• Informacje na temat:

    ziemniaki z kapustą po śląsku

Przepisy na temat: ziemniaki z kapustą po śląsku
  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    ...na Śląsku robi się moczkę. Prawdziwi Ślązacy robią ją na pierniku. To danie powstaje z dużej ilości bakalii i czekolady, i ma konsystencję gęstej masy. Bardzo smaczne. Są jeszcze na Śląsku różnego...

  • Wypróbowany przepis na "Rolady po śląsku"

  • Kluchy i kluski

    ...kluski podaje się wraz z modrą kapustą do pieczonej kaczki, co stanowi typowy dla kuchni wielkopolskiej uroczysty obiad. Ciasto na te kluski przygotowuje się z mąki, drożdży i mąki, z dodatkiem soli(...) klusek są surowe starte ziemniaki, które nadają potrawie szarą barwę, będącą źródłem pochodzenia ich nazwy. Do startych ziemniaków dodaje się jajka, mąkę pszenna, sól i wszystko wyrabia na jednolitą...

  • Sprawdzony przepis na "Rolada wołowa po śląsku"

  • Wszystko, co powinniście wiedzieć o rosole!

    W zależności od regionu, podaje się go z makaronem typu nitki, z ziemniakami lub z plackiem. Na Śląsku Cieszyńskim na przykład podaje się go z kluskami wątrobianymi. Pierwotnie powstawał w wyniku długotrwałego gotowania solonego mięsa w wodzie (solenie i suszenie było w dawnych czasach popularna metodą konserwacji). Z tego powodu wywar nazywano rozsól lub rozsol, skąd wywodzi się jego dzisiejsza...

  • Prawdziwa śląska rolada to wołowe mięso. Ja czasem robię ją z kurczaka a czasem z karczku i są równie smaczne. Tym razem zamiast boczku i kiełbaski rozgościły się w niej frankfuterki

  • Uwielbiam gotować i jeść

    ...? Większość aktorek unika kuchni jak ognia... Olga Bończyk: Wychowałam się na Śląsku. W mojej rodzinie kultywowanie tradycji - w tym także kulinarnych - odgrywało ważną rolę. Nie było mowy(...) pierogów z kapustą, kapusty z grzybami, barszczu i mojej ulubionej zupy grzybowej, śledzi, a także ciast: murzynka i sernika. Nie liczę potraw, ale jest ich zawsze bardzo dużo, może nawet więcej niż 12... Na...

  • Sprawdzony przepis na "Karp po śląsku: Trzy życzenia słodkiej rybki"

  • Pożywne danie kuchni serbskiej, znane również w Chorwacji. Połączenie kiełbasek, kiszonej kapusty i ziemniaków stanowi w zasadzie cały obiad. Pikantnie doprawione, pachnące trochę korzennie jest świetną alternatywą bigosu.

  • W Egipcie ziemniaki są osobnym daniem, je się nawet kanapki z frytkami bądź czipsami.

Artykuły na temat: ziemniaki z kapustą po śląsku
  • Smaczna Polska

    Toruń słynie z pierników, a Podhale z oscypków. Na Śląsku zjemy roladę z modrą kapustą, a na Mazowszu flaczki. Każdy region ma swoją kuchnię, z której jest dumny. Sprawdź, gdzie można jej posmakować.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ..., nabiera niepowtarzalnego i esencjonalnego waloru smakowego. Podawana jest najczęściej z makaronem typu nitki lub wstążki. Może być również podawana z ziemniakami lub z plackiem. Na Śląsku Cieszyńskim...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Polak Nienażarty, Gosia Molska

    ...smakołyki. Przeniesie nas w czasy dawnej Warmii i Mazur, gdzie przed ciężką pracą w gospodarstwach i na polach na śniadanie jedzono najczęściej michę grochu z kapustą okraszonego cebulą i słoniną, albo(...) na białą kiełbasę piernikową. Wyobrazimy sobie dawne czasy na Śląsku, kiedy każdy niedzielny obiad był jak małe święto, podczas którego domy pachniały mięsiwem: schabem sztygarskim, pieczonym...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    ..., i to różne: ruskie, z kapustą, ze słodkim serem... - U mnie w domu w każdą niedzielę czy święto na śniadanie jadło się właśnie pierogi. Czy kuchnia regionalna jakoś kształtowała styl gotowania(...) w pewnych regionach, są tam popularne, ale gdzie indziej już nie. Pamiętam, że kiedy przebywałam na placówce w Jastrzębiu, czyli na Śląsku, przygotowałyśmy pierogi z jarskim farszem. Po obiedzie jedna...

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    .... Moczka, kwaśnica, siemieniotka Alternatywą dla barszczyku są także różnego z rodzaju zupy rybne, popularna na Śląsku zupa lniana nazywana siemieniotką, słodkie - z bakaliami - zupy z Kresów(...) podroby i głowy z ryby, kapusta kiszona, sok z kiszonej kapusty, suszone grzyby i przyprawy: ziele angielskie, ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz oraz imbir. Popularna na Śląsku moczka jest...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...