• Informacje na temat:

    zupa schab

Przepisy na temat: zupa schab
  • Spreewaldzka zupa ziemniaczana

    Składniki na 4 porcje: - 500 g peklowanego i lekko wędzonego schabu, - pęczek włoszczyzny, - 10 g mieszanych grzybów suszonych, - 1 kg ziemniaków, - 125 g ogórków konserwowych, - 100 g wędzonego(...) 30 minut pod przykryciem. Ze schabu wyciąć kość. Ugotowane mięso i warzywa pokroić w kostkę. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, grzyby drobno pokroić (wodę, w której były namaczane zachować). Boczek...

  • Smaczne danie z niewielu składników. Przygotowanie przed włożeniem do piekarnika zajmuje kilka minut. Dobre z wieprzowiną lub drobiem.

  • Zupa odchudzająca (3 dni, po 5 porcji)

    ...g brokułów, - 175 g filetu z kurczaka Składniki na 5 porcji wersji niemieckiej: - 350 g ziemniaków, - 3-4 zielone cebulki, - pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, - 4 marchewki, - 250 g chudego schabu(...): Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, gotować 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Cebulkę i marchewkę pokroić. Ziarna pieprzu rozgnieść. Schab pokroić w kostkę. Czas przygotowania: ok. 2 godziny...

  • Schab w cebuli

  • Serbska zupa fasolowa

    Składniki na 6 porcji: 500 g wędzonego schabu pęczek włoszczyzny 500 g ziemniaków 3 papryki 2 ząbki czosnku puszka (850 ml) białej fasoli 1 łyżka oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego suszony majeranek puszka (850 ml) pomidorów) 0.75 ml bulionu sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: Mięso, ziemniaki i włoszczyznę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić na małe kawałki, czosnek...

  • Pyszny schab, szpikowany ziołami, duszony w oliwie z dodatkiem grzybów i fasolki - rewelacja! A niech tam, może ktoś zapamięta, pełna nazwa tej potrawy to: "Arista alla toscana ai profumi del sottobosco con fagioli all'olio di frantoio". Fajna, nie? Ale powiem Wam, że smakuje też tak dłuuugo!

  • Dynia, topinambur czy skorzonera - warzywa jesiennej kuchni

    Na chłodne jesienne dni ekspert proponuje rozgrzewające potrawy z dodatkiem właśnie warzyw korzeniowych, a jednym z polecanych przez niego dań jest zupa z pieczonej dyni. - Pokrojoną dynię(...) doprawić np. stosunkowo tanią oliwą truflową.  - Taka zupa podana np. z grzankami czosnkowymi jest rewelacyjną propozycją na takie jesienne dni - ocenił. Na jesienną chandrę Mikołajczak poleca także...

  • Smaczny pomysł na "Schab pod kołderką"

  • Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

    ..., aż serek zacznie się topić. Posyp słonecznikiem.  Schab w cykorii Sposób przygotowania Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na 4 prostokątne kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Natrzyj tym kawałki schabu. Posyp je solą, pieprzem, chili oraz ziołami prowansalskimi. Odłóż na ok. 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie plasterki szynki potnij na...

  • Dzisiaj nowy przepis z wykorzystaniem świeżego bobu. Wspaniałe i bardzo smaczne połączenie schabu, pełnego wartości odżywczych bobu i sera pleśniowego złocisty Lazur. Mięso w takim wydaniu z czystym sumieniem polecam na niedzielny obiad.

Artykuły na temat: zupa schab
  • Zupa marchewkowa

    Skład na 4 porcje: 0,8 kg młodej marchewki, 2 l bulionu warzywnego, 2 średniej wielkości cebule, 200 g wędzonego schabu lub boczku, pół papryczki chili, 200 g czerwonej soczewicy, por, pół pęczka(...) czosnek i zalewamy bulionem warzywnym. Przykrywamy i dusimy 20-25 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wędzony schab lub boczek kroimy w dość grubą kostkę, podsmażamy przez chwilę na...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Schab pokroić na małe kotlety i podsmazyć na oliwie na rozgrzanej patelni, aż do zarumienienia. W międzyczasie wymieszać zupę borowikową i cebulową ze śmietanami. Podsmażone kawałki schabu przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać mieszanką. Posypać na wierzch startym żółtym serem i piec ok 1 h - 1 h 15 min aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie umyć i pokroić ziemniaki w ćwiartki posypać...

  • Schab to w naszym kraju niezwykle popularne mięso jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić z niego pyszne danie! Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Pora na pora

    ..., półkruchym lub naleśnikowym. Egzamin śpiewająco zda sam albo z pomocą łososia, schabu czy kurczaka. Pora pokrój w półplasterki i gotuj 3 minuty. Odcedź, wymieszaj z fetą i dopraw pieprzem. Wyłóż masę na połowę ciasta francuskiego, drugą nakryj farsz. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz do zrumienienia ciasta ok. 20 minut. Podawaj na ciepło z sosem czosnkowym. Aksamitna zupa z pora...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Co jeść po usunięciu woreczka żółciowego?

    .... schab, cielęcinę, dorsza). Smażone dania mogą stać się przyczyną biegunek i wzdęć. Wybieraj chudy nabiał, chude mięso ryby Jeśli mleko, to tylko 0,52 proc. tłuszczu. Jedz też jedynie chude sery oraz jogurty 0 proc. tłuszczu. Z mięs wybieraj białe i chude czerwone. Może to być np. pierś indyka i udka kurczaka bez skóry, cielęcina, wołowina, polędwiczki wieprzowe, schab. Dwa razy...

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...