• Informacje na temat:

    ziemniaki puree z kapustą

Przepisy na temat: ziemniaki puree z kapustą
  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...: 1. Podsmaż na maśle pokrojone papryki, cebulę i mieloną paprykę (2-3 minuty). Dodaj przecier i podsmaż. Dodaj mięso i bulion, wymieszaj, duś 60 minut. 2. Ziemniaki wymieszaj z kapustą, jajkami i mąką(...)1. Do tradycyjnego puree z ziemniaków lubię dodać trochę świeżo startej gałki muszkatołowej. To nic nowego, bo przecież staropolska kuchnia słynęła z przypraw korzennych. Tyle że większość z nas...

  • Witajcie!!! Lubicie puree ziemniaczane? Ja uwielbiam, szczególnie z dodatkiem czosnku i łyżką chrzanu – jest wtedy wyjątkowo aromatyczne, pachnące i pyszne. Jak je przygotować? Już tłumaczę …

  • Smażone śledzie z puree

    Składniki: 600 g świeżych filetów śledziowych 75 g gruboziarnistej musztardy 75 g mąki żytniej sól PUREE: 350 g białej kapusty 300 g ziemniaków 500 ml wody łyżka masła skórka starta z cytryny sól Przygotowanie: 1. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Umyj kapustę i pokrój. Zalej wodą, posól. Przykryj i gotuj, aż woda się wygotuje, a warzywa rozpadną się do purée (ok. 20

  • Pieczone puree

  • Ryba zapiekana z ziemniaczanym puree

    ..., - 1 cebula, - sok z 1 cytryny, - sól, pieprz, - olej Przygotowanie: Ziemniaki ugotować i po przestudzeniu zmielić, a następnie połączyć z 1 łyżką masła, żółtkami jajek i mlekiem. Filety rybne po(...). C piekarnika. Puree ziemniaczane nałożyć do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć ozdobnie na zapieczonej rybie. Zapiekać do zrumienienia ziemniaków. Czas przygotowania 2 h. Przepis na...

  • Pyszne puree ziemniaczane z dodatkiem gorącego mleka i masła.

  • ...wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami puree lub całymi pieczonymi ziemniakami. Przepis mistrzów kuchni Roberta Sowy i Krzysztofa Baranowskiego. Jeżeli znasz...

  • puree domowej roboty

  • Przygotowanie: Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i wkładamy do bulionu wraz z żeberkami i przyprawami i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek, obraną i pokrojoną włoszczyznę i dodajemy do kapusty. Całość dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami puree lub ciemnym wiejskim chlebem. Przepis mistrzów kuchni...

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Artykuły na temat: ziemniaki puree z kapustą
  • Gołąbki z grzybami w pomidorach

    Podajmy z puree z ziemniaków.

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...

  • Młode warzywa

    ...słoików z botwiną. Zakręć. Pasteryzuj 20-30 min. Warzywne placuszki Ziemniaki obierz, umyj. Wrzuć do wody, posól, zagotuj. Gdy będą miękkie - odcedź. Gorące przeciśnij przez praskę lub ubij(...). Do miski włóż warzywa, dodaj ziemniaczane puree, jajko, dokładnie wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę, aby ciasto było dość gęste. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Ulubione dania Polaków

    Kotlet schabowy, ziemniaki i surówka - to ulubione dania Polaków. Tak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez TNS OBOP.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Wigilia po europejsku

    Boże Narodzenie jest jednym z najuroczyściej obchodzonych świąt w Europie. Jednak, co kraj, to obyczaj i nie wszędzie spędza się Wigilię z karpiem i kapustą z grzybami na stole.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Wigilia po europejsku

    Boże Narodzenie jest jednym z najuroczyściej obchodzonych świąt w Europie. Jednak, co kraj, to obyczaj i nie wszędzie spędza się Wigilię z karpiem i kapustą z grzybami na stole.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...