• Informacje na temat:

    zupa krem z kalafiora z migdałami

Przepisy na temat: zupa krem z kalafiora z migdałami
  • Krem z kalafiora i jabłek

    Smaczna zupa na obiad.

  • Kremy warzywne poza tym, że są zdrowe i pełne witamin, mają jeszcze jedną zaletę - ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Są rozgrzewające, sycące i łatwe w przygotowaniu. Jest to również znakomity sposób na przemycenie do naszej diety sporej ilości warzyw. Krem z kalafiora jest bardzo przyjemny w smaku. Ma jedwabistą, kremową konsystencje. Dodatek czarnuszki i chrupiących migdałów sprawia, że zupa nabiera charakteru.

  • Krem z białych warzyw i "podpalane" banany - propozycja dla dwojga

    Walentynki to doskonała okazja do przygotowania romantycznej kolacji, a mężczyzna w kuchni to nie lada gratka dla zakochanej kobiety. Darek Kuźniarz, autor książki o zachciankach, proponuje zupę krem z białych warzyw i "podpalane" banany z migdałami.

  • Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu .

  • Zupa jest cudownie kremowa i pożywna. U mnie z dodatkiem smażonej szynki prosciutto.

  • Sezon na kalafiora w pełni. Postanowiłam z tego skorzystać i stworzyłam zupę krem z kalafiora. Dla mnie zupa oprócz tego, że jest naprawdę pyszna to jest też baaardzo sycąca. Polecam!

  • Smaczna, lekka zupa - krem z kalafiora. Polecam ze świeżą bagietką z masełkiem :)

  • Ostatnio zdecydowałam się przygotować prostą zupę krem. Przygotowuje się ją błyskawicznie, a efekt jest bardzo przyjemny. Zupa jest bardzo lekka, dlatego sprawdzi się nawet w gorące dni. Wypróbujcie!

  • Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa krem, która zasmakuje całej rodzinie :)

  • Awaryjna zupa, kiedy nie mam pomysłu na inne danie. Przy tym nieustająco smaczna.

Artykuły na temat: zupa krem z kalafiora z migdałami
  • O zupach i cudach

    .... Zupa-krem to sposób na pogodzenie tych przeciwieństw. W kuchni polskiej występuje rzadko i chciałoby się powiedzieć: chwała naszej kuchni za to. Ale kiedy nastrój nie sprzyja żurkowi ani flaczkom(...). Najpierw była zupa, potem wynaleziono chleb. A dopiero później koło. Zupę można było zrobić ze wszystkiego, ale nierzadko trzeba ją było przyrządzić z czegokolwiek. W książce "Brewiarz śródziemnomorski...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Dieta, która łagodzi alergie wziewne

    ...z kapusty pekińskiej. Podwieczorek: Sałatka owocowa z owoców sezonowych z łyżką orzechów. Kolacja: Zupa krem z dyni. Dzień 2 Śniadanie: Sałatka śledziowa z cebulką i ogórkiem kiszonym(...) i siekanymi migdałami. Obiad: Filet z mintaja pieczony w folii. Ziemniaki w mundurkach. Gotowany kalafior w przyprawach. Podwieczorek: Pieczone jabłka z cynamonem. Kolacja: Zupa jarzynowa bez...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • 12 hitów z warzywniaka

    ...siemieniem lnianym. Obiad: Zupa krem z brokułów i białej kapusty, (na warzywnym wywarze, z marchewką), kasza jaglana, sałata ze szpinakiem i pomidorami polana olejem lnianym, pierś kurczaka pieczona(...) i ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego zjedzeniu poziom cukru nie rośnie gwałtownie. Pod warunkiem, że jemy go na surowo. Z kalafiora przygotuj... ryż. Podziel warzywo na różyczki...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Specjalne diety na kobiece dolegliwości

    ...pomidorowy, wymieszany z łyżeczką zarodków pszennych i kroplą sosu Tabasco. Obiad: Zupa krem z dyni, z dodatkiem łyżki jogurtu naturalnego i pestek dyni. Pieczony w folii łosoś, makaron razowy(...): Zupa krem z zielonego groszku z krewetkami (100 g mrożonych). Pieczona pierś kurczaka, 4 łyżki makaronu razowego, surówka z marchewki, łyżki pestek słonecznika, skropiona cytryną. Podwieczorek...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...