• Informacje na temat:

    ziemniaki z cukinia i brokułami

Przepisy na temat: ziemniaki z cukinia i brokułami
  • Zupy z kaszą

    .... Dodaj listki i ziele. Gotuj ok. 45 minut. Kapustę oczyść, poszatkuj. Pozostałe warzywa obierz, ziemniaki i buraczki pokrój w kostkę, resztę jarzyn grubo zetrzyj.  2. Kaszę i warzywa (prócz ziemniaków) wrzuć do wywaru. Gotuj ok. 20 min. Dołóż ziemniaki. Gotuj jeszcze 10 min. Dodaj koncentrat. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i cukrem. Rozlej do talerzy. Udekoruj natką. Mięso z wywaru...

  • Dziś polecam faszerowane ziemniaki z warzywami, znakomity dodatek do mięsa, zamiast zwykłych gotowanych, nie tylko wyglądają dekoracyjnie, smakują rewelacyjnie.

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ..., oregano i natką pietruszki. Odstaw na godzinę. Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż je z każdej strony. Przykryj pokrywką, duś 10 minut.  2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Groszek wymieszaj z dwiema...

  • Smaczny pomysł na "Placki z ziemniakami, cukinią i brokułami"

  • Przekąska dla ucznia

    ...jednak, by nie przesadzić z ilością, bo dziecku będzie niewygodnie jeść. Burger z cukiniowym placuszkiem i warzywami Składniki: starta cukinia 400 g ciecierzycy, może być z puszki 100

  • Danie smaczne i latwe w przygotowaniu.

  • Poznaj nowości marki PROSTE HISTORIE

    Idealnie kremowe i jedyne w swoim rodzaju zupy kremy

  • Smaczny pomysł na "Pasztet z brokułami i cukinią"

  • Obiad w pół godziny

    Propozycja 1. Ziemniaki po swojsku, z szynką i ogórkiem Składniki na 6 porcji: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule, - 3 łyżki oleju, - po15 dag szynki i wędzonego boczku, - 3 kwaszone ogórki, - 4 jajka, - 6 łyżek mleka, - gałka muszkatołowa, - sól, pieprz, - 1/2 pęczka szczypiorku. Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać...

  • Tradycyjny mielony z nadzieniem pieczarkowym, bardzo lubiany przez wielu smakoszy, podany z ziemniakami i marynowaną cukinią :)

Artykuły na temat: ziemniaki z cukinia i brokułami
  • Pieczone warzywa z wędzonką

    W tej potrawie sprawdzą się różne rodzaje warzyw: cukinia, brokuł, kalafior, seler naciowy. Zapiekankę można posypać żółtym serem.

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • Jakie warzywa do wypieków?

    Do przygotowania słodkości nadaje się większość warzyw. Jednak najczęściej wykorzystuję marchewkę, ziemniaki, cukinię, dynię, bo mają łagodny smak.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Młode warzywa

    ...słoików z botwiną. Zakręć. Pasteryzuj 20-30 min. Warzywne placuszki Ziemniaki obierz, umyj. Wrzuć do wody, posól, zagotuj. Gdy będą miękkie - odcedź. Gorące przeciśnij przez praskę lub ubij(...). Cebulę lub por drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sito, posól. Odstaw na ok. 15 min, by cukinia puściła sok. Po tym czasie odciśnij z nadmiaru płynu...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Zapiekanka resztówka

    Po świętach zostały ci mięsa i wędliny albo ugotowane ziemniaki i czerstwe pieczywo? Mogą być bazą zapiekanki!

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Kuchnia kryzysowa: Zapiekanka

    ...kwaśnej śmietany, pęczek natki. Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, ostudź, pokrój w grube plastry. Cebulę pokrojoną w talarki i grzyby usmaż na złoto na osobnych patelniach(...). Na tym umieść grzyby, trochę sera, ziemniaki, sos śmietanowy, ogórki i ziemniaki. Posyp resztą sera, zalej pozostałym sosem. Zapiekaj około 30 minut w temp. 200°C. Gotową zapiekankę posyp resztą...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...