• Informacje na temat:

    zupa brokuły kalafior

Przepisy na temat: zupa brokuły kalafior
  • Jesienna zupa jarzynowa

    Za oknem temperatury coraz niższe, a my szukamy sposobów, by się rozgrzać. W zimniejsze dni warto szczególnie ciepło pomyśleć o zupach – to sycący, a zarazem lekki i rozgrzewający posiłek.

  • Krem brokułowy  z kalafiorem

    Składniki: 2 brokuły 1/2 kalafiora 2 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka masła 6 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki) 3 jajka ugotowane na twardo i posiekane 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz cukier gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Brokuły i kalafior oczyść, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, potnij w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj...

  • Szybkie, łatwe i smaczne :)

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ...paprykę, czerwoną kapustę, marchewkę. Podduś. Kalafior wyłóż na półmisek, obłóż warzywami. Przypraw.  Zupa cebulowa 1. Wołowinę zalej 2 litrami zimnej wody, zagotuj, zdejmij szumowiny(...). Każdy plaster cukinii posmaruj szpinakiem, ułóż sałatę, pomidory i papryki, zepnij wykałaczkami. Podawaj z jogurtem czosnkowym i tostami z żółtym serem. Brokuły pod beszamelem Sposób...

  • Pomysły na obiad

    ...tarce o dużych oczkach i usmażysz w głębokim oleju. Dla polepszenia smaku dodaj marchewkę. Warzywa na zupę - krem Na zupę-krem nadają się: pomidory, bakłażan, dynia, cukinia, kalafior i brokuły(...)Kolorowe towarzystwo 1. Zielonych warzyw, takich jak ogórki, sałata, cukinia, szparagi czy brokuły, nie powinno się przechowywać w bliskim sąsiedztwie pomidorów czy papryki. Czerwone jarzyny...

  • uwieeeeeeeeelbiam;)

  • Warto jeść szpinak!

    ...łatwe i szybkie danie, ale przede wszystkim smaczne. Aby przełamać smak szpinaku, lub innych warzyw, takich jak brokuły czy kalafior, możemy dodać serek topiony. Wybierzmy taki, który charakteryzuje...

  • Pyszne brokuły oblane chrupiącą skórką z wierzchu i delikatnym miąższem w środku ;-)

Artykuły na temat: zupa brokuły kalafior
  • Zdrowy brokuł

    Ten zielony kuzyn kalafiora i kapusty ma mnóstwo witamin i mało kalorii. Potrawy z tym warzywem zadowolą niejednego smakosza.

  • Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy? Fot. 123RF/Picsel Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i...

  • Bukiet jarzyn

    Dbasz o urozmaiconą dietę? Nie może w niej zabraknąć lekkostrawnych brokułów i ich kuzyna kalafiora.

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Surowo wzbronione

    Brokuły lepiej ugotować na parze, pomidory udusić, a marchewkę, o zgrozo, usmażyć. Przybywa dowodów na to, że nie wszystkie owoce i warzywa najzdrowsze są surowe.

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak je przyrządzać? Z czym podawać? Przekonaj się sam. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym...

  • Błonnika w diecie nigdy dość!

    .... Warto spożywać często zwłaszcza kapustę, brokuły, kalafior, brukselkę, jarmuż, fasolę, ciecierzycę i orzechy" - tłumaczą eksperci. Duboise i Tingle zalecają, by dodawać garść zieleni do każdego posiłku lub przekąski, po którą sięgamy w ciągu dnia - niezależnie od tego, czy jest to koktajl, zupa czy kanapka. "Jedzmy warzywa jak najczęściej, a szybko dostrzeżemy widoczne zmiany w zdrowiu fizycznym...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Co jeść, aby zęby były mocne i białe

    ...brokułowa, klopsy z cielęciny, ziemniaki, marchewka albo zupa kalafiorowa, jajko sadzone z mizerią z jogurtem, piure ziemniaczanym, woda. Podwieczorek Koktajl z kefiru z połową banana lub gruszka(...)Najlepiej wchłania się on z witaminą D, która znajduje się w tłustych rybach, np. w łososiu i makreli. Ryzyko rozwoju próchnicy zmniejsza również marchew, brokuły i zielona herbata. Natomiast...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...