• Informacje na temat:

    zupa fasolowa ze śmietaną

Przepisy na temat: zupa fasolowa ze śmietaną
Artykuły na temat: zupa fasolowa ze śmietaną
  • Dobre rady, aby zupa była smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu

    Zupa to doskonały pomysł na obiad. Sprawdzi się tak samo dobrze przy okazji spotkania rodzinnego, niezobowiązującego lunchu z przyjaciółmi czy jako posiłek dla dziecka. Oto 5 rad, dzięki którym dania będą jeszcze smaczniejsze, a jednocześnie ich przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu.

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • 10 powodów, dla których warto jeść zupy

    ...śmietaną. 3. Wspomagają odchudzanie Lekka, ale wartościowa zupa zjedzona jako pierwsze danie wypełnia żołądek i powoduje, że mniej zjadamy na drugie. Z tego powodu zupy są doskonałym(...) warzywom dobra zupa zawiera mnóstwo mikroelementów (magnez, potas, żelazo), witamin (B, E, beta-karoten; natka pietruszki dodana po ugotowaniu zapewni również witaminę C, która wytraca się w procesie...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

  • ..., reszta w postaci cukru i smietany- tez. A wuja co? A wuja zauwaza na kuchence garnek ze swiezo ugotowana zupa grochowa. Albo fasolowa, to juz bez roznicy. Ale ogorkowa czy barszacz czysty prosze nie(...) smaczna ta zupa pomidoro... Tfu. Ze smaczna zupa fasolowa (albo grochowka) jest. Ale na garnek juz nie patrzy. Bo sie najadl. A gdzie patrzy? No gdzie? Tak. Zgadłyście. Patrzy on w strone UBIKACJI... Juz...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Wesele bez mięsa?

    ...zasmakuje w panierowanych boczniakach? Podobnie można postępować w przypadku kolacji - placki z kwaśną śmietaną, pierożki ruskie z masłem lub krokiety z kapustą na pewno nie spotkają się ze sprzeciwem nawet(...) szaszłyków w bałkańskim stylu. Z dań włoskich również mamy ogromny wybór - wystarczy wspomnieć ravioli, gnocchi, cannelloni... Kuchnię francuską reprezentuje choćby esencjonalna zupa cebulowa, panierowany...

  • To już najwyższa pora, aby przypomnieć sobie o przepisach na treściwe i sycące zupy, które doskonale rozgrzeją nas w długie, jesienne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej treściwe i rozgrzewające potrawy. Oczywiście, wszystkie najsmaczniejsze przepisy na jesienne zupy...

  • Zupy dobre na wszystko

    ...). Jeśli po zjedzeniu takiej potrawy maluch ma poczuć wilczy apetyt, zupa nie może być gęsta, a porcja duża. Gdy ma stanowić samodzielne danie, trzeba ją ugotować z ziemniakami, mięsem i zabielić śmietaną(...) składników, zupa to wyjątek. Dlaczego? Bo to, co wartościowe, nadal pozostaje w wywarze, który wraz z warzywami ląduje w dziecięcym brzuszku. Tradycyjną jarzynową gotuje się na rosole warzywno-mięsnym...

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...