• Informacje na temat:

    zupa szparagowa ugotuj to

Przepisy na temat: zupa szparagowa ugotuj to
  • Zupa szparagowa

    ..., szczyptę gałki muszkatołowej, dopraw pieprzem i solą. Gotuj ok. 30 min, aż warzywa zmiękną. 2 Zupę zmiksuj, przecedź. Końcówki szparagów z główkami i szparagi do dekoracji ugotuj oddzielnie...

  • Szparagowa na żółtkach

    Dla wielbicieli dań ze szparagów.

  • Szparagi sa warzywem sezonowym,wiec warto je wykorzystac na wszelkie sposoby.Tym bardziej że sa bardzo zdrowe i pyszne

  • Sezon na szparagi

    Szparagowe żniwa trwają krótko, bo zaledwie do końca czerwca, dlatego śpieszmy się z wprowadzeniem ich do naszego menu. Powodów jest naprawdę mnóstwo!

  • Przepis wart wypróbowania: "Zupa szparagowa"

  • Patison. Z czym się go je?

    Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Czym jest patison i jak możemy go wykorzystać w kuchni?

  • Wiosenna, smaczna, pożywna i sycąca – z łatwością zastąpi cały obiad, co z pewnością docenią pracujące gospodynie domowe (i pracujący domowi kucharze też). To nie jest jakiś skomplikowany czy wymyślny przepis, nie! To po prostu zupa z białych szparagów z lanymi kluskami. Ale tak smaczna, że naprawdę warto ją ugotować!

  • Trzy dania z bobu

    Zupa z bobu Składniki : 0,5 kg bobu 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki 2 łyżki śmietany 1 l wywaru mięsnego sól, pieprz 3 łyżki oleju 1/2 pęczka natki pietruszki  Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, bób ugotować w osolonym wrzątku i po lekkim schłodzeniu obrać. Natkę pietruszki posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. W garnku na rozgrzanym...

  • lekka zupa znaczy bez cebulowych, bez kapustnych, no zdrowo czyli bez soli - no i jak tu ugotować zupę? - najprościej z 3 składników :)

Artykuły na temat: zupa szparagowa ugotuj to
  • Szparagowe rozkosze

    ...pietruszki, chwilę prażyć, polać gorące szparagi. Udekorować listkami pietruszki. Zupa-krem Składniki na 4-6 porcji: 2 pęczki zielonych szparagów, 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty), 2 cebule...

  • Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami. Okazuje się, że warto zaprosić piwo nie tylko na grillowe przyjęcie, ale także do samej kuchni. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób piwo może urozmaicić znane i popularne dania. Oczywiście nie chodzi o właściwości ukryte w składzie piwa, które po spożyciu mogłyby uderzyć do głowy i mieć wpływ na pomysłowość, ale o to, jak popularny napój alkoholowy...

  • Pyszna fasolka

    Zielona i żółta fasolka szparagowa właśnie teraz jest najtańsza i najpyszniejsza. Możesz przygotować ją tak, jak robiły to nasze mamy i babcie - ugotować do miękkości a na wierzchu polać podsmażoną(...) ocet, olej i doprawić pieprzem. Fasolkę wymieszać z rzodkiewką i pomidorami, przełożyć do salaterki. Sałatkę podawać z sosem. Zupa-krem z fasolki i szpinaku Składniki na 4 porcje...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Mała główka, a ileż smaku!

    ...w kształcie litery X, dzięki czemu szybciej się ugotuje. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Pomidory osącz z nadmiaru oliwy i pokrój w drobną kostkę. Do dużego rondla włóż brukselkę(...) smażenia, cukier, sól, pieprz, listki oregano oraz ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji. Przygotowanie: Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Osącz i ostudź. Brukselki oraz fasolkę szparagową umyj...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej do Polski Do...

  • Wszystkie smaki pod przykrywką

    Po niemiecku nazywa się to "eintopf" , czyli potrawa jednogarnkowa. Takie potrawy są w każdej kuchni, składając się z elementów charakterystycznych dla danego obszaru. Mogą to być gęsty, kolorowy misz-masz w rodzaju gulaszu lub bigosu, może to być zupa. Przepisów na takie potrawy jest tyle, ile kucharzy lubiących je przyrządzać.

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Z jednego garnka

    To świetna propozycja dla tych z nas, którzy nie mają zbyt wielu... naczyń kuchennych. W jednym garnku też ugotujesz pyszny posiłek!

  • Kiedy temperatury spadają poniżej zera, chętnie sięgamy po zupy, które rozgrzewają i sycą. Takie dania nie muszą być nudne i doskonale wiedzą o tym użytkownicy Smakera. Oto najciekawsze z ich propozycji. Fot. 123RF/Picsel Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez...