• Informacje na temat:

    zupa szparagowa zielone szparagi

Przepisy na temat: zupa szparagowa zielone szparagi
  • Zabielana zupa szparagowa

    Pyszna i aromatyczna: zupa z zielonych szparagów. Nie róbmy z niej kremu, tylko pozostawmy pokrojone łodygi. Pamiętajmy przy tym, że główki szparagów gotuje się najkrócej.

  • Zupa szparagowa

    ....:przepiórcze jajka ugotowane na twardo oraz ew. 2-3 plastry szynki Przygotowanie: 1 Szparagi umyj, usuń zdrewniałe końce. Odetnij górne części z "główkami" (kilka mniejszych szparagów odłóż w całości, odetnij tylko końcówki). Resztę łodyżek pokrój. W garnku rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę, dodaj pokrojone szparagi i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalej bulionem. Dodaj mleko...

  • Przepis wart wypróbowania: "Zupa szparagowa"

  • Sezon na szparagi

    ...sałatek i makaronów, sporządzić z nich zupy-kremy, zapiekać z warzywami, mięsem lub rybą. Cienkie, zielone, młode szparagi można jeść też na surowo, zwłaszcza w sałatkach. Przepis na pyszną szparagową(...)  Szparagi są bardzo zdrowe, niskokaloryczne i - najważniejsze -przepyszne! Tym bardziej dziwi niewielka popularność tego warzywa w Polsce, gdzie uprawia się go zaledwie około 4 tysięcy ton rocznie...

  • Przepis wart wypróbowania: "Zupa szparagowa"

  • Sałatka szparagowo-ziemniaczana z liśćmi botwinki

    Szparagi są warzywami lekkostrawnymi. Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, błonnik, kwas foliowy, fosfor, żelazo, potas, magnez i selen. Cennym składnikiem są także - zwalczające wolne rodniki - antyutleniacze. Ponadto szparagi są niskokaloryczne - mają tylko ok. 18 kcal w 100 g. Puryści szparagowi delektują się szparagami wyłącznie w towarzystwie oliwy z oliwek lub posypanymi tartym...

  • Przepis wart wypróbowania: "Zupa szparagowa"

  • Zupę tą przygotowuję w sezonie szparagowym. Jadamy ją zaciągniętą śmietanką. Jako dodatek służą grzanki lub groszek ptysiowy.

  • Pyszna, sycąca i zdrowa zupka do zrobienia w kilka chwil.

Artykuły na temat: zupa szparagowa zielone szparagi
  • Szparagowe rozkosze

    Sezon trwa krótko. Nie traćmy więc czasu i jedzmy szparagi cały maj!

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Wiosenny rarytas

    Sezon na szparagi właśnie trwa. Warto w pełni go wykorzystać i zaserwować te warzywa w sposób klasyczny lub bardziej wykwintny.

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Fot. 123RF/Picsel Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki...

  • Robert Makłowicz: Nie zawsze jem langusty

    ...poważnie? - Sam robię zakupy i gotuję. Wcale to nie uwłacza mej męskości, wręcz przeciwnie. I uprzedzę następną kwestię: nie mam ulubionych potraw. Jem sezonowo, jeśli są na przykład szparagi, to jem szparagi. Jak je przyrządzasz? - Najchętniej gotuję na parze. Najczęściej białe szparagi, nie zielone, gdyż białe są dużo lepsze. Zielone cieszą się u nas większą popularnością, bo nie trzeba...

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • Sezonowe hity odchudzające

    ...uwalniają się korzystne tylokaidy. Warto więc dodawać zielone listki do smoothie, np. z jabłkiem i bananem. Szparagi Powinni je polubić wszyscy dbający o linię, gdyż są niskokaloryczne i bogate(...) docenią szparagi za zawartość przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed starzeniem się i kwasu foliowego. Ten drugi składnik m.in. wspomaga odradzanie się komórek, co pozwala zachować jędrną i młodą...

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Co zamiast mięsa?

    ...z mięsa, musimy tak komponować jadłospis, aby nie zabrakło w nim ważnych składników, jak białko i żelazo.  Aby dostarczyć białka Kotlet schabowy 100 g = 3 garście orzechów ziemnych = ½ szklanki zielonej(...) graham.  II śniadanie:  sałatka z kaszą pęczak, z kiełkami, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i oliwą, posypana natką pietruszki i pestkami dyni.  Obiad:  zupa krem z zielonych warzyw (brokuł...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...