• Informacje na temat:

    ziemniaki polane śmietana

Przepisy na temat: ziemniaki polane śmietana
  • Sycące sałatki z ziemniakami

    Talarki w majonezowym sosie Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie.  2. W tym czasie por oczyść, natnij, dokładnie opłucz, pokrój w plasterki. Przełóż je na sitko i przelej wrzącą wodą. Dobrze osącz. Ogórki pokrój w plasterki. Ziemniaki odcedź, przestudź, potem pokrój w grubsze plastry.  3. Przygotowane składniki przełóż do salaterki...

  • Fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia lub ugotowanie świeżych i przygotowanie z nich dania głównego.

  • ..., pieprz Przygotowanie: - Ziemniaki obrać, umyć, gotować ok. 20 min. Pieczarki i dymki oczyścić, pokroić w plasterki. Filety smażyć z obu stron na łyżkach oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć(...), wymieszać ze śmietaną i posiekaną natką. Polać składniki w formie. Całość zapiekać 25 min w temp 200 st. C. Ziemniaki odcedzić, podawać z polędwiczkami.

  • Takie placku smakują wybornie. Ten przepis polecam bardzo .

  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    ...szpinaku w liściach, - 1 mała cebula, - 1 mały ząbek czosnku, - 2 łyżki masła, - 5 dag fety, - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ziemniaki ugotować obrane w osolonej wodzie, lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć masłem, szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrozić, wycisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę...

  • Sałatka Grzybowa polana idealna na każdą okazje, przyjemna dla oka i pyszna w smaku.

  • Białe szparagi zawijane z salami

    Składniki: 24 pędy białych szparagów, 24 plasterki salami, pęczek szczypioru, śmietana 18 proc., szkl. bulionu, tarta gałka muszkat., kg ziemniaków, szkl. mleka, masło, sól, cukier.

  • Sprawdzony przepis na "Racuchy bakaliowe polane śmietaną"

  • Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami

    Doskonałe z ziemniakami i pomidorami.

  • Polecam danie bezmięsne, smaczne, kluski Spaetzle polane sosem pieczarkowym.

Artykuły na temat: ziemniaki polane śmietana
  • Ziemniaki pieczone

    Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką. Zalej osoloną wodą i gotuj przez około 15 minut. Odcedź i przestudź. Przekrój każdego na pół,...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Ziemniak. Trufla północy

    W życiu może nam się znudzić wszystko, ale nigdy chleb i ziemniaki - takie powiedzenie usłyszałam niedawno. Coś w tym jest, bo mimo że ciągle szukamy egzotycznych smaków i połączeń, to jednak najbardziej lubimy rzeczy swojskie i proste. Tyle że z ziemniakami wcale tak łatwo nie jest.  Weźmy choćby nazwę: co region, to inna. Na Mazowszu jada się ziemniaki, na Podhalu - grule, na Śląsku - kartofle...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Zapiekane ziemniaki z pieczarkami

    Ziemniaki ugotuj na półtwardo. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany por i czosnek,dorzuć pieczarki oraz rozmaryn. Smaż, aż składniki będą miękkie.  Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż ziemniaki, układając je dokładnie obok siebie. Następnie wyłóż pieczarki.  Jajka połącz ze śmietaną, przypraw do smaku ulubionymi przyprawami. Mieszanką polej ziemniaki...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • ​Ziemniaki gratin z tymiankiem

    ... Obierz ziemniaki i pokrój na plasterki grubości 3 mm. Wymieszaj w rondlu mleko ze śmietaną, dodaj rozdrobniony czosnek i gałkę muszkatołową. Podgrzej, ale nie zagotuj. Zetrzyj parmezan, ser pokrój w plastry. Ułóż warstwę ziemniaków, polej śmietaną, dodaj ser i posyp solą, tymiankiem i parmezanem. Układaj kolejne warstwy. Piecz 45 minut w 200 st. C.

  • W czasach, gdy bez problemu możemy kupić podrobione ubrania, kosmetyki i telefony raczej nikogo nie dziwi fakt, że fałszuje się także jedzenie. Na liście oszukanych produktów znajduje się m.in. śmietana. Jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Fałszowanie jedzenia nie jest wymysłem współczesnych producentów żywności. Proceder ten jest stary jak świat - starożytni Rzymianie narzekali na sfałszowaną mąkę, a Grecy denerwowali się, gdy sprzedawcy rozcieńczali wino wodą. Sytuacja niewiele zmieniła się...

  • Stolniki, czyli gołąbki z tartymi ziemniakami

    Smaki podkarpacia.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...