• Informacje na temat:

    żołądki gotowane

Przepisy na temat: żołądki gotowane
  • Wielki powrót piątej ćwiartki

    Serca, żołądki, ozorki - części tzw. piątej ćwiartki często kojarzymy z biedą i czasami, gdy wykorzystywało się całą tuszę zwierzęcia. Nic bardziej mylnego! Czołowe francuskie restauracje mają w swoim menu podroby przygotowywane na możliwie wiele wykwintnych sposobów.

  • Jak u mamy.

  • Składniki : żołądki, groszek konserwowy, pieprz, sól, majonez.

  • Nie każdy lubi podroby. Ja uwielbiam ☺ Wymyśliłam taki zamiennik dla flaczków. Bardzo przyzwoicie smakuje. Dla tych, którzy nie lubią zapachu i smaku tradycyjnych flaków może to być dobra alternatywa. Na nadchodzące święta potrawa idealna! Można przygotować dwa dni wcześniej i wtedy jest najlepsza, później wystarczy tylko podgrzać. Polecam !

  • Rosół z makaronem

    Sposób przygotowania 1. Mięso zalać wodą, dodać włoszczyznę, przyprawy i gotować na małym ogniu bez przykrycia. Po godzinie wyjąć jarzyny, rosół gotować do miękkości mięsa. Przecedzić, dodać pokrojone żołądki i natkę.  2. Do mąki dodać jaja, letnią wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, podzielić ją na części. Każdą rozwałkować, posypać mąką i pozostawić do przeschnięcia. Placki zwinąć...

  • Ulubione danie mojego męża. Potrawa dla tych co lubią flaczki. Na obiad, lub kolację-polecam.

  • Bardzo proste i smaczne....

  • Wyśmienity przepis na drobiową potrawę

  • Spróbuj wspaniałych kurzych żołądków z pieczarkami.Wyśmienite danie na każdą okazje

  • Wypróbowany przepis na "Chrzanowe żołądki drobiowe"

Artykuły na temat: żołądki gotowane
  • Nie bedzie zadnego przepisu a wrecz przeciwnie to ja bede oczekiwac przepisu od Was. Poniewaz G, jest ciekawa kuchni polskiej a zasypalo nas znowu i...

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • Podroby na stole

    Piąta ćwiartka to termin oznaczający części tuszy zwierząt, które po uboju nie stanowią żadnej ćwiartki mięsa, czyli podroby. Są to m.in.: nerki, płuca, serca, ozorki, grasice, żołądki, mózgi, nogi, ogony, policzki. Dziś wracają do łask. Jak je wykorzystać? Radzi Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Wojciech Amaro pomaga potrzebującym

    Amaro pytany, czym różni się gotowanie w akcjach charytatywnych od gotowania w restauracjach, odpowiedział, że to są dwie różne rzeczy. "Gotując dla bezdomnych musiałem wszystko pozmieniać w moim myśleniu, zwracać szczególną uwagę na to, co gotuję" - powiedział. "To, co ja bym chciał im ugotować, nie zawsze jest tym, co by ich wrażliwe żołądki przyjęły. To też była dla mnie lekcja, że...

  • Z Katarzyną Meller rozmawiamy o rodzinnych tradycjach, programie "Ameryka Express" oraz kulinarnych podróżach w poszukiwaniu najciekawszych smaków. Fot. materiały prasowe/Food Network Czy zamiłowanie do gotowania towarzyszy pani od zawsze? Zamiłowanie do gotowania jest chyba w moim przypadku genetyczne. Moja mama nie tylko świetnie gotowała, była również autorką książek kucharskich i historykiem kulinarnym. Kiedy chciałam z nią porozmawiać, wiedziałam, że znajdę ją w kuchni. Od małego więc...

  • Wesele bez mięsa?

    ...posmakują rozmaitych marynowanych warzyw (mogą być własnoręcznie przygotowane przez państwa młodych - to nada przyjęciu osobisty charakter), domowego chleba, a także pierogów, gołąbków lub babki(...) śmietanka kokosowa, czekolada lub budynie gotowane na sokach owocowych. Najpopularniejszym dodatkiem są owoce. Takie torty zazwyczaj występują w wersji naked, czyli takiej, gdzie widoczne są warstwy kremu...

  • Tym razem w naszej ankiecie przepytaliśmy Janusza Kwaśnego - szefa kuchni w krakowskiej restauracji Stara Zajezdnia by DeSilva. Namówiliśmy go również, aby podzielił się z nami jednym ze swoich znakomitych przepisów. 1. Najchętniej ugotowałbym coś wspólnie z... Penolope Cruz. 2. Kulinarne inspiracje czerpię z... z produktów lokalnych. 3. Moim kulinarnym autorytetem jest... moja mama. To od niej wszystko się zaczęło. 4. Najdziwniejszą rzeczą, którą kiedykolwiek zjadłem były... cynaderki na...

  • Cała prawda o polskiej branży gastronomicznej

    .... Można idealistycznie stwierdzić, że najważniejszym konkursem w życiu kucharza jest konkurs o dusze i żołądki gości restauracyjnych. ...Boże, co ja gadam!  Jeśli o gościach mowa, to w książce(...) przygotowane próbki jedzenia, bo wysyła się je do badań. Wszyscy stoją na baczność, ale zazwyczaj bardziej chodzi o otoczkę i zachowanie pozorów: faceci z bronią, snajperzy na dachu... Kamil...

  • Gotowanie to sztuka. Umożliwia tworzenie dań za sprawą doboru składników oraz łączenia smaków przy akompaniamencie odpowiednich narzędzi. Jednym z nich są wolnowary, które pozwalają na przygotowanie potraw o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Urządzenia tego typu posiadają również szereg innych istotnych zalet, dzięki którym nawet dania dobrze nam znane dostarczą nam nowych doznań kulinarnych i walorów odżywczych. Fot. materiały prasowe Moda na gotowanie już dawno zatoczyła szerokie kręgi....