• Informacje na temat:

    ziemniaki po węgiersku

Przepisy na temat: ziemniaki po węgiersku
  • Placki po węgiersku

    Ziemniaki obrać, umyć w zimnej wodzie. Następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach. Cebulę obrać, posiekać lub również zetrzeć, wymieszać. Dodać mąkę, wbić jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje masy ziemniaczanej i smażyć duże, równe, niezbyt grube placki. Zrumienione dobrze z obu stron przenieść na papierowy ręcznik, by...

  • Super ziemniaki do drugiego dania.

  • Obiad na cały tydzień

    ...pod przykryciem 40 minut w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia odkryj.  Gulasz po węgiersku Sposób przygotowania 1. Jedną cebulę, dwie marchewki, pietruszkę, seler i por obierz i zalej wodą(...), pieprz, gotuj pod przykryciem.  2. Wrzuć pokrojoną pierś kurczaka, poszatkowaną kapustę, posiekane w kostkę buraki i ziemniaki. Gdy warzywa zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw, posyp natką. 

  • Jest to pikantne i pożywne danie jednogarnkowe , które z powodzeniem może zastąpić cały posiłek .

  • Myślę, że smakują każdemu :)

  • Każdy lubi placki ziemniaczane, każdy lubi gulasz po węgiersku.........proponuję je połączyć :-) będzie zachwyceni.

  • Placek po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Treściwe, idealnie pikantne i po prostu smaczne.

  • Placków pierwszy raz skosztowałam na wakacjach. Były tak pyszne, że nauczyłam się je robić sama. I jest to teraz jedno z moich "popisowych" dań ;-)

  • Po prostu fantastyczne!

  • niebo w gębie....:)

Artykuły na temat: ziemniaki po węgiersku
  • Placki po węgiersku

    Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach (ja mam przystawkę do maszynki do mięsa i tak jest znacznie szybciej). Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki. Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni...

  • Gulasz po Węgiersku to idealne danie na dzieleny obiad w rodzinnym gronie. Składniki: - 600g wołowiny pokrojonej w kostkę cm na cm - 300g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę - 300g cebuli pokrojonej w drobną kostkę - 300g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę - Szczypta kminku - 2 kostki paprykowe knorr - 80g maki pszennej - 2 ząbki czosnku - 4 ziarenka czarnego pieprzu - 3 ziarenka Ziela angielskiego - 2 listki laurowe Sposób przygotowania: 1. W garnku o szerokim dnie...

  • Smażmy placki

    Placki po węgiersku z mięsnym sosem Przygotowanie:  Umyj i osusz mięso. Pokrój w niedużą kostkę. Obsmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojony boczek. Cebulę i marchew obierz, a paprykę(...) o drobnych oczkach ziemniaki. Dodaj mąkę, drobno posiekaną cebulę, jajko i sól. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej. Kładź na patelni porcje ziemniaczanej masy i smaż z obu stron na złoto. Wyłóż placki...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Gulasz wyśmienity - przysłała Mieczysława Ciepłe banany - przysłała Olga Rosół cesarzowej - przysłała Olga Zupa gulaszowa po węgiersku - przysłał Marcinus Pieczone ziemniaki - przysłała Ania...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! W ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na...

  • Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? Fot. 123RF/Picsel W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę,...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...