• Informacje na temat:

    ziemniaki maślane

Przepisy na temat: ziemniaki maślane
Artykuły na temat: ziemniaki maślane
  • Tajemnice truskawki

    Nie ma się jednak czego bać, bo według tej nauki jabłko i gruszka też nie są owocami. Prawdziwe owoce to liczne oczka, bardziej uczenie "orzeszki", dobrze widoczne na truskawce. "Polskie truskawki" to pojęcie, które jeszcze ćwierć wieku wydawało się tak oczywiste, jak masło maślane i mokra woda. Szczęśliwie nikt nie słyszał o ich imporcie i niemal wszystkie były smakowite, soczyste, aromatyczne...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Ciasto Basków « déstructuré » czyli jak skomplikować coś prostego i menu na ten tydzień.

    ....   Na zdjęciu poniżej moje tradycyjne ciasto Basków, którego przepis już na blogu jest. Wygląda ono jak ciasto… kruche migdałowo-maślane, nadziane kremem ciastkarskim i podane z konfiturą wiśniową...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Dobre dla serca

    ..., boczki, kiełbasy, mięso kacze i gęsi, - kawior, krewetki, ryby smażone, - batony, budynie, ciasta z wysoka zawartością tłuszczów twardych, lody, wyroby cukiernicze, bułeczki maślane(...), - pistacje i orzechy laskowe, - ziemniaki gotowane lub smażone (tylko na właściwym oleju), - olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej sojowy, - nugat...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Co jeść, by obniżyć ciśnienie

    ...swoje posiłki o pokarmy zawierające duże ilości potasu (suszone morele, figi, banany, ziemniaki, seler, pomidory). Usuwa on nadmiar wody i soli z organizmu, co zmniejsza ciśnienie. To jest zabronione Pieczywo świeże, mocno solone, słodkie oraz maślane. Tłusty nabiał: sery żółte, topione, tłuste sery białe oraz skondensowane mleko. Tłuste mięso, wędzone i słone ryby, wędlina: wieprzowina...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Odzyskaj figurę po ciąży

    ...prostych węglowodanów To produkty, po których szybko podnosi się poziom cukru we krwi. Należą do nich wszelkie słodkie przekąski, np. batony, ciastka, maślane bułki. Chociaż szybko dają uczucie sytości(...). Należą do nich np. ryż, kasze, ziemniaki, makaron. Jeśli nie potrafisz żyć bez słodyczy, spróbuj zrekompensować sobie tęsknotę za słodkim smakiem w zdrowy sposób. - Słodycze można np. zastąpić sobie...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...