• Informacje na temat:

    zrazy z mięsem

Przepisy na temat: zrazy z mięsem
  • Śląskie zrazy

    Sposób przygotowania Plastry wołowiny dobrze rozbij. Oprósz solą i pieprzem. Posmaruj musztardą. Boczek, grzyby, ogórki i chleb pokrój w słupki. Rozłóż je na mięsie. Zwiń. Zrazy obsmaż na oleju. Podlej bulionem. Duś godzinę. Sos przypraw. Danie udekoruj natką i posiekaną dymką. Podawaj z modrą kapustą. Główkę kapusty poszatkuj. Obgotuj, osącz. Pokrój w kostkę 15 dag wędzonego boczku oraz...

  • Trochę oszukane zrazy, ale w smaku wcale nie gorsze :)

  • Zrazy z kopytkami

    Zrazy podane z kopytkami to pomysł na wyśmienity obiad...

  • Sprawdzony przepis na "Zrazy wołowe z mięsem mielonym"

  • Zrazy z bekonem, jajkiem i ogórkiem

    ...zrazy z każdej strony na oleju na dużym ogniu. 4. W garnku zagotuj bulion, do wrzącego włóż obsmażone mięso, grzybki i duś, aż mięso będzie kruche. 5. Na patelni po zrazach podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowione ząbki czosnku. Przełóż do garnka z mięsem. 6. Gdy mięso będzie już miękkie, możesz tradycyjnie zagęścić sos mąką lub zmiksować na gładko sos z grzybami.

  • Przepis wart wypróbowania: "Zrazy wołowe"

  • Zrazy zawijane - klasyczne danie polskiej kuchni

    To danie jest w stanie zawojować każdego. Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem zachwycają smakiem i miękkością. Do ich przygotowania wystarcza chęci i... cierpliwość, gdyż wołowina musi mieć czas, by dobrze zmiękła.

  • Zrazy z żółtym serem i papryką są doskonałe na niedzielny obiad.

  • Zrazy z ogórkiem, szynką i papryką

    Sposób przygotowania 1. Mięso pokrój i rozbij tłuczkiem. Posyp pieprzem i posmaruj  musztardą. Ogórki, paprykę i jedną cebulę pokrój w paski i ułóż na mięsie. Przykryj plastrem szynki. Całość mocno zwiń i obwiąż nitką.  2. Zrazy obtocz w mące, podsmaż na maśle. Przełóż do garnka, dodaj drobno posiekaną cebulę, chilli, grzyby, czosnek. Zalej wodą i gotuj 2 godziny. Dodaj musztardę. 

  • Uwielbiam ten rodzaj zrazów raz,że szybko i sprawnie się je robi a dwa są bardzo smaczne i jest sosik a my uwielbiamy sosy ;-)

Artykuły na temat: zrazy z mięsem
  • Zrazy po meksykańsku

    ...czasie, w głębokiej miseczce, namocz w mleku bułkę. Następnie dobrze ją odciśnij i połącz z mielonym mięsem. Do mięsa z bułką dodaj jajko, drobno posiekaną drugą cebulę, kolendrę oraz paprykę. Dopraw(...) i uformuj zrazy. Obtocz je w mące i obsmaż na patelni. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej 2 szklanki wody i wsyp vegetę, która wzbogaci smak dania. Całość zagotuj. Patelnię przykryj i duś mięso jeszcze...

  • Typowo polskie danie, które na pewno gości bardzo często na niejednym stole. Składniki: - 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe - 200 g boczku wędzonego - 200 g cebuli - 50g musztardy sarepskiej - 200g ogórków kiszonych - 10 g mąki do oprószenia zrazów - 60 g tłuszczu - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyzki majeranku - 5 ziaren pieprzu - 1 liść laurowy - 1/2 szklanki śmietany - 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na płaty grubości...

  • Zrazy zawijane

    ...pokroić w paski o długości 5-6 cm.  2. Cebulę, kapustę i paprykę ułożyć na plastrach rostbefu. Każdy nadziany plaster mięsa zwinąć w ciasny rulon i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Zrazy obtoczyć w mące. Ułożyć na patelni i obsmażyć na silnym ogniu do zrumienienia.  3. W szerokim garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać kostki rosołowe i pastę pomidorową. Włożyć zrumienione zrazy, dusić...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Zrazy wołowe

    ...brytfance rozgrzać olej. Wrzucić boczek, smażyć 4 minuty, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Wyjąć go z brytfanki. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. Wyjąć ją. Do brytfanki włożyć zrazy. Szybko je(...). Gotowe zrazy podawać z kapustą i ziemniakami. Danie posypać posiekaną natką pietruszki. Zobacz także:

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z założeń...

  • Zrazy po litewsku

    ...rozgrzewamy smalec i smażymy zrazy z każdej strony na rumiano. Przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut, aż mięso będzie miękkie. Powstały sos zaprawiamy łyżką mąki, by...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może być smaczny, a...

  • Jak spinać zrazy?

    Jest na to kilka sposobów. Najłatwiejszy to obwiązanie ściśle zwiniętych roladek bawełnianą lub lnianą nitką – koniecznie białą! Jeśli wolisz spiąć zrazy wykałaczkami (trudno będzie obsmażyć mięso na patelni!), koniecznie namocz je wcześniej w wodzie – wyjmiesz je potem bez trudu! A jeśli korzystasz z metalowych szpilek do spinania, posmaruj je olejem lub oliwą, by gładko wyszły z mięsa po...

  • Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększamy liczby spożywanych kalorii. Największy wpływ na masę ciała okazały się mieć przetworzone produkty mięsne - np. kiełbaski i szynka. Zdaniem...