• Informacje na temat:

    ziemniaki ze skórką z piekarnika

Przepisy na temat: ziemniaki ze skórką z piekarnika
  • Ziemniaki pełne witamin

    Często uważane za zbyt tuczące, kaloryczne czy zbyt pospolite, jednak ziemniaki nie pokazały swojej ostatniej odsłony. Dań z tym warzywem powstaje coraz więcej, a przepis na jedno z nich - sałatkę z suszonymi pomidorami i fetą - podaje Dominika Wójciak.

  • Najlepszy, sprawdzony przepis na chrupiące frytki z batatów

  • Pieczone ziemniaki, pietruszki i marchewki

    Jesień to czas, gdy ziemniaki i inne korzenne warzywa królują na naszych stołach. Przede wszystkim są dodatkiem do różnych potraw, jednak ten przepis może być również doskonałym, samodzielnym ciepłym daniem.

  • Wypróbowany przepis na "Schab ze skórką"

  • Tarta z kremem ze słodkich ziemniaków

    ...ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temp. 200 st. Mus z batatów wymieszać z solą, jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodać przyprawy. Dobrze wymieszać. Krem rozsmarować na podpieczonym spodzie. Ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 30 minut.  3. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Wycisnąć dekoracyjne rozetki...

  • ziemniaki posypane rozmarynem

  • Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków z chrupiącą szynką szwarcwaldzką

    Sposób przygotowania Ziemniaki, seler, cebulę i czosnek obieramy. Kroimy wszystko (oprócz czosnku) na dość spore kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich rozmaryn oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy oraz wykładamy na blachę do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 210°C piekarnika z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut. Warzywa mają być pięknie zarumienione. W tym czasie możemy...

  • Ziemniaki z boczkiem, cebulką , czosnkiem i żółtym serem.

  • Pomysłowe dania z ziemniaków

    Smak ziemniaków jest powszechnie znany, ale raczej niedoceniany. Te warzywa często pojawiają się na naszych stołach w charakterze dodatku do dań głównych. Dziś prezentujemy dwa przepisy na potrawy, w których ziemniaki grają kluczową rolę.

  • uda duże można podzielić i są 4 porcje obiadowe - jako surówkę zrobiłam mizerię na jogurcie....................SMACZNEGO!!!

Artykuły na temat: ziemniaki ze skórką z piekarnika
  • Ziemniaki – jakie dla kogo?

    ...dostarczy sporo energii potrzebnej przy intensywnym wysiłku fizycznym. Skrobia zawarta w ziemniakach jest przez nas  trawiona dłużej. Jak jeść? Dokładne umyte i wyszorowane ziemniaki wraz ze skórką(...). Jak jeść? By nie straciły zbyt dużo cennej witaminy C i potasu, warto gotować całe ziemniaki ze skórką wrzucając je do wrzątku.  Sałatki ziemniaczane  Zaleca się je przy nadwadze...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Ziemniak - powrót króla warzyw

    ...szybko przyswajalne, dodają energii. Ziemniaczane purée można podawać małym dzieciom na biegunkę. Domowe chipsy Ziemniaki umyj, pokrój cienko ze skórką wykorzystując szatkownicę. Rozgrzej piekarnik do 200°C, nasmaruj blachę oliwą i rozłóż ziemniaki jeden obok drugiego, posmaruj jeszcze każdy odrobiną oleju. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz 8-10 min. Powinny dobrze zarumienić się i lekko...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Ziemniaki w roli głównej

    ...i odrobiną gałki muszkatołowej). Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy w nim ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180º C i pieczemy aż boczek będzie zarumieniony. Podajemy(...)Pieczone ziemniaki z boczkiem Składniki na 2 porcje: 6 ziemniaków (mniej więcej tej samej wielkości), 6 plastrów wędzonego boczku, sól, mielony czarny pieprz, łyżeczka suszonego rozmarynu, gałka...

  • Z Pawłem Małeckim, jednym z najbardziej znanych polskich cukierników, rozmawiamy o słodkościach, rekordach Guinessa i kulinarnych inspiracjach. Przekonajcie się, czy czekolada może się znudzić. Czy czuje pan, że cukiernictwo to raczej domena pań? Paweł Małecki: Jeżeli ktoś ma pasję, to płeć nie ma tu znaczenia. Wybitnym cukiernikiem może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna. W Polsce mamy bardzo dobrych cukierników. Badania faktycznie wskazują, że amatorsko wypiekami i słodkościami częściej...

  • Wyczarowane z ziemniaków

    Ziemniaki nie muszą być tylko dodatkiem do obiadu. Można z nich przygotować mnóstwo pysznych i oryginalnych potraw.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Ziemniaki nie muszą być tuczące. Pomysły na zdrowe dania

    Polacy uwielbiają ziemniaki. Jemy je przez okrągły rok - gotowane, smażone czy pieczone. Sprawdź, jak je przyrządzać, by trafiły na talerz w najzdrowszej formie.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...