• Informacje na temat:

    zupa ogorkowa poradnik domowy

Przepisy na temat: zupa ogorkowa poradnik domowy
  • Prosty przepis na pyszną, domową zupę ogórkową. Można ją podawać zabielaną lub też bez śmietany.

  • Kolejna bardzo sycąca i zdrowa zupa. Włoszczyzna, ziemniaki, mięsko i kwaśne ogórki to jest sukces każdej ogórkowej. Dodatkowo ogórki kiszone zawierają bardzo dużo witaminy C, witaminy E – źródła młodości, witaminy K, korzystnie wpływającej na proces krzepnięcia krwi, a także naturalnie występujących bakterii projelitowych. Dlatego opłaca się jeść ogórki kiszone i to w każdej postaci.

  • Do ugotowania zupy ogórkowej użyłam wieprzowych żeberek, prawidłowo zupę ogórkową gotuje się na nerce wieprzowej z dodatkiem ryżu. Ja gotowałam po swojemu. :)

  • Moja ulubiona zupa. Teraz czas wyjmować domowe zapasy ogórków kiszonych i gotować, gotować i gotować.

  • ło które danie jest w stanie zdeklasować dobrze zrobionego i podanego soczystego steka wołowego. Bardzo popularny w krajach anglosaskich, podawany na wiele różnych sposobów, u nas nadal uznawany za danie dość wykwintne. Na przekór obiegowej opinii postaram sie udowodnić ,że jest dość prosty do przygotowania we własnej kuchni.W tym wydaniu jest to wersja podstawowa i dosyć prosta w przygotowaniu. Gwarantuję, że jeśli raz zasmakujecie w dobrych stekach zawsze do nich powrócicie. Z pozoru proste...

  • Propozycja delikatnej i kwaśnej ogórkowej na samodzielnie ukiszonych latem ogórkach. Podobnie, jak szczawiowa, najlepsza jest drugiego lub trzeciego dnia po ugotowaniu.

  • Ogórkowa chodziła za mną już od dłuższego czasu. Zatem postanowiłam wykorzystać niedzielny rosół i zrobić zupę, ale nie byle jaką. Musiała być dokładnie taka jaką zawsze przygotowywała dla mnie moja Mama, czyli z dodatkiem ziemniaków, mięskiem i podsmażonymi ogórkami. Smażenie ogórków na odrobienie tłuszczu sprawia, że zupa zyskuje niepowtarzalny aromat, a traci cierpkość i kwas. Polecam!

  • Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na ćwiartkach z kurczaka.

  • Zupa z ogórków kiszonych z ryżem i klopsami.

Artykuły na temat: zupa ogorkowa poradnik domowy
  • W języku malajskim kokos znany jest pod nazwą „pokok seribu guna”, co oznacza „drzewo tysiąca zastosowań”, natomiast na Filipinach nazywany jest „drzewem życia”. Czy kokos faktycznie jest taki wyjątkowy? Co daje nam orzech kokosowy?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Kokos, nazywany także orzechem kokosowym, jest owocem palmy kokosowej, pochodzącej prawdopodobnie z terenów południowo-wschodniej Azji lub północno-zachodniej Ameryki Północnej. Palma kokosowa jest drzewem, które zazwyczaj rośnie do...

  • Żyjemy w czasach, w których alergie są zjawiskiem dość powszechnym, a każdy z nas z pewnością zna osobę, cierpiącą na alergię pokarmową. Jednym z najbardziej powszechnych, a jednocześnie najtrudniejszych do zdiagnozowania jej odmian jest alergia na mleko krowie i jego produkty. Równie niepokojącym zjawiskiem staje się coraz częściej nietolerancja mleka i laktozy. W książce Gotowanie bez mleka doktor Florence E. Schroeder opisuje te zjawiska wraz ich następstwami i ograniczeniami, które...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Zobaczcie naszego nowego e-booka z kulinarnymi poradami dla wszystkich kibiców! W czasie silnych, sportowych emocji niezbędne będzie dodawanie sobie sił za pomocą pysznych przekąsek i jedzenia, które można wygodnie jeść przed telewizorem. W naszym e-booku proponujemy inspiracje kulinarne świetne do wykorzystania przed telewizorem! Przygotowaliśmy naszą darmową książkę w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), mobi (Kidle) i epub (iPad i różne tablety).                   Kliknij...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Rozpoczęcie roku szkolnego zbliża się wielkimi krokami. Edukacja to bardzo ważny czas dla rozwoju dziecka, na który wpływ ma wiele czynników, także codzeinne posiłki. Co powinno znaleźć się w jego plecaku, aby nowy rok szkolny powitał pełen energii i entuzjazmu? Dzięki drugiemu śniadaniu dbasz o jego zdrowie i lepsze stopnie Niektóre pociechy traktują drugie śniadanie jak zło konieczne, jeszcze inne podczas pobytu w szkole nie tkną go nawet palcem i z powrotem przyniosą do domu. W takiej...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Chrzan to nieodłączny dodatek tradycyjnych dań wielkanocnych, mięs, domowych wędlin czy sałatek. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie. Fot. materiały prasowe Zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland to wyjątkowa, świąteczna inspiracja - idealna, by skorzystać z niej już w te Święta!Aksamitna kremowa zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla tradycyjnego żurku lub propozycja pierwszego dania podczas...