• Informacje na temat:

    zupa z brokuł i kalafiora

Przepisy na temat: zupa z brokuł i kalafiora
  • Zupa kalafiorowo - brokułowa

    Składniki: 1 porcja rosołowa (np. korpus i skrzydełka) 2 marchewki pół kalafiora 1 mały brokuł 1 pietruszka 2 ziemniaki 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sól, pieprz, cukier(...). 2. Marchewki oczyść, pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oczyść połówkę kalafiora oraz brokuł. Podziel na małe różyczki. Pietruszkę obierz i drobno posiekaj. 3. Przygotowane...

  • zupka krem, nie możemy się oprzeć:)

  • Krem brokułowy  z kalafiorem

    Składniki: 2 brokuły 1/2 kalafiora 2 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka masła 6 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki) 3 jajka ugotowane na twardo i posiekane 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz cukier gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Brokuły i kalafior oczyść, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, potnij w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj...

  • zupa krem jest pycha, a w tej smak ten sam i jest coś do pogryzienia :)

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    .... Każdy plaster cukinii posmaruj szpinakiem, ułóż sałatę, pomidory i papryki, zepnij wykałaczkami. Podawaj z jogurtem czosnkowym i tostami z żółtym serem. Brokuły pod beszamelem Sposób przygotowania 1. Brokuł i kalafior pokrój w różyczki. Opłucz i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Makaron ugotuj al dente. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlewaj mleko, mieszając cały...

  • Propozycja koletów w innym wydaniu, brokół z kalafiorem i mozzarellą zachwyci najbardziej wybredne gusta.

  • Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

    Brokułowo-kalafiorowa z grzankami Szalotki oraz 1 ząbek czosnku obierz, pokrój w kosteczkę. Brokuł i kalafior oczyść, podziel na różyczki, opłucz. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć czosnek i szalotki. Mieszając, usmaż je na szklisto. Dołóż brokuł oraz kalafior. Smaż razem jeszcze chwilę. Potem warzywa zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 15 minut. Zupę...

  • Lekka przekąska lub dodatek do obiadu. Sałatka świetnie sprawdzi się również, jako drugie śniadanie do zabrania do pracy lub szkoły.

  • Kulinarne abc

    ...razie jedne się rozgotują, a inne pozostaną twarde. Najpierw też wrzucaj do wody łodygi, a potem różyczki (brokułu, kalafiora). Pyszne zrazy wołowe Do wołowiny tradycyjnie dodaje się posiekaną(...)Gęsta zupa kremowa Kremowa zupa może być jedynie udekorowana śmietaną. Jej gęstość zależy bowiem od ilości zmiksowanych warzyw. Jeśli jednak użyłaś zbyt dużo wywaru, dodaj do niego ugotowane...

  • Brokuł ma właściwości odżywcze, dlatego staram się robić dużo potraw z tym warzywem a w połączeniu z innymi warzywami wyjdzie nam pyszna zupka.

Artykuły na temat: zupa z brokuł i kalafiora
  • Zdrowy brokuł

    Ten zielony kuzyn kalafiora i kapusty ma mnóstwo witamin i mało kalorii. Potrawy z tym warzywem zadowolą niejednego smakosza.

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Królewski kalafior

    ...z kalafiora, rzymskiego brokułu, plastry pomarańczy i cytryn.  Kuchnia ludowa usunęła z przepisu chleb, dając kalafiorowi wiodącą rolę. Dzisiaj najczęściej podaje się gotowany kalafior z zielonymi i czarnymi(...)Pamiętam radość z pierwszego kęsa kalafiora smażonego we fryturze: delikatna różyczka, leciutko obgotowana w wodzie, na moment zanurzona w płynnym cieście, a potem wykąpana we wrzącym oleju. Albo...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Obiad z brokułem

    Brokuł to jarzyna pozbawiona wad: w 100 g ma tylko 27 kcal!

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Zupa z groszkiem

    ...brokuła i kalafiora. Całość zalej wodą i gotuj ok. 40 minut. Pod koniec do garnka dodaj resztę masła, cebulę i zmiksuj wszystko na gładki krem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z bagietką.

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Kwiaty na talerzu

    ...​Bukiet na stole? Tak, ale tym razem nie w wazonie, lecz na talerzu. Kwiaty jemy na co dzień: kalafior, brokuł, karczoch to przecież kwiaty. A jadalne są także: bratki, stokrotki, nasturcje, cukinie, kwiaty lawendy, a nawet róże.

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...