• Informacje na temat:

    zupa węgierska z wołowiny

Przepisy na temat: zupa węgierska z wołowiny
  • Węgierska zupa gulaszowa

    Składniki na 6 porcji: - 60 dag wołowiny, - 40 dag ziemniaków, - 1 marchewka, - pół małego selera, - 1 pietruszka, - pół strąka żółtej papryki, - 2 cebule, - 1,5 litra wody, - 3 łyżki kwaśnej śmietany, - 1 ząbek czosnku, - 1 łyżeczka słodkiej papryki, - 1 łyżka mąki, - 1 łyżka koncentratu pomidorowego, - 3 łyżki oliwy, - 3 listki laurowe, - kilka ziarenek pieprzu, - sól...

  • Wypróbowany przepis na "Zupa węgierska"

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...papryką, ciorba de perişoare - z klopsikami, ciorba ţaraneasca - "zupa chłopska" z wielu warzyw i wołowiny, ciorba de potroace - rosół drobiowy z dużą ilością kwaśnicy, znany z dobroczynnych właściwości(...) w okresie świąt Bożego Narodzenia jest piftie - bardzo smaczna galaretowa wieprzowa zupa z czosnkiem. Wegetarianie mogą spróbować ciorby de legume - zupy jarzynowej. Pięciogwiazdkowe sarma Choć...

  • Smaczny pomysł na "Zupa węgierska"

  • Dania jednogarnkowe z różnych stron świata

    ...  Węgierska zupa gulaszowa Składniki: 400 g wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 pomidory po jednej czerwonej i żółtej papryce 1 łyżka sklarowanego masła 2 łyżki koncentratu...

  • Tak naprawdę, to oryginalny węgierski gulasz różni się od znanej w Polsce pod tą nazwą potrawy. Węgierski oryginał to gęsta, zawiesista, pikantna zupa składająca się z mięsa, ziemniaków, papryki i pomidorów. I nie stanowi dodatku do kaszy czy ziemniaków, ale jest potrawą samą w sobie. Jednym słowem - węgierski eintopf.

  • Wypróbowany przepis na "Węgierska zupa gulaszowa"

  • Wypróbowany przepis na "Węgierska zupa gulaszowa"

  • W sezonie jesienno-zimowym na obiad często przygotowuję takie właśnie zupy- gęste, sycące i ostre. Działają one bardzo rozgrzewająco. Zupa węgierska inaczej nazywana jest zupą gulaszową lub bograczem.

  • Uwielbiam Węgry, Węgrów i oczywiście węgierską kuchnię :) Najbardziej znaną potrawą madziarskiej kuchni jest zupa gulaszowa. Oto moja wariacja na temat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale na smalcu (bo 2 łyżki tego tłuszczu naprawdę nikogo nie zabiją :)). Dodatkowo czerwona papryka - bo w węgierskich knajpach tylko mięcho, ziemniaki i marchewka + przyprawy oczywiście. Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę.

Artykuły na temat: zupa węgierska z wołowiny
  • Węgierska zupa gulaszowa

    Rozgrzewająca i sycąca zupa, która zastąpi drugie danie.

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Na rozgrzewkę

    Składniki (4 porcje): - 80 dag wołowiny - 3-4 łyżki smalcu - 2 duże cebule - 2-3 ząbki czosnku - 2 strąki papryki - 2 pomidory - 1/2 kg ziemniaków - kieliszek czerwonego wina. - czuszka - szklanka(...)-45 dag wołowiny - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 2 papryki - 2 łyżki oliwy - litr bulionu wołowego - łyżeczka tymianku - łyżka ostrej papryki - puszka pomidorów -puszka czerwonej fasoli - sól, pieprz...

  • Odebrałem od Mecenasa telefon jeszcze w pracy, był bardzo zaaferowany, chciał mi koniecznie coś pokazać. Powiedział, że to ciekawe miejsce z dużym potencjałem. Zapowiadało się interesujące popołudnie, przecież Mecenas już tak wiele lat wyciera krakowskie krawężniki, że na pewno wie, co i gdzie można zobaczyć w Królewskim Mieście. Nie musi do tego korzystać z wyświechtanych "spacerniaków" czy innych tego typu periodyków. Gdyby nie jego aparycja, można by nawet pomyśleć, że jest legendą tego...

  • Dobieramy menu weselne

    ...przygotowanych z wołowiny. Nie chcąc stawiać naszych gości oraz siebie w kłopotliwej sytuacji, przy układaniu menu uwzględniamy wyznawane przez zaproszonych gości zasady. Kolejność dań Układając menu, kierujmy się powszechnie obowiązująca kolejnością, w jakiej spożywamy poszczególne dania: 1) przystawka, 2) zupa, 3) danie mięsne, 4) deser, 5) owoce, 6) kawa. Liczba podanych dań zależna jest od...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Z jednego garnka

    ...(które już miękkie wyjmujemy, kroimy na kawałki i ponownie wrzucamy do garnka). Przygotowanie takiego dania wymaga czasu, bo zupa gotuje się powoli. Gdy do potrawy dodamy więcej mięsa, otrzymamy(...) dania są kaloryczne, ale nie jadamy ich codziennie! Gulasz wołowy z cukinia Składniki na 4 porcje: 75 dag wołowiny na gulasz,  75 dag cukinii, 10 dag kurek, 25 dag cebuli, 7,5 dag wędzonego boczku...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Pyszne i sycące dania jednogarnkowe

    ...kapusta lekko zmięknie. Dodaj paseczki papryki oraz posiekaną natkę. Dopraw do smaku. Podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną. Węgierska zupa gulaszowa Składniki: • po 75 dag mięsa wołowego i wieprzowego(...), posypane posiekaną kolendrą. Jarzynowa z wkładką Składniki: • 1 kg wołowiny rosołowej (np. przedniej krzyżowej, szpondra lub rostbefu) • 50 dag drobnego makaronu (najlepiej typu gruba zacierka...

  • Turyści chętnie odwiedzają Węgry w czasie wakacji. Kraj ten przyciąga swoim niezwykłym klimatem i pyszną, niepowtarzalną kuchnią, w której królują kiełbasy, salami i różne odmiany papryki. Oto kilka tamtejszych dań, które naprawdę warto poznać. Fot. 123RF/Picsel Polacy darzą Węgrów niezwykłą sympatią. Wpływ na to ma chociażby nasza wspólna historia, ciekawa kultura węgierska oraz niezbyt duże oddalenie obu państw. Wielu z nas bardzo ceni sobie również madziarską kuchnię, która obfituje w syte...