• Informacje na temat:

    ziemniaki z groszkiem i marchewką

Przepisy na temat: ziemniaki z groszkiem i marchewką
Artykuły na temat: ziemniaki z groszkiem i marchewką
  • Zupa z groszkiem

    Groszek zielony ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz połowę masła. Za pomocą tłuczka lekko go rozgnieć, dopraw solą, pieprzem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Pastą posmaruj podpieczone bagietki. Cebulę obierz i posiekaj, po czym podsmaż kilka minut na oliwie. Do garnka wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, różyczki...

  • Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby. Składniki: Solony filet ze śledzia norweskiego 2 buraki ćwikłowe 2 marchwie 2 ziemniaki 2 kiszone ogórki 1 cebula Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego Olej słonecznikowy 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego Kwaśna śmietana Przygotowanie: 1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na...

  • Zupa krem z marchewki

    Marchewki i ziemniaki obierz, umyj pod bieżącą wodą. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki w talarki. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej....

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Groszek na twarz

    Kobiety od wieków szukały sposobu na zatrzymanie młodości. Kiedyś uważały, że ratunkiem są jedynie żółtka, albo zdawały się na własną intuicję.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Zupa szparagowa

    Przygotowanie: Szparagi umyj, cienko obierz na całej długości i odetnij zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki, marchewki oraz pietruszkę...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Nareszcie młode warzywa

    N​ajsmaczniejsze są u progu lata: świeża botwinka, jędrna marchewka, krzepka kalarepka, młody bób, szczaw czy ziemniaki kuszą smakiem i są niezwykle zdrowe.

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...