• Informacje na temat:

    ziemniaki wyciskane zapieczone

Przepisy na temat: ziemniaki wyciskane zapieczone
Artykuły na temat: ziemniaki wyciskane zapieczone
  • Faszerowane warzywa

    Zapieczone, podajmy na obiad lub kolację...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Kolorowy detoks doda ci energii

    ...polifenoli. Jeśli sięgasz po soki, wybieraj raczej świeżo wyciskane lub z kawałkami miąższu. Klarowane są znacznie uboższe w polifenole. Nie można najeść się ich na zapas, dlatego warzywa i owoce...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Schudniesz pięć kilogramów w dwa tygodnie

    Dieta płynna - 5 razy dziennie koktajle i zupy Każdego dnia możesz zjeść 5 porcji płynnych posiłków: jeden w postaci świeżo wyciskanego soku, dwóch koktajli oraz dwóch sycących zup. Nie zapominaj też o wypijaniu codziennie przynajmniej 1,5 l wody. Wybieraj sezonowe owoce i warzywa Każdy dzień rozpoczynaj od przygotowania szklanki soku z owoców i warzyw. Wypij go zaraz po przyrządzeniu. W ten...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Odmładzamy organizm na wiosnę

    ...schłodzony. Zupa m ł odo ś ci z porem: Oczyść trzy duże pory z zewnętrznych liści. Zostaw tylko białe i jasnozielone części. Pokrój je na plasterki. Trzy ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Smakoszostwo dnia drugiego

    .... Następnie je odcedzamy, studzimy, obieramy i tniemy w grubą kostkę. 2. Z ziemniakiem robimy podobnie, czyli obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy w grubą kostkę. Topinambury ponownie gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie i odcedzamy, zachowując tyle wody, żeby starczyło na 4 porcje zupy. 3. Mieszamy w niej topinambury i ziemniaki, dodajemy pieprz z młynka, wkładamy do misek...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. W sklepach można już znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian tego warzywa. O ten porze roku na naszych stołach bezdyskusyjnie królują młode ziemniaki, będące nieodzownym elementem...