• Informacje na temat:

    żółty ser domowym sposobem

Przepisy na temat: żółty ser domowym sposobem
  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...kontynentu - z jarzyn i mięsa. Mezedes mogą być na zimno i proste jak np.: oliwki marynowane domowym sposobem (najlepszy gatunek to kalamata). Pokrojony w kawałki owczy ser feta, polany oliwą z oliwek(...) wyrabia. Takim właśnie serem jest formaela, która od wieków powstaje w niewielkiej górskiej wiosce Arahova a tajemnica jego produkcji przechodzi wśród mieszkańców z ojca na syna. Jest to twardy żółty...

  • bez konserwantów, bez laktozy - do kawy, do owsianki, do picia, do naleśników, deserów i ciast roślinne mleko pozyskiwane domowym sposobem to mój bzik na punkcie zdrowego odżywiania, efekt eksperymentów na bazie informacji z sieci czas przygotowania określiłam w tzw. międzyczasie, bo to mało roboty, ale dużo czekania w gotowaniu, przechowywaniu zachowuje się jak krowie - tak samo kipi i tak samo kwaśnieje, więc 3 dni w lodówce to maks :)

  • Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

    ...czosnku oraz płatkami migdałów, twardym serem lub serem żółtym utartym na bardzo drobnych oczkach i oliwą z oliwek. W roli przypraw wystarczy sól i świeżo zmielony pieprz. Wyraziste w smaku(...). Całość posypywana jest tradycyjnym włoskim serem. - W polskiej wersji włoską zupę można posypać cieniutkimi piórkami sera żółtego, które z łatwością uzyskamy z pomocą tradycyjnej obieraczki do warzyw...

  • Przepis jest bardzo prosty i każdy może go przygotować w domu. Wymaga tylko dobrych składników, oczywiście najlepiej jeśli wykorzystacie do tego produkty od lokalnych dostawców (zwłaszcza jeśli chodzi o biały ser i jajka), to właśnie dzięki nim uzyskacie piękny żółty kolor.

  • Prosty przepis na domowy żółty ser.

  • Bardzo dobry, można dodać przyprawy jakie kto lubi np. kminek, koper itp.Żółty ser najlepiej robić z nabiału dobrej jakości (wiejskiego) ja z takiego robiłam -)

  • Coś z niczego

  • Najlepszy do kanapek

  • Wędzona makrela - dobra rzecz. Złociutka, tłuściutka... Ale makrela wędzona domowym sposobem... to jest to, co tygrysy lubią najbardziej. Ponieważ udało mi się kupić świeże makrele - to wędzimy.

  • afera spożywcza z waniliną i wanilią oraz mega wysokie ceny cukru z prawdziwą wanilią sprowokowały mnie do domowego sposobu na ten produkt

Artykuły na temat: żółty ser domowym sposobem
  • 16 domowych sposobów na zdrowe plecy

    ...kieruje ostatnie zasoby wody do najbardziej potrzebujących narządów (np. mózgu, serca), a do stawów kręgosłupa już nie. Jaka woda będzie najlepsza? Jeśli nie ma zdrowotnych przeciwwskazań (np. kamica(...). wypiciu mleka, zastąpmy szklankę napoju opakowaniem (150 g) serka homogenizowanego i kromką chleba z plastrem (o wadze 30 g) sera brie lub gouda. 8. Szprotki i sardynki 3 razy w tygodniu OKAZUJE SIĘ...

  • Żółte sery są bardzo odżywcze i z tego powodu powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Chociaż zawierają sporo tłuszczu i kalorii, jedzone z umiarem, mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zdjęcie 123rf Z badań przeprowadzonych przez szwedzkich naukowców (wnioski opublikowano w "American Journal of Clinical Nutrition") wynika, że spożywanie sera żółtego może zmniejszać ryzyko występowania raka jelita grubego u kobiet i raka prostaty u mężczyzn, jest świetnym źródłem białka dla...

  • Pokonaj ból głowy naturalnie

    ...z sokiem świeżo wyciśniętym z połówki cytryny. Nie każdemu jednak to pomaga.  Moczenie stóp   Sprawdzonym domowym sposobem na ból głowy jest moczenie stóp naprzemiennie w misce z wodą chłodną(...) dolegliwości.  Z tego zrezygnuj   Sól zatrzymuje wodę w organizmie i podnosi ciśnienie. Czekolada, wędlina, ser żółty, sery pleśniowe i dojrzewające zawierają tyraminę, która często odpowiada za ból...

  • Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Czy kupowany w sklepie "ser" to naprawdę ser? Fot. 123RF.COM/PICSEL Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance....

  • Makaron to nie tylko spaghetti

    ..., solą i cukrem. Sos wlej do naczynia żaroodpornego. Makaronowe muszle nadziej farszem i ułóż w naczyniu. Obficie posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stop(...) wystawały. Do makaronu dodaj kukurydzę, cebulę, groszek, pomidory, ser i jajka roztrzepane z solą i pieprzem, wymieszaj. Nakładaj do foremek, a wierzch przykryj wystającymi końcówkami cukinii. Miseczki wstaw...

  • Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy....

  • Gotowanie dla smyka alergika

    Już zapewne wiesz, że alergia pokarmowa polega na niewłaściwej reakcji organizmu na kontakt z alergenem (czyli z tym, co dziecko zje). A najlepszym sposobem, by uniknąć jej objawów, jest wykluczenie(...) konserwantów, bezglutenowe makarony i mąki) lub w supermarkecie (np. mąkę kukurydzianą, mięso królika, makaron ryżowy). Jeśli twoje dziecko nie toleruje glutenu, a tam gdzie mieszkasz, nie ma takich sklepów...

  • Mamy doskonałą wiadomość dla miłośników sera. Najnowsze badania wskazują, że wasza ulubiona przekąska sprawia, że jesteście zdrowsi i szczuplejsi. Fot. 123RF/Picsel Na tę wiadomość czekało z pewnością wielu z was. Od teraz możecie zapomnieć o wyrzutach sumienia w czasie zjadania serowych przekąsek. Naukowcom udało się bowiem udowodnić, iż wbrew obiegowej opinii, są one zdrowie i mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zdrowszy niż się wydaje Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w...

  • Ekokuchnia

    W ostatnich latach ekologia przebojem wdarła się do polskiej kuchni. Coraz chętniej sięgamy po żywność pozbawioną konserwantów, produkowaną tylko z naturalnych składników.

  • Mówiąc o serach dojrzewających, zwykle myślimy o Parmezanie lub Grana Padano. Tymczasem tuż za wschodnią granicą Polski produkuje się ser, który jakością nie ustępuje swoim włoskim kuzynom, a dzięki wyjątkowym właściwościom odżywczym jest zdrową przekąską zarówno dla wegetarian jak i osób, które nie tolerują laktozy.P Fot. 123RF/Picsel Wielbiciele tradycyjnych, dojrzewających serów cenią je za niepowtarzalny smak i aromat, ale nie zawsze zdają sobie sprawę z ich właściwości zdrowotnych....