką

Przepisy na temat: zupa z cukinii z gałką
  • Cukinię i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać rosół z kostki i gotować przez 5 min. Przelać wszystko do garnka i rozdrobnić (mikserem albo przetrzeć przez sitko). Dodać przyprawy i mleko (z mlekiem zupa będzie lżejsza, ale ze śmietana też jest dobre) i pokrojoną kiełbasę i gotować chwilę, żeby kiełbasa była gorąca.

  • Dzisiaj propozycja dla tych, którzy niczego nie lubią marnować. Zapraszam na przepyszną zupę, która powstała na bazie wody, w której wcześniej gotowane były szparagi. Moja Mama nauczyła mnie ją przygotowywać, ja natomiast wzbogaciłam ją gałką muszkatołową i świeżym koperkiem. Warto spróbować! :)

  • Zielony krem jarzynowy

    Smaczna i sycąca zupa.

  • Prosta zupa o niesamowitym, delikatnym smaku.

  • Krupnik z grzybami

    Pyszna zupa z grzybami.

  • Niby tradycyjne klopsiki a dzięki gałce stają się nie aż takie tradycyjne. Polecam na ostatki i nie tylko!

  • Poznaj nowości marki PROSTE HISTORIE

    ...jest w zaledwie kilka chwil. Zupa krem z zielonych warzyw Proste Historie kryje w sobie bogactwo smaku brokułów, cukinii, zielonego groszku i szpinaku. W opakowaniu znajdziesz całe warzywa do(...)Gorąca, pyszna zupa to nieodłączny element tradycyjnego polskiego obiadu. Przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, pobudza zmysły i apetyt. Zdrowe, naturalne składniki, wyśmienity smak i prostota...

  • Kremowa zupa z cukinii z nutką chili, posypana tartym serem. Sycąca a przy tym niezbyt kaloryczna.

  • Kartoflanka na kurczaku

    Zupa: Pesto: 1. Mięso opłucz, osusz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Ziemniaki obierz, potnij na kawałeczki. Cukinię oczyść, umyj, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim(...). Ponownie zagotuj. Przypraw solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso pokrój w kosteczkę. Zupę rozlej do miseczek. Polej sosem pesto. Posyp kawałkami kurczaka. Ew. udekoruj ziarnami czerwonego...

  • Zupa warzywna z cukinii z dodatkiem imbiru.

Artykuły na temat: zupa z cukinii z gałką
  • Aksamitna zupa krem

    Sposób przygotowania: 1. Cebulę, czosnek, kalarepę i cukinię oczyścić, pokroić. Zrumienić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać sól, pieprz, przełożyć do garnka.  2. Wlać bulion, zagotować, dusić przez około 10-12 minut. Zblendować na gładką masę. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  3. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na maśle. Zupę podawać w miseczkach posypaną...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Rozmaitości z cukinii

    By urozmaicić smak potraw, część cukinii można zastąpić bakłażanem.

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Kremowa z kurczakiem i cukinią

    ...solą, białym pieprzem, imbirem, odrobiną soku z limonki oraz gałką muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodaj mleko i zmiksuj.  4. Rozlej gorącą zupę do miseczek. Na każdej ułóż porcję kurczaka i cukinii. Zobacz także:

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Sekrety udanych zup

    ...„Zupa musi być” – to motto naszych babć i mam. I choć ich zupy były gęste i zawiesiste, wciąż wspominamy ich smak, próbując go odtworzyć. Oto rady, które pomogą wam odnaleźć smak dzieciństwa, ale dzięki którym zupy będą smaczne, ale nie tak ciężkie jak w kuchni babci.

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Zupa ziołowa z fasolką

    ...do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut. Zupę zmiksuj na gładko. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Fasolkę opłucz, strączki oczyść, pokrój na duże kawałki. Wrzuć do posolonego wrzątku, poczekaj...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...