• Informacje na temat:

    żółty sos do ryżu

Przepisy na temat: żółty sos do ryżu
  • Sałatka z winegretem

    Sałatka z ryżem i klasycznym sosem.

  • lubię zapiekanki, nie są pracochłonne, nie trzeba sztywno trzymać się przepisu, za każdym razem smakują inaczej, same zalety

  • Ryż z czterech stron świata

    ...listkami kolendry. Skandynawskie placki z łososiem Składniki: 20 dag ryżu 5 dag twardego żółtego sera 1 łyżka masła 500 ml bulionu warzywnego 3 dymki 4 jajka 2 łyżki mąki 6 plastrów wędzonego(...)Hiszpańska paella Składniki: 25 dag ryżu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 15 dag zielonej fasolki szparagowej (może być też mrożona) 15 dag pieczarek...

  • Wyśmienity sos na podstawie Bolognese. Ciężki, treściwy. Bomba kaloryczna!

  • Przepis na pyszne ryżowe placuszki.

    ...1. W rondlu stop łyżeczkę masła. Wsyp 10 dag kleistego ryżu i smaż, mieszając, aż będzie szklisty. Zalej 1,5 szkl. bulionu i gotuj do miękkości. Dodaj 5 dag posiekanych orzeszków ziemnych. Wystudź. 2. Drobno posiekaj obraną marchewkę, usmaż na łyżce oliwy dodaj do ryżu. Dołóż 3 łyżki drobno startego żółtego sera, wbij 2 jajka. Wsyp 1 łyżkę mąki pszennej. 3. Przypraw solą, pieprzem i kurkumą...

  • tofu jednak może być dobre :)

  • Smakowite dania z ryżem

    ...tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Żółty ser grubo zetrzyj, domieszaj do ryżu. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 3. Masę ryżową rozsmaruj na spodzie żaroodpornej formy wyłożonej pergaminem. Na(...)Zapiekanka drobiowa Składniki: 25 dag ryżu 1 puszka moreli 3 pomidory 1 główka młodej kapusty 1 pęczek dymek 5 dag masła 50 dag filetu z indyka 1 łyżka oleju 2 łyżki mąki...

  • Cukiniowy sos warzywny słodko-kwaśny robię co roku. A w tym roku wzbogaciłam go o jeden składnik. O pędy bambusa. No i jest w tym roku bardziej gęsty.

  • Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

    Do przygotowania potrawy potrzebujemy: 6 średnich patisonów, 250 g mięsa mielonego (może być wieprzowe), 100 g już ugotowanego ryżu, pięć niedużych pieczarek, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 cebuli(...) w grube plastry i zapiec 20 minut pod sosem beszamelowym. Wtedy, dobrze jest je przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Słodko-kwaśny sos z ananasem i kukurydzą, który z powodzeniem możecie zrobić w domu do słoiczków na zimę. Wspaniały, gęsty, kolorowy sos do potraw z drobiem lub ryżu. Naprawdę genialny do przygotowania prostego i szybkiego obiadu. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam pięknie :)

Artykuły na temat: żółty sos do ryżu
  • Czerwona, żółta, zielona

    ...papryki, 1 zielona papryka, 10 dag ryżu, 1 i 1/2 szklanki bulionu, 3 łyżki pokrojonych w plasterki czarnych oliwek, 2 cebule, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 papryczka chili, mały słoiczek ajvaru(...) i rozetrzyj z solą. W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju, a następnie zeszklij na tłuszczu cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj pomidory z puszki razem z zalewą. Duś kilkanaście minut na patelni, aż sos...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • Kociołek rozmaitości

    Zawartość kociołka posyp tartym parmezanem (albo zwykłym żółtym serem) i na kilka minut wstaw do gorącego piekarnika.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Naleśniki chilli

    Przepis ten powstał jako owoc poszukiwania alternatywy dla klasycznych naleśników. Jest łatwy, a ich smak jest wyrazisty i wyjątkowy. Nadzienie można podać również jako sos do ryżu.

  • Ryż w różnej postaci bardzo często gości na naszych talerzach, a jego spożycie w naszym kraju nieustannie wzrasta. Warto więc wiedzieć, że możemy wykorzystać nie tylko jego ziarna, ale nawet wodę w której były gotowane. Fot. 123RF Jakiś czas temu pisaliśmy o nietypowych zastosowaniach wody z gotowania ziemniaków. Okazało się, że temat ten bardzo was zainteresował, dlatego postanowiliśmy zbadać go nieco głębiej. Jakie jeszcze produkty, które zazwyczaj uznajemy za odpadki, możemy ponownie...

  • Paprykowo, kolorowo

    Papryka faszerowana Składniki na 8-12 porcji : 8 dużych strąków różnokolorowej papryki, 50 dag mielonego mięsa, 2 łyżki oleju, 2 cebule, 1 szklanka ryżu, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, majeranek, sól(...) cebulę z papryką. Przełożyć do wywaru, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. i ugotować do miękkości. Część zmiksować. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z sosem paprykowym, gotować 2-3 minuty...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji Emilia-Romana. To...

  • W krainie szpinaku

    Szpinak jest niskokaloryczny - 100 g ma tylko 16 kcal! Możliwości wykorzystania go w kuchni są właściwie nieograniczone. Robi się z nim makarony, tortille, pizze, miksuje do zup-kremów, wykorzystuje do sałatek, tart, lasagne, pierogów czy znakomitych sosów. Można też z niego usmażyć pyszne chrupkie placuszki.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...