• Informacje na temat:

    zioła do wieprzowiny

Przepisy na temat: zioła do wieprzowiny
  • Marynata do wieprzowiny

    W moździerzu utłucz goździki, ziele angielskie i sól.

  • Bardzo smaczny, soczysty pasztet, polecam :)

  • Soczyste kofty z ziołami

    Składniki dla 4 osób: 500 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 1 drobno posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 1 garść posiekanych listków świeżej mięty sok i skórka starta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kuminu 1,5 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz do smaku Sposób...

  • Przepis wart wypróbowania: "Rolada z wieprzowiny nadziewana kapustą"

  • Składniki : 1,5 kg kwaszonej kapusty, 70 dkg mielonej wieprzowiny, 2 torebki ryżu, 4 cebule, 3 jajka, sól, pieprz, czosnek, kminek, 2 łyżki smalcu.

  • O jakie trzy zioła chodzi? O lubczyk, natkę pietruszki i koperek :)

  • Gulasz na ostro

    Składniki: 2 cebule, sól 40 dag pręgi wołowej, bulion 40 dag wieprzowiny, zioła 2 łyżki smalcu po łyżce chili i przecieru pomidorowego, pieprz 25 dag suszonych pomidorów(...) czosnkiem. Duś jeszcze kilka minut. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżymi lub suszonymi ziołami (majerankiem lub tymiankiem. 

  • Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad.

  • Marynaty na cztery sposoby

    ...przygotowaną marynatą natrzyj mięso ze wszystkich stron. Dobra do wieprzowiny 1 małą czerwoną paprykę rozetnij, oczyść z pestek, strączek opłucz, pokrój w kosteczkę. Opłucz i osusz 1/4 pęczka mięty oraz 1/2 pęczka oregano. Oderwij listki od gałązek. Zioła drobno posiekaj. Wymieszaj je z 100 ml oliwy oraz kosteczkami papryki. Marynatę przypraw 2 łyżkami słodkiej papryki w proszku. Znakomita do warzyw...

  • Grecja na talerzu:). Szaszłyki zamarynowane w charakterystycznych dla tego kraju przyprawach naprawdę zachwycają. Są zrobione z mięsa wieprzowego, ale są kruche i delikatne.

Artykuły na temat: zioła do wieprzowiny
  • Mieszaj zioła

    Do drobiu Cztery łyżeczki cząbru, dwie łyżeczki bazylii, jedna łyżeczka czosnku, 1/2 łyżeczki papryki, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Jeśli zamierzasz upiec kurczaka, warto wymieszać tę mieszankę z olejem i natrzeć nią mięso godzinę przed pieczeniem. Do wieprzowiny Dwie  łyżki słodkiej papryki, łyżka majeranku, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu oraz po łyżeczce: ostrej...

  • Polacy chętnie sięgają po mięso wieprzowe, ponieważ jest podstawą wielu lubianych dań, m.in. gulaszu czy rolad. Wiele osób nie wyobraża sobie również niedzielnego obiadu bez chrupiącego kotleta schabowego, a grilla bez żeberek czy kaszanki. Fot. 123RF/Picsel Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Witaminy i...

  • Gulasz z ziołami

    ...1. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski.  2. Umyte marchewki, kalarepy, a także cebule obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Szczypiorek grubo siekamy.  3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy paski wieprzowiny, oprószamy pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Smażymy 4-5 minut na jasnozłoty kolor. Przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojone...

  • O leczniczych właściwościach ziół wiemy od wieków, a przepisy i informacje o nich przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie. Już najwyższa pora, aby wiedza naszych przodków pomogła nam w odchudzaniu. Stopniowo coraz bardziej przekonujemy się do ziół, a z roku na rok coraz większą popularnością cieszy się fitoterapia, czyli leczenie ziołami. Niektóre znajdują już powszechne zastosowanie w naszej kuchni lub korzystamy z nich przy okazji domowego leczenia dolegliwości. Warto również odkryć te...

  • Dania z grilla. Polędwica z mozzarellą i pomidorem

    Połączenie grillowanego kawałka chudej wieprzowiny z pomidorem to zastrzyk witamin. Jak posiłek właściwie przygotować na grillu, radzi dietetyk Alicja Kalińska.

  • W aptekach i sklepach zielarskich bez problemu znajdziemy półkę z artykułami ziołowymi, o których powszechnie wiadomo, że są zdrowe. Warto jednak w zioła zaopatrzyć się samemu, zwłaszcza że to nic trudnego. Fot. 123RF/Picsel Większość roślin ze sklepów zielarskich rośnie swobodnie na naszych łąkach, więc nawet jeśli nie posiadamy własnych upraw, ani wiedzy zielarskiej, możemy zdobyć je podczas popołudniowego - bo o tej porze najlepiej zbierać zioła - spaceru. Należy jednak pamiętać, żeby...

  • Łuszczyca wymaga diety

    Jak łagodzić ogniska zapalne? Kąpiele, zioła i dieta nie tylko zagoją rany, ale i uchronią przed rozwojem stanu zapalnego w stawach.

  • Rosną praktycznie wszędzie – na łąkach, w lesie, w polu, przy drogach. Często uprawiamy je na działce i w ogródku, czasem nawet w doniczkach na balkonie. Zaliczamy do nich zarówno piękne ozdobne rośliny, jak i pospolite, mizernie wyglądające chwasty. Zioła mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Przygotowane z nich napary, nalewki, soki bądź oleje poprawiają przemianę materii, regulują pracę serca, wątroby, nerek, poprawiają odporność. Mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dzięki...

  • Przeciętny Polak w ciągu świąt zje 6 tys. kalorii dziennie

    Sześć tys. kalorii, zje przeciętny Polak w świąteczny dzień. To trzy razy więcej niż potrzebuje organizm dorosłego człowieka. Dr Danuta Figurska-Ciura z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu radzi, aby do potraw świątecznych dodawać zioła, które pomagają w trawieniu.

  • Oregano – znamy je doskonale i często wykorzystujemy w kuchni. Ba, często nawet hodujemy je w przydomowych ogródkach. Ale czy wiemy jak wpływa na nasz organizm? Okazuje się, że ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż tylko doskonały smak. Fot. 123RF Jedna z najistotniejszych przypraw kuchni śródziemnomorskiej. Niezwykle aromatyczna i smaczna. Jej właściwości lecznicze doceniał nawet Hipokrates oraz Arystoteles, co czyni z niej jedno z najstarszych, znanych nam lekarstw. Roślinę tę...