• Informacje na temat:

    zupa sycylijska

Przepisy na temat: zupa sycylijska
  • Caponata to włoska (sycylijska) potrawa ze smażonych warzyw. Odmian caponaty jest tyle, ilu kucharzy. Każdy ma własny patent. Spróbujcie dzisiaj mojej. Wspólne dla wszystkich odmian są bakłażany, papryka, orzeszki i cukinie. Reszta - do smaku!

  • Tradycyjne ciasto sycylijskie wykonane na bazie biszkoptu i sera ricotta.

  • Treściwe danie!

  • sałatka makaronowa z nutą bazylii i oregano

  • To właśnie na Sycylii znajdziemy bogactwo cytrusów, między innymi czerwonych pomarańczy. Początkowo od tamtejszych pomarańczy, czy tam wykorzystanej w tym cieście odmiany Moro oczekiwałam tylko koloru. Wielkie było moje zdziwienie gdy po skosztowaniu, powąchaniu odkryłam tan na prawdę zupełnie nowy owoc. Słodszy, bardziej aromatyczny. Z wypływającym krwistoczerwonym sokiem. Dlatego też pianka z bitej śmietany uzyskała finalnie nieco inny kolor niż ten tradycyjny pomarańczowy z gotowego...

  • Zdrowe i pyszne Cytryny po upieczeniu sa slodkie i bardzo aromatyczne (najlepiej smakuja razem z filetami anchovies) Kapary doprawiaja rybe, takze nie wymaga ona dodawania soli.

  • Klasyk kuchni włoskiej, na który przepisów jest niezwykle wiele... ten przepis jak dla mnie najlepszy.

  • zupa buraczkowa

  • rozgrzewająca tajska zupa z owocami morza i pulpety kukurydziane

  • Typowa, polska zupa

Artykuły na temat: zupa sycylijska
  • Nowa kuchnia wegetariańska

    ​Przepisy autorów znakomitego bloga "The Green Kitchen Stories" w książce odkrywającej bogactwo zielonych i zdrowych potraw.

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Zielone złoto

    ...tartego parmezanu, czasami także ricottę oraz kawałki suszonego i solonego boczku. Inna wersja tortu, tym razem sycylijska: na cieście chlebowym układa się warstwami gotowaną boćwinę (zwaną w tym...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Roślinne alternatywy mleka

    Sojowe, ryżowe, migdałowe - czy mogą je zastąpić?

  • Chcesz wygrać jeden z 18 markowych blenderów Braun Multiquick? A może masz ochotę na 100 zestawów produktów Winiary lub 10 000 zł na własne wydatki? Jeśli tak, weź udział w konkursie! Zasady konkursu Chcesz wygrać? Uzupełnij formularz konkursowy dostępny na stronie twojrytm.interia.pl i odpowiedz na pytanie: Jaka muzyka najbardziej inspiruje Cię w kuchni i dlaczego? Masz apetyt na więcej? 10 000 złotych czeka na Ciebie! Prześlij zdjęcie swojej rodziny jedzącej zupę Winiary. Konkurs...

  • Le Corbusier: Droga na szczyt

    Początek XX wieku był erą maszyn - samochodów, lokomotyw, samolotów i masowej produkcji w fabrykach - więc najbardziej podstawowa potrzeba życiowa, to znaczy mieszkanie w domach i miastach, wymagała takiej samej modernizacji. Wytworny przybysz o zaczesanych do tyłu włosach i okrągłych okularach w czarnych oprawkach przywiózł ze sobą nowy sposób życia. Wtedy Charles-Édouard Jeanneret-Gris przeobraził się w słynnego architekta Le Corbusiera i wdał w romans z równie znaną Josephine Baker.

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Zostań foodisem

    Rośnie grupa Polaków, którym nie jest wszystko jedno, co jedzą. I nie chodzi tu wcale o hedonizm kulinarny, ale przede wszystkim o zdrowe żywienie. Zanim cokolwiek wrzucą do koszyka w supermarkecie, długo analizują etykietę. Dziwacy? Nie, świadomi konsumenci.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...