• Informacje na temat:

    ziemniaki mąka ziemniaczana

Przepisy na temat: ziemniaki mąka ziemniaczana
  • Ziemniaczane talarki

    .... Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jajkami i mąką. Przypraw solą i gałką. Z ciasta uformuj placuszki. Na połowę nałóż farsz. Przykryj...

  • Moja ulubiona wersja babki ziemniaczanej - idealnie smakuje podana z sosem pieczarkowym

  • Filety w ziemniakach

    ...1. Żółty ser zetrzyj. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o grubych otworach. Masę ziemniaczaną odciśnij. Wymieszaj z serem i bułką tartą. Przypraw solą oraz pieprzem. 2. Jajka roztrzep. Filety opłucz, wytrzyj do sucha. Każdy rozetnij na 3 kotleciki. Posyp je solą i pieprzem. Potem kawałki mięsa oprósz mąką i panieruj w roztrzepanych jajkach. 3. Na koniec kotleciki dobrze oblep masą...

  • Ziemniaki podane na inny sposób.

  • Szybkie ciasta ziemniaczane

    .... Przykryj je ściereczką, odstaw na 20 minut.  2. Ziemniaki obierz, gotuj 15 min w osolonej wodzie. Wyjmij, pokrój w kostkę. Migdały posiekaj, zrumień na suchej patelni. Przypraw solą, pieprzem i gałką(...) 1. Ziemniaki, obierz, umyj, gotuj w posolonym wrzątku 20 minut. Odcedź, jeszcze ciepłe utrzyj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do piure. Wsyp obie mąki. Masę dopraw gałką...

  • Super lekka kolacja.

  • Słynne zapiekanki ziemniaczane

    .... Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Odłóż je na bok. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, grubo posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki i wytnij środki z pestkami.  2. Na(...), posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij go na oliwie. Dodaj do mięsa. Dołóż koncentrat, zioła oraz sól i pieprz (do smaku). Wymieszaj. Ziemniaki i cebulę obierz. Bakłażany i pomidory oczyść...

  • Babkę ziemniaczaną można podać jako dodatek do mięsa. Bardzo dobra jest też sama z dodatkiem ketchupu, śmietany ewentualnie z sosem czosnkowym.

  • Placki ziemniaczane

    Składniki: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki pestek słonecznika sól, mielony pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Pestki słonecznika wrzuć na suchą patelnię, zrumień i przesyp na talerzyk. Kiedy wystygną, posiekaj je. Ziemniaki oraz cebule obierz. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach, przełóż na sitko, by ociekły. Sok...

  • Międzynarodowa kariera andyjskiej bulwy, która dotarła do Polski bardzo dawno temu, ma się świetnie. Także dlatego, że pyra była podstawą w kuchni wszystkich praktycznie zamieszkujących Polskę narodowości. Dzisiejszy przepis dość luźno pochodzi od tradycyjnej żydowskiej potrawy zwanej kugel. Ziemniaczana babka z cebulką wypiekana w piecu z dodatkiem skwarek lub kaczego mięsa zadomowiła się także w polskiej kuchni. Warto ją propagować dlatego dzisiejszy przepis to babka ziemniaczana podana z...

Artykuły na temat: ziemniaki mąka ziemniaczana
  • Placki ziemniaczane

    Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Gdy wystygną, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z jajkami, mąką i ziołami. Dopraw solą i pieprzem.  Z masy ziemniaczanej uformuj placki i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z usmażonymi plasterkami boczku. Zobacz także:

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Ekspert radzi: Ziemniaki

    Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz radzi, jak gotować ziemniaki w mundurkach.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Ciasto ziemniaczane

    Przygotowanie: 300 g ziemniaków ugotować w mundurkach. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Mąkę zmieszać z cukrem i solą w dużej misce. Drożdże rozmieszać w 250 ml ciepłej wody i wlać do mąki wraz z 3 łyżkami oliwy. Dodać ziemniaki i wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego  na gładką masę. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Ziemniak. Trufla północy

    W życiu może nam się znudzić wszystko, ale nigdy chleb i ziemniaki - takie powiedzenie usłyszałam niedawno. Coś w tym jest, bo mimo że ciągle szukamy egzotycznych smaków i połączeń, to jednak najbardziej lubimy rzeczy swojskie i proste. Tyle że z ziemniakami wcale tak łatwo nie jest.  Weźmy choćby nazwę: co region, to inna. Na Mazowszu jada się ziemniaki, na Podhalu - grule, na Śląsku - kartofle...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Ziemniaczane kuracje dla urody

    W przedwojennych poradnikach maskę z ziemniaków zalecano dzień przed ślubem, by cera była promienna i gładka. Ziemniaki mają wyjątkowe właściwości odżywiania i wygładzania cery.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...