• Informacje na temat:

    zupa krem kapusta czerwona

Przepisy na temat: zupa krem kapusta czerwona
  • Pomysły na obiad

    ...tarce o dużych oczkach i usmażysz w głębokim oleju. Dla polepszenia smaku dodaj marchewkę. Warzywa na zupę - krem Na zupę-krem nadają się: pomidory, bakłażan, dynia, cukinia, kalafior i brokuły. Nieźle sprawdzają się również szpinak, szczaw i włoska kapusta. Jesiennym przebojem może zostać także krem z papryki. Zielony sos do makaronu Chcesz przygotować spaghetti z oryginalnym sosem? Rozpuść...

  • szybkie danie z gotowych jarzyn duszonych w oliwie(papryka,pomidory,bakłażan)

  • Michel Moran zdradza swoje najlepsze przepisy

    ...doskonały. Sądzę, że nie należy go niczym wzbogacać, choć czytelnik na pewno znajdzie przepisy zalecające użycie tymianku, liścia laurowego, a nawet pieczarek, albo białej cebuli. Wiejska zupa z boczkiem Składniki dla 4 osób: 3 duże marchewki 3 rzepy 3 pory ½ selera 1 mała biała kapusta  3 cebule 750 g ziemniaków 800 g wędzonki Kawałek surowej szynki 6 małych parówek...

  • Kapusta czerwona ma duże znaczenie w kuchni polskiej. Dawniej używana była w skromnych dworkach, stąd dawne książki naszych prababek podają wiele przepisów na potrawy z kapusty czerwonej. Wykorzystywana jest do surówek, może być także gotowana, duszona lub kiszona. Ja postawiłam na zupę, która dzięki kapuście ma niezwykły kolor jak i smak. Subtelna, kremowa i sycąca zupa z pewnością zaskoczy Waszych domowników jak i gości.

  • czerwona kapusta na ciepło

  • Pyszna kapustka najlepiej smakuje na goraco.

  • jak nam zostanie tej kapusty z obiadu to można ją włożyc do słoika, zakręcic i pasteryzowac ok 15 minut. W sam raz na kiedyś tam :)))

  • jest pyszna do kazdego dania , szczegolnie do klusek slaskich....zjadana na pniu

  • coś innego i prostego, surówka idealna do drobiu

Artykuły na temat: zupa krem kapusta czerwona
  • Księga smaków: Biała kapusta

    ...i będzie wyglądała, jakbyś ją zblanszowała. Zupa krem z kapusty, w sam raz na jesień Może przygotujesz pyszną zupę z kapusty? Do gotującego się rosołu drobiowego włóż ćwierć główki białej kapusty(...)Do Polski kapusta ta przywędrowała z Niemiec w XIV w. Dziś należy do najpopularniejszych u nas warzyw i trudno sobie bez niej wyobrazić rodzimą kuchnię. Ze względu na to, że świetnie daje się kapustę...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Dieta czerwona

    Dieta czerwona doskonale reguluje ciśnienie krwi, hamuje gwałtowne zmiany nastroju, pobudza metabolizm i ułatwia trawienie.

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • O zupach i cudach

    .... Zupa-krem to sposób na pogodzenie tych przeciwieństw. W kuchni polskiej występuje rzadko i chciałoby się powiedzieć: chwała naszej kuchni za to. Ale kiedy nastrój nie sprzyja żurkowi ani flaczkom(...). Najpierw była zupa, potem wynaleziono chleb. A dopiero później koło. Zupę można było zrobić ze wszystkiego, ale nierzadko trzeba ją było przyrządzić z czegokolwiek. W książce "Brewiarz śródziemnomorski...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Zdrowy brokuł

    Zupa krem Składniki na 4 porcje: 1 brokuł (ok. 50 dag),  4 ziemniaki, 1 średnia cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki masła, 1-1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, szczypta gałki muszkatołowej, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., 5 dag miękkiego sera pleśniowego, np. Lazur, sól, świeżo mielony pieprz. Brokuł podziel na różyczki, starannie umyj pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz, umyj...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Zupy i sosy –  zagęszczanie bez mąki

    .... Następnie powoli podgrzewaj, cały czas mieszając. Żółtko się zetnie i sos zgęstnieje. Zupę również możesz zagęścić w ten sposób, ale użyj więcej żółtek. Jeśli nie jest to zupa-krem, odcedź tyle, aby(...) zupę, odcedź przez sitko trochę rosołu i gotuj w nim zeszkloną cebulę. Gdy zmięknie, zmiksuj i dodaj do zupy. Zupy-krem możesz zagęszczać tak jak sosy.  Z surowym żółtkiem Jajko nadaje się...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...