• Informacje na temat:

    ziemniaki zapiekane ze śmietaną i serem

Przepisy na temat: ziemniaki zapiekane ze śmietaną i serem
  • Bakłażan zapiekany z serem, jajkami i śmietaną

    Składniki: 4 duże ziemniaki 20 dag ostrego salami bakłażan 3 jajka cebula 4 łyżki śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 20 dag sera gouda olej rozmaryn słodka papryka sól pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki obierz, umyj, gotuj 15 minut w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i pokrój w plastry o grubości 1 centymetra. Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż w plastry, posól...

  • Ziemniaki przygotowane w ten sposób są bardzo proste i bardzo smaczne.

  • Sezon na młode ziemniaki

    ..., wydrąż częściowo miąższ, wymieszaj z usmażoną na oleju szynką i cebulą, dopraw. 2. Posyp serem, zapiecz. Udekoruj. Zapiekane z boczkiem: ●1 kg młodych ziemniaków ●1/4 kostki masła ●kilka plastrów(...). Masło utrzyj z czosnkiem i przyprawami, posmaruj ziemniaki. Nakryj folią alum. i piecz w 200ºC ok. godz. Odkryj, dopiecz na złoto. 2. Podaj ze śmietaną, szczypiorkiem, ze skwarkami z boczku.

  • Smaczny pomysł na "Kremowe ziemniaki zapiekane z serem"

  • Zimowa zapiekanka z dyni i słodkich ziemniaków

    ..., a gruyere ścieramy na grubej tarce, mieszamy ze śmietaną. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C. Zapiekankę przygotowujemy w pojedynczych naczyniach do zapiekania. Wkładamy pierwszą warstwę warzyw...

  • Ziemniaki z wody czy puree są smaczne, ale ileż można je jeść?:) Dlatego często sięgam po podobne przepisy, gdzie ziemniaki podane są w nieco innej formie. Obgotowane podpiekamy, co nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu.

  • .... Smażymy jeszcze 5 minut. Dodajemy 10 dag rozmrożonego groszku i smażymy kolejne 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec posypujemy tartym serem i bazylią. Z kurkami, prosto z patelni Ziemniaki(...) grilla lub ogniska. W międzyczasie przygotowujemy twarożek. Ser biały ze śmietaną lub serek homogenizowany mieszamy z pokrojonym drobno szczypiorkiem, solą i pieprzem. Gdy ziemniaki są już miękkie...

  • Ziemniaki w każdej postaci są zawsze smaczne.

  • Przepis na idealne placki ziemniaczane

    Idealne placuszki ziemniaczane są złociste, chrupiące zewnątrz, delikatne w środku, nienasiąknięte tłuszczem. W zależności od regionu i upodobań podaje się je np. z cukrem, kwaśną śmietaną, gulaszem lub sosem grzybowym.

  • Smaczny pomysł na "Zapiekane ziemniaki"

Artykuły na temat: ziemniaki zapiekane ze śmietaną i serem
  • Zapiekane ziemniaki z indykiem

    Przygotowanie: Ziemniaki umyć i ponakłuwać widelcem. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec godzinę w 100 st. C Mięso gotować...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Ziemniak. Trufla północy

    W życiu może nam się znudzić wszystko, ale nigdy chleb i ziemniaki - takie powiedzenie usłyszałam niedawno. Coś w tym jest, bo mimo że ciągle szukamy egzotycznych smaków i połączeń, to jednak najbardziej lubimy rzeczy swojskie i proste. Tyle że z ziemniakami wcale tak łatwo nie jest.  Weźmy choćby nazwę: co region, to inna. Na Mazowszu jada się ziemniaki, na Podhalu - grule, na Śląsku - kartofle...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Czas na młode ziemniaki

    ...podawać z dipem. Zapiekane ziemniaki z indykiem Składniki: 4 duże ziemniaki Pęczek zielonej cebulki 100 g sera Cheddar 200 g piersi z indyka 500 ml bulionu z kurczaka(...), masę śmietanowo-ziemniaczaną, posypać serem i zapiekać 20 minut w 175 st. C. Podawać z kwaśną śmietaną.    Ziemniaczki z ziołami Składniki: 1 kg ziemniaków Po pół pęczka natki...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Ach, te ziemniaki!

    ..., doprawiamy tymiankiem i podgrzewamy. Podajemy z kwaśną śmietaną. Zapiekane z farszem Składniki na 4 porcje: 4 duże ziemniaki, 1 łyżeczka kminku, sól, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 mniejsza cebula, 1 ząbek(...) ich środki łyżeczką. Mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do masy mięsnej. Ziemniaki napełniamy farszem, posypujemy serem i zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF/Picsel Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze...

  • Ukraińskie smaki: Deruny  w garnkach

    To placki ziemniaczane układane warstwami w glinianych garnkach i zapiekane ze śmietaną i serem lub grzybami duszonymi w śmietanie.

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...