• Informacje na temat:

    zupa krem cebulowa z ziemniakami

Przepisy na temat: zupa krem cebulowa z ziemniakami
  • Smaczny i sycący krem!!

  • Gęsta, kremowa i sycąca. Miło rozgrzewa.

  • Ta zupa cebulowa ma coś w sobie:). Zasmakowała nam wszystkim a charakteru dodaje jej duża ilość wędzonego sera i przypraw. Ich ilość musicie dobrać sobie sami, dosypując kolejne szczypty aż smak będzie idealny:). Podałam ją w formie kremu, z grzankami.

  • Francuska cebulowa zupa krem, tak naprawdę wywodząca się z kuchni staropolskiej (pierwsze wzmianki o niej datowane są na okres baroku). Rozpowszechniona jednak we Francji, przez co nazywa się ją ''francuską'', choć jest polska... :) Pewien francuski kucharz, podczas wizyty w ówczesnej Polsce tak zasmakował w tej zupie, że przywiózł przepis do swojej ojczyzny i tam ją rozpowszechnił. We Francji stała się bardzo popularnym daniem i tak już zostało, że nasza, polska zupa cebulowa została...

  • Obserwujący Insta, wiedzą o co kaman…zdecydować nie mogliśmy się, kilka produktów „trza” było użyć z lodówy ;) no i jest…cudna zupa cebulowa z grzybami, świeżymy grzybami, świeżymi grzybami i świeżymy grzybami :P Mega

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Smaczny pomysł na "Zupa cebulowa"

  • Sprawdzony przepis na "Zupa cebulowa"

  • Sprawdzony przepis na "Zupa cebulowa"

  • Samczne:)

Artykuły na temat: zupa krem cebulowa z ziemniakami
  • Sycące zupy

    Krem marchwiowy Składniki na 10 porcji: 1 kg marchewki, 1 pęczek dymek, 2 łyżki masła, 2 łyżki curry w proszku, 500 ml soku pomarańczowego, 2 l bulionu drobiowego, kawałek korzenia imbiru (3 cm), 1 limonka, 20 dag śmietany kremówki, sól, 2 łyżki cukru. 1Marchewki obrać, pokroić w kostkę. Dymki oczyścić, opłukać, odciąć szczypior, a cebulki pokroić w plasterki. Masło rozgrzać w garnku. Wrzucić...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • 10 powodów, dla których warto jeść zupy

    ...warzywom dobra zupa zawiera mnóstwo mikroelementów (magnez, potas, żelazo), witamin (B, E, beta-karoten; natka pietruszki dodana po ugotowaniu zapewni również witaminę C, która wytraca się w procesie(...) węglowodanów będą kasze, ziemniaki, fasola, soczewica. 2. Sycące i niskokaloryczne Zupa ugotowana na bulionie warzywnym jest bogata w składniki odżywcze, a zarazem niskokaloryczna. 300 g zupy jarzynowej...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Koktajle i zupy - najłatwiejsza dieta świata

    Chcesz schudnąć, ale przeraża cię wizja ciągłego pichcenia i liczenia kalorii? Mamy dla ciebie propozycję – część posiłków zastąp koktajlami lub zupami! Szybko przekonasz się, że to skuteczny i zdrowy sposób na szczupłą sylwetkę.

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Wesele bez mięsa?

    ...szaszłyków w bałkańskim stylu. Z dań włoskich również mamy ogromny wybór - wystarczy wspomnieć ravioli, gnocchi, cannelloni... Kuchnię francuską reprezentuje choćby esencjonalna zupa cebulowa, panierowany(...) i sałatki - bezpiecznie jest postawić na przynajmniej jedną bez dodatku mięsa i majonezu. Warto pamiętać, że słodkie galaretki i niektóre kremy zawierają żelatynę wieprzową i koszenilę (czerwony barwnik...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    ...z kuskusu (30 g) i warzyw, np. pomidora, ogórka, papryki lub postna zupa-krem (250 ml) z zielonego groszku z 2 łyżkami oliwy - kolacja: pół szklanki ugotowanej fasolki polanej oliwą lub pół ugotowanego(...) i jabłka, zupa cebulowa na wywarze z warzyw, gotowany kalafior posypany koperkiem i pietruszką - kolacja: pomidor, surówka z białej rzodkwi, jabłka i marchewki, surówka z brokułów ugotowanych na parze...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...