• Informacje na temat:

    ziemniaki sosy

Przepisy na temat: ziemniaki sosy
  • Sosy do dań z ziemniaków

    Pasują nie tylko do sałatek. Możesz je podawać także do placków, frytek albo zapiekanek!

  • Przepis wart wypróbowania: "Pyszne sosy do kurczaka, karkówki, makaronu i ziemniaków"

  • Zimowy obiad z piekarnika

    Gdy temperatura spada, rośnie apetyt na mięso, gęste sosy, sery, ziemniaki i makaron. Te zapiekanki z pewnością go zaspokoją!

  • idealnie podkreśli smak twojego pasztetu

  • Sabich – kęs Bliskiego Wschodu

    Potrzeba jest matką wynalazku. Jednym z nich jest sabich – uwielbiany na Bliskim Wschodzie poranny przysmak. Grillowany bakłażan, jajko na twardo i doskonałe sosy zamknięte w pysznym chlebku pita. Takim śniadaniem warto się zainspirować!

  • Moje ulubione sosy do grillowanego mięsa :)

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    Pomidory jemy z bazylią, a ziemniaki z koperkiem. Oczywiste? To dopiero początek! Przedstawiamy zasady łączenia smaków, które ułatwią pracę w kuchni i nadadzą daniom wyjątkowego aromatu.

  • Wypróbowany przepis na "Wyjątkowe sosy do mięs i warzyw z grilla"

  • Marchewkowe gnocchi - wiosennie po włosku

    Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego puree, sera, mąki gryczanej. Dodatkami do gnocchi są różne sosy, np. te typowe dla(...), następnie dodajemy wodę i sól, gotujemy aż będą miękkie. Z ugotowanych marchewek przygotowujemy jedwabiste puree. Upieczone wcześniej ziemianki wkładamy do praski do ziemniaków. Zmielone ziemniaki...

  • Najprostsze dania są często najsmaczniejsze :) Pieczone ziemniaki robię często – jak niepogoda za oknem, piekę w piekarniku, a jak słonecznie i ciepło – grilluję. Sosy do nich robię różne – czasem czosnkowy, czasem majonezowy, a dziś zrobiłam twarożkowy, ale z obowiązkowym czosnkiem :)

Artykuły na temat: ziemniaki sosy
  • Sosy do pieczonych ziemniaków

    Sosy podawać do ziemniaków pieczonych lub ugotowanych w mundurkach albo jako dipy do warzyw pokrojonych w słupki.

  • Planując wielkanocne menu nie zapomnijcie o wyjątkowo aromatycznych sosach. W końcu ten niepozorny dodatek może całkowicie odmienić smak każdego dania. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk....

  • Cenna woda po ziemniakach

    Ugotuj na niej zupę lub sos To świetna baza wyjściowa, bogata w wiele witamin i minerałów. Dzięki zawartości skrobi, która przeszła do wody z ziemniaków, zarówno zupy jak i sosy staną się gęściejsze(...) 15 minut. Gdy dodatkowo pękają ci pięty - dodaj dwa rozgniecione ziemniaki lub nieco krochmalu (dwie łyżki rozpuść w zimnej wodzie, wlej do połowy litra wrzątku, chwilę gotuj), dodaj do płukanki. Gdy...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Klopsiki z cukinią, papryką i ziemniakami

    .... 6. Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je w niedużą kostkę. 7. Ułóż warzywa na blasze obok klopsików. Połóż na nich umyte i osuszone gałązki rozmarynu. Przykryj blachę folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 200 stopniach C. 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut. Przed podaniem usuń rozmaryn. Do tego dania doskonale pasują gęste sosy na bazie jogurtu...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Makarony i ziemniaki - tuczą czy nie?

    ...dodatków. Makaron jest tylko bazą posiłku, a towarzyszą mu ponad 2-krotnie bardziej kaloryczne sosy, mięsa, żółty ser. Jeśli zjemy makaron np. z warzywami, zamiast serem posypiemy go np. prażonym(...). Dają też uczucie sytości. Ziemniaki Zawierają sporo wit. C, A, PP i z grupy B. A także błonnik i obniżający ciśnienie krwi potas. D Kaloryczne czy nie? W 100 g mają mało, bo tylko 77 kcal...

  • Bardzo odpowiada mi przejrzysta klasyfikacja przyjęta w książeczce, która właśnie trafia do Państwa rąk, dzieląca bogactwo sosów na: sosy gorące, sosy zimne do ryb lub mięsa, dipy i chutneye oraz sosy, musy i syropy do dań słodkich i legumin Na wstępie dwa zdania o terminach odnoszących się do sosów pojawiających się od niedawna na naszych stołach. Dipy to pikantne, zimne i gęste sosy (pasty) na bazie jogurtu, śmietany, majonezu, twarogu, najczęściej z dodatkiem ostrych przypraw i ziół,...

  • Co jeść, żeby mieć zdrową trzustkę?

    Niewskazane są tłuste ryby i wędliny, ciasta, kremy, sosy, ciężkostrawne produkty, takie jak gruboziarniste pieczywo, kasze, cebula, fasola czy warzywa kapustne. Posiłki powinny być niezbyt obfite(...), woda z cytryną. Obiad: Krupnik na ryżu, gotowane klopsiki z indyka, ziemniaki, marchewka gotowane na parze, sok jabłkowy albo zupa koperkowa, risotto z cukinią, kompot. Podwieczorek: Jogurt...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

Wideo na temat: ziemniaki sosy
  • "Polska kuchnia to wróg diety!"

    Majonez, zawiesiste sosy, ziemniaki... Milla Jovovich nie stroni od słowiańskich smaków, ale przyznaje, że co za dużo, to niezdrowo!