• Informacje na temat:

    zup ogórkowa

Przepisy na temat: zup ogórkowa
  • Ogórkowa

    Klasyczna polska zupa na letnim stole.

  • Zupa szybka w przygotowaniu ,smaczna i rozgrzewająca

  • Ogórkowa z cukinią i szynką

    Ogórkowa w nowej odsłonie...

  • po prostu pyszna:)))

  • Ogórkowa  z koperkiem

    Prosty przepis na zupę ogórkową

  • Tradycyjna, polska zupa ogórkowa. Jest jedną z tych zup, które uwielbiałam w dzieciństwie zaraz po barszczu czerwonym z uszkami. Gotowana na cielęcinie bądź nerkach - taką ogórkową gotowała moja mama i podobno też babcia. Najbardziej lubiłam ją z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa. Niezapomniany smak, który wciąż wspominam. I choć próbowałabym ją odtworzyć z pewnością nie smakowałaby już tak, jak trzydzieści lat temu. Takie potrawy smakują tylko w domu rodzinnym. Jaka powinna być ogórkowa?...

  • Multicooker: Zupa ogórkowa

    Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 30 minut. Program: boil, stew. Porcji: 4.

  • Jedna z tradycyjnych polskich zup.;)

  • Zupa ogórkowa z Mazowsza

    Dla większości z nas zupa ogórka to najwspanialszy smak z dzieciństwa! Dzisiaj polecamy przepis na pyszną zupę ogórkową, jakiej nigdy nie jedliście.

  • Tradycyjna zupa

Artykuły na temat: zup ogórkowa
  • Zupa ogórkowa z cytryną

    Ci, którzy lubią dania  bardziej  treściwe, mogą ugotować tę zupę na wędzonych żeberkach wieprzowych.

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Sekrety udanych zup

    ...i dopiero dodać do całości. Zasmażka nada smaku, nieco zagęści, a na pewno doda zupie kalorii. Kwaśne zupy Warzywa w kwaśnych zupach, takich jak kapuśniak, ogórkowa czy pomidorowa gotujemy w wywarze(...) użyć lekkich zamienników: zmiksuj ugotowanego w zupie ziemniaka lub cukinię. Zupę zagęści także ryż gotowany w zupie. Jeśli mam być w niej makaron, dodajemy go pod koniec gotowania w małej ilości...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

  • Dobre rady, aby zupa była smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu

    ...ugotować się w kwaśnych zupach, takich jak ogórkowa, kapuśniak czy pomidorowa przygotowana z kwaskowatych pomidorów. Ziemniaki - ten sposób zagęszczania zupy na pewno dobrze znają nasi dziadkowie. Tak(...) wykorzystują nasze babcie i mamy. Wystarczy rozrobić łyżkę śmietany z odrobiną ciepłej zupy i wlać do garnka. To też świetny pomysł na fitzupę, bo śmietana o niskiej zawartości tłuszczu spełni swoją rolę...

  • Zupy najlepiej smakują jesienią, gdy za oknem jest zimno i pada deszcz. Wówczas w pełni można się nacieszyć ich aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Specjalnie dla was przygotowaliśmy zestawienie kilku najsmaczniejszych przepisów, które nie pozwolą wam się nudzić tej jesieni. Fot. 123RF W ponure, jesienne dni potrzebujemy posiłków, które nas nasycą, rozgrzeją a także dostarczą wielu niezbędnych naszemu organizmowi składników odżywczych. To wszystko zagwarantują nam niepozorne i nieco...

  • 5 sposobów na przesoloną zupę

    ...1. Włóż do garnka  2 średniej wielkości ziemniaki, gotuj je w zupie 10-15 minut i wyjmij. Ziemniak działa jak gąbka, która wyciągnie nadmiar soli. 2. Dodaj do zupy 1-2 surowe białka jaja kurzego(...). 5. Jabłko przekrój na pół i gotuj w zupie do 10 minut. Tyle wystarczy, żeby "wyciągnęło" z niej sól, ale się nie rozgotowało.

  • To już najwyższa pora, aby przypomnieć sobie o przepisach na treściwe i sycące zupy, które doskonale rozgrzeją nas w długie, jesienne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej treściwe i rozgrzewające potrawy. Oczywiście, wszystkie najsmaczniejsze przepisy na jesienne zupy...

  • Szczaw to nie tylko zupa szczawiowa

    Szczaw zwykle kojarzy się z niezbyt lubianą - zwłaszcza przez dzieci - zupą. Krem jarmużowo-szczawiowy, sos szczawiowy oraz majonez ze szczawiu, a także szczaw zamiast koperku do zupy ogórkowej - Tomasz Jakubiak podpowiada, jak wykorzystać szczaw.

  • Kiedy temperatury spadają poniżej zera, chętnie sięgamy po zupy, które rozgrzewają i sycą. Takie dania nie muszą być nudne i doskonale wiedzą o tym użytkownicy Smakera. Oto najciekawsze z ich propozycji. Fot. 123RF/Picsel Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez...

Wideo na temat: zup ogórkowa
  • Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?

    Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, choć nie każdy przepada za jej lekko kwaśnym smakiem. Przetarte kiszone ogórki, bądź co bądź polska specjalność, idealnie nadają się do przygotowania pysznej, wyrazistej w smaku i sycącej zupy! Sekretem dobrej zupy ogórkowej są nie tylko odpowiednio przyrządzone ogórki - nie mogą być zbyt kwaśne, koniecznie kiszone - ale też bulion mięsno-warzywny, który

  • Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?

    Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, choć nie każdy przepada za jej lekko kwaśnym smakiem. Przetarte kiszone ogórki, bądź co bądź polska specjalność, idealnie nadają się do przygotowania pysznej, wyrazistej w smaku i sycącej zupy! Sekretem dobrej zupy ogórkowej są nie tylko odpowiednio przyrządzone ogórki - nie mogą być zbyt kwaśne, koniecznie kiszone - ale też bulion mięsno-warzywny, który