• Informacje na temat:

    zimne nóżki wieprzowe

Przepisy na temat: zimne nóżki wieprzowe
  • Zimne nóżki

    Składniki: - 4 nóżki wieprzowe, - 2 cebule, - 2 marchewki, - pietruszka, - 5-6 jajek na twardo, - ząbek czosnku, - marynowane grzybki marynowana papryka, - cząstki cytryny i rukola do dekoracji Przygotowanie: 1. Dokładnie oczyszczone, umyte nóżki zalać 4 l zimnej wody i na bardzo małym ogniu gotować do chwili, gdy mięso da się łatwo oddzielić od kości. W trakcie gotowania dołożyć...

  • pyszne

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... III. "Zimne nóżki" z wędliną Za 18 zł: Składniki:   ●4 jajka ●20 dag plastrów szynki gotowanej ●4 małe pomidorki ●1,5 szkl. klarownego bulionu drobiowego ●100 ml wytraw. białego wina(...) zakwas, dorzuć przeciśnięty czosnek. Chrzan rozrób z 1/2 szkl. zimnej wody, wlej do zupy. Posiekaną cebulę podsmaż na oleju, wyjmij kiełbaski, obierz, pokrój w plastry i podsmaż z cebulą. Dodaj do zupy...

  • prawdziwa galareta wieprzowa mojej mamy :)

  • 1 porcja: 190 kca

  • Wypróbowany przepis na "Zimne nóżki"

  • Wypróbowany przepis na "Zimne nóżki"

  • Wypróbowany przepis na "Tradycyjne zimne nóżki"

  • Wypróbowany przepis na "Galaretka zimne nóżki"

  • Sprawdzony przepis na "Zimne nóżki wieprzowo-cielęce"

Artykuły na temat: zimne nóżki wieprzowe
  • Karnawałowe auszpiki

    Galareta (auszpik) to zakąska z gorszych części mięs z dodatkiem warzyw. Szklista warstwa galarety zabezpiecza zimne mięso przed wysychaniem, dając przy tym korzystny efekt wizualny.

  • Co ma wspólnego choroba szalonych krów z galaretką? Jak wykorzystuje się żelatynę w farmacji i kosmetyce? W jaki sposób zrobić galaretkę z kiwi? Odkrywamy zastosowanie żelatyny. Fot. 123RF/PicselŻelatyna jest substancją pozyskiwaną ze zwierzęcych kości, skóry i chrząstek. Ze względu na właściwości żelujące, a więc zdolność do zamieniania płynu w ciało stałe, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Wytwarza się ją z wołowiny, wieprzowiny, a także z ryb. Można ją pozyskać, samodzielnie gotując...

  • Czym leczą kaca w różnych krajach? Oto 13 sposobów

    ...też kolejny dzień po imprezie od wypicia kieliszka wódki albo zimnego piwa. Według zasady: czym się strułeś, tym się lecz. Ekwa dor W konkursie na najbardziej obrzydliwy sposób na kaca, palmę...

  • Większość z nas kojarzy galaretę z nóżek wieprzowych głównie z imieninami u cioci, jednak czy wiedzieliście, że ta potrawa może również pozytywnie wpływać na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Galareta z nóżek wieprzowych - jedni ją uwielbiają, z kolei inni krzywią się na samą myśl o takim posiłku. Nieodzowny element prywatek i jedna z najpopularniejszych zagryzek. Zastanawialiście się może kiedyś nad tym w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie? To naprawdę zaskakujące! Wbrew pozorom, zimne nóżki...

  • Świąteczne przysmaki z Wielkopolski

    ...półmisku (np. na rzeżusze) i ubierz sosem. Galart - zimne nóżki Składniki: 4 nóżki wieprzowe, 2 cebule, 2 marchewki, pietruszka, 3-4 jajka na twardo, ząbek czosnku, maryn. grzybki, maryn. papryka , cząstki cytryny oraz zielenina do dekoracji, sól, pieprz Przygotowanie: Oczyszczone nóżki zalej 4 l zimnej wody i na małym ogniu gotuj, aż mięso da się łatwo oddzielić od kości. W trakcie...

  • Polska jest krajem, gdzie od wielu wieków spożywa się wieprzowe przysmaki. Aromatyczna, swojska kiełbasa, dobrze przygotowana golonka bądź kotlet schabowy są bez wątpienia kulinarnym marzeniem wielu smakoszy, ale? smak to nie wszystko! Wieprzowina posiada także pewne inne cenne właściwości. Fot. 123RF/Picsel Mało kto wie, że częste spożywanie mięsa wieprzowego, może mieć bardzo pozytywny wpływ na życie seksualne człowieka. Jedzenie wieprzowiny działa niczym afrodyzjak i pobudza libido....

  • Galaretki wracają do łask

    .... Galaretki zalecane są również osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu. Zimne nóżki Składniki: 4 nóżki wieprzowe, 2 cebule, 2 marchewki, pietruszka, 5-6 jajek, na twardo, ząbek czosnku marynowane grzybki, marynowana papryka, cząstki cytryny i rukola do dekoracji. Przygotowanie: Dokładnie oczyszczone, umyte nóżki zalać 4 l zimnej wody i na bardzo małym ogniu gotować do chwili, gdy...

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...małym ogniu, ewentualnie polać tłuszczem. Ritschert Składniki: 250 g fasoli, 250 g pęczaku, 150 g selera, wędzone nóżki wieprzowe, golonka lub żeberka, 4 listki lubczyku i bluszczyku kurdybanku(...)   Mięso nastawić w zimnej wodzie ze wszystkimi przyprawami i włoszczyzną i powoli gotować, aż zrobi się miękkie. Następnie wyjąć i po ostygnięciu pokroić na drobne kawałki. Śmietanę, żółtko i mąkę...

  • Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko? Fot. 123RF/Picsel Mięso "fitness"? Coraz częściej można spotkać się z określeniem tego rodzaju mięsa jako...