• Informacje na temat:

    zupa bazyliowa przepis

Przepisy na temat: zupa bazyliowa przepis
  • Kasza jaglana i jej drogocenne właściwości odżywcze

    ...i smacznych przepisów, z wykorzystaniem tej zdrowotnej kaszy:   kasza jaglana z pesto bazyliowym (kaszę ugotować, wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto, posypać nasionami słonecznika krupnik z kaszy jaglanej (zupa warzywna gotowana z dodatkiem kaszy) danie jednogarnkowe - ciecierzyca, dowolne wybrane ulubione warzywa, kasza jaglana, można dodać kawałek chudego mięsa lub ryby koktajl jaglany...

  • Przepis wart wypróbowania: "Wiosenna zupa bazyliowa z jajkami w koszulkach"

  • Wypróbowany przepis na "Rolada bazyliowa z suszonymi pomidorami"

  • Wypróbowany przepis na "Zupa migdałowa. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej"

  • Przepis na klasyczne Pesto z bazylia i orzeszkami piniowymi. Zawsze robie z parmezamem, ale tym razem skorzystalam z polskiego oscypka:) Efekt zadowolil mioch domownikow:) Uwielbiam Pesto z makaronem, ale mozemy zrobic geste Pesto i wykorzystac jako paste do kanapek.

  • Przepis dedykuję osobom, które zamieszczają przepisy typu "zupa z torebki" .

  • To moja ulubiona zupa - najsmaczniejsza oczywiście z ryżem i łyżką kwaśnej śmietany. Może nie jest to klasyczny przepis (bo robię ją na przecierach pomidorowych a nie na prawdziwych pomidorach), ale wszyscy goście się nią zajadają.

  • Prosta i smaczna zupa, szybka w przygotowaniu. Można używać dowolnych warzyw i mięsa, akurat to co mamy pod ręką. Najważniejszy jest sam bulion.

  • Sprawdzony przepis na "Przepis na kapuśniak"

  • Koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych 300 ml od Gomar Pińczów pozwala on na błyskawiczne przyrządzenie barszczu. Wystarczy rozpuścić go w bulionie i pyszna zupa jest gotowa. Ewentualnie można go doprawić majerankiem, czosnkiem i liściem laurowym. Barszcz jest bardzo aromatyczny i smaczny.

Artykuły na temat: zupa bazyliowa przepis
  • Zupa paprykowa

    Przepis pochodzi z książki "Dieta uzdrawiająca organizm" Magdaleny Makarowskiej.

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Dawne lekarstwa na współczesne choroby

    Odkrycia i przepisy żyjącej w XII wieku mniszki Hildegardy z Bingen są dziś źródłem inspiracji dla wielu lekarzy, poszukujących w medycynie naturalnej lekarstw na współczesne choroby cywilizacyjne(...) Hildegardy należy zrezygnować z warzyw psiankowatych; ziemniaków, pomidorów, papryki i bakłażanów, które mogą działać psychotropowo. Przepisy • Kotlety z orkiszu i warzyw Składniki: 250 ml...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Odmładzamy organizm na wiosnę

    ...schłodzony. Zupa m ł odo ś ci z porem: Oczyść trzy duże pory z zewnętrznych liści. Zostaw tylko białe i jasnozielone części. Pokrój je na plasterki. Trzy ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę(...) Feta pokrojonego w kostkę i 10 odsączonych z zalewy oliwek. Przepis na dressing: zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe dlatego działa korzystnie na skórę. Do słoiczka wlej 4 łyżki oleju rzepakowego...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które można podać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Fot. 123RF/Picsel Kolejna zupa, którą proponujemy, urzeka aksamitną fakturą, dyniowym kolorem i smakiem oraz aromatem wanilii. Brzmi dobrze, a smakuje, jak zwykle, jeszcze lepiej!   Składniki: -1 kg dyni -1 cebula -1 laska wanilii -1 litr bulionu warzywnego -oliwa z oliwek -cytryna -cukier, sól Sposób przygotowania: Krok 1. Zaczynamy od obrania słusznego kawałka dyni i pokrojenia go w kostkę. Dynię...

  • Chcesz wygrać jeden z 18 markowych blenderów Braun Multiquick? A może masz ochotę na 100 zestawów produktów Winiary lub 10 000 zł na własne wydatki? Jeśli tak, weź udział w konkursie! Zasady konkursu Chcesz wygrać? Uzupełnij formularz konkursowy dostępny na stronie twojrytm.interia.pl i odpowiedz na pytanie: Jaka muzyka najbardziej inspiruje Cię w kuchni i dlaczego? Masz apetyt na więcej? 10 000 złotych czeka na Ciebie! Prześlij zdjęcie swojej rodziny jedzącej zupę Winiary. Konkurs...

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...