• Informacje na temat:

    zupa kukurydziana z porem

Przepisy na temat: zupa kukurydziana z porem
Artykuły na temat: zupa kukurydziana z porem
  • Zupa szafranowa

    Małże rozmrozić, wodę z rozmrażania zachować. Rybę pokroić w kostkę. Pora pokroić w półplasterki, marchewkę w plasterki. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Talerz pożywnej i smacznej zupy

    Z pierożkami, grzankami, mięsną lub rybną wkładką – zimowa zupa powinna szybko rozgrzać i nasycić.

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Polędwica w miodzie, polenta, karamelizowana cebula i chipsy z pasternaku/ Menu

    ...były wiąchy świeżego szpinaku… dziś pierwsza zupa krem ze szparagów… będą też młode pory na różne sposoby; pierwsze fioletowe karczochy; tradycyjna fasolka szparagowa; młoda marchewka… Z mięs kurczak...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Test: Wyciskarka Hurom Alpha H-AA

    ....  Czas na zupę Kolejnym eksperymentem była zupa z kukurydzy. Wycisnęłam sok z trzech puszek kukurydzy. Użyłam do tego sitka z większymi dziurkami, by zupa była gęstsza. Na patelni podsmażyłam cebulkę i czosnek, dolałam sok z kukurydzy, bulion i całość podgrzałam. Moi domownicy uwielbiają mleczko kokosowe, więc odrobinę go dodałam. Tak przygotowana zupa, podana z grzankami, smakowała wszystkim bez...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Kremowe zupy

    ...warzywnymi. Serowa zupa-krem Składniki na 4 porcje: 200 g bułki paryskiej, 100 g sera z niebieską pleśnią (roquefort, lazur), 2 łyżki masła, 150 g sera topionego śmietankowego, 750 ml wywaru...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...