• Informacje na temat:

    zupa grzybowa z grzybów mrożonych

Przepisy na temat: zupa grzybowa z grzybów mrożonych
  • Szybki i tani obiad

    ...zupa ziemniaczana Składniki na 4 porcje: - 2 łyżki masła, - 100 g szynki, - 2 łyżki bulionu instant, - 100 g mrożonych warzyw, - 800g ziemniaków, - sól, pieprz, - 4 parówki Przygotowanie(...) na 4 porcje: - 500 g grzybów, - mała cebula, - łyżka oleju, - 400 g spaghetti, - sól, - 4 łodyżki pietruszki, - łyżeczka mąki, - 200 g śmietany, - 100 ml bulionu warzywnego (instant), - 75 g salami...

  • Zupa grzybowa to jedna z najlepszych zup w okresie jesiennym. Korzystając z sezonu grzybowego sięgamy po świeże grzyby. Możemy oczywiście ugotować ją przez cały rok i użyć grzybów mrożonych lub suszonych. Ja użyję suszonych, zupa jest smaczna, sycąca i bardzo aromatyczna.

  • Wypróbowany przepis na "Zupa grzybowa"

  • Zupę grzybową można oczywiście przygotować ze świeżych grzybów, jednak u mnie znacznie częściej przygotowywana była z tych już suszonych, które w żaden sposób nie były oczywiście gorsze od tych świeżych. Polecam użyć oczywiście mieszanki grzybów leśnych, im bardziej różnorodna mieszanka tym bardzie aromatyczna zupa. Do tego makaron łazanki i tradycyjna zupa grzybowa gotowa!

  • Nie wiem jak Wy, ale ja czuję lato w pełni, kiedy poza wysokimi temperaturami (na szczęście było kilka takich dni) zbieram grzyby, a potem w domu roznosi się zapach zupy grzybowej... coś wspaniałego :) ta zupa po prostu pachnie latem i lasem. Grzyby w połączeniu z rozmarynem i estragonem smakują niesamowicie, a taką zupę wrąbie największy niejadek :)

  • Szybka w przygotowaniu, gdy się chce czegoś ciepłego i rozgrzewającego.

  • Wyobrażacie sobie święta bez zupy grzybowej? Ja nie :) Podaję ją tradycyjnie – z uszkami. Można też dodać do niej makaron lub ugotowane ziemniaki.

  • Pomysł na pyszną zupę z suszonych grzybów, z ryżem i nieprzyzwoitą ilością śmietany. Zapach gotujących się grzybów potrafi rozbudzić apetyt!

  • Pyszna,aromatyczna zupa z suszonych grzybów.Jedna z moich ulubionych zup.

Artykuły na temat: zupa grzybowa z grzybów mrożonych
  • Zupa pięknie podana

    Zupa ziołowo-dyniowa Składniki na 4-5 porcji: 1/4 kg ziemniaków, litr wywaru warzywnego, 2-3 niewielkie dynie, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka posiekanego kopru oraz kilka(...) kaszy perłowej, 1/2 łyżeczki masła, 3-4 ziemniaki, 7 średnich suszonych grzybów, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, kilka listków natki do dekoracji, 5 małych pszennych chlebków, białko Przygotowanie...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Pora na rozgrzewkę

    ...konsystencję, dodaj przetarte ziemniaki, zagotuj, zapraw śmietaną i przypraw solą i pieprzem. 4. Zupę podawaj z pozostawionymi ogórkami i posypaną siekanym koprem. Leśna zupa grzybowa Składniki: 0,5 kg grzybów (do wyboru pieczarki, boczniaki, leśne), marchewka, 1/4 selera, cebula, listek laurowy, sól, pieprz, łyżka majeranku, 0,5 kostki masła, 0,5 szklanki śmietany 30%, 0,5 szklanki kaszy...

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...z grzybami i kapustą, zupa grzybowa, czerwony barszcz z uszkami, ryby: dorsz po śląsku, w zalewie pomidorowej, karp po żydowsku na słodko, z rodzynkami. Wszystko podajemy w formie przystawek...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Jak przygotować święta i nie zwariować

    ..., czerwony barszcz, zupa grzybowa i kutia to smaki zarezerwowane właśnie dla świąt Bożego Narodzenia. Jeśli nigdy ich nie przyrządzałaś, spróbuj zrobić je wcześniej, w niewielkich porcjach...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Szybki zimowy obiad

    Porcja: 310 kalorii Kasza gryczana z grzybami Składniki na 2-3 porcje: 30 dag kaszy gryczanej, 2 małe cebule, 50 dag mrożonych grzybów albo 50 dag pieczarek, 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego(...)Zupa serowo-warzywana Składniki na 6 porcji: 70 dkg ziemniaków, 1 cebula, 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, mały por, 20 dkg wędliny (szynki lub polędwicy - najlepiej wędzonej), łyżka masła...

  • Jesień to idealny moment, by wybrać się do pobliskiego lasu na grzybobranie. Z pachnących kapeluszy warto przyrządzić pyszne dania i cieszyć się smakami, które oferuje las. Szlachetne sosy, aromatyczne farsze, a może popularne zupy grzybowe? Sposobów na wykorzystanie leśnych przysmaków jest mnóstwo - nic tylko palce lizać! Wrzesień i październik to najlepszy czas dla grzybiarzy. To właśnie wtedy polany zasiane są rudymi kurkami, a w lasach dojrzewają brązowe kapelusze maślaków, które tylko...